Alerta: Nivell alt per risc d’incendis forestals a pràcticament tota la Comunitat, sobretot a l’interior 

910

Actualitat Diària

La pujada de les temperatures, amb la primera onada de calor oficial de l’estiu, la calima, els vents  i la sequetat en les zones amb vegetació i arbrat esdevenen el caldo de cultiu perfecte per la proliferació d’incendis forestals. La Generalitat no ha estalviat mesures per a la seua prevenció com és la neteja dels boscos y zones vegetals durant tot l’any, però hi ha sèrie de condicions climatològiques impossibles de controlar per l’ésser humà i que són claus per a determinar el nivell d’alerta alt per risc  d’incendis forestals a pràcticament tota la Comunitat, a excepció del litoral de Castelló i València, amb nivell baix-mitjà.

Bravo recorda que la Comunitat passarà del nivell 2 d’alerta al 3 si la situació l’aconsella, amb el que es prohibirà l’ús de paellers i zones públiques de barbacoa

L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, a través del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), a través d’un butlletí d’avís especial, ha advertit als ajuntaments i als organismes intervinents en situació d’emergències que, davant la imminent onada de calor que s’espera per a aquest cap de setmana, mantinguen atenció i seguiment d’aquesta situació, sobretot quant a la vigilància de les superfícies forestals.Aquest avís s’estén també a aquelles àrees de vegetació que, encara que no tinguen la consideració de terreny forestal, siguen susceptibles de cremar. L’avís també estableix que s’han de limitar al màxim totes les activitats que suposen un risc d’incendi en els espais vulnerables al foc mentre dure l’onada de calor.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia, des d’aquest dijous i durant tot el cap de setmana, l’arribada d’una massa d’aire tropical continental provocarà un augment de les temperatures, especialment en les àrees de l’interior. Se superaran els 35 graus de manera generalitzada que poden arribar als 40 en molts punts.

Així, s’espera que els valors més alts s’aconseguisquen entre aquest divendres 28 i el diumenge 30. Les temperatures nocturnes seran també molt elevades, perquè no baixaran dels 25 graus.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que el nivell d’alerta 2, que està en vigor ara, pot elevar-se al 3 si la situació així ho aconsella. En aqueix cas, quedaria prohibit qualsevol activitat que implicara risc d’incendis com els trets pirotècnics en zones de risc així com l’ús de paellers o zones públiques de barbacoa. En aquest sentit, la consellera ha insistit en la importància de seguir el canal oficial d’informació d’Emergències, el compte oficial de Twitter @GVA112, per a estar al dia de l’evolució de l’onada de calor i en quin nivell de gravetat es troba.

A més, Gabriela Bravo ha destacat la importància de comptar amb l’ajuda de la població per a la millor protecció del patrimoni natural valencià. “Davant qualsevol albirament d’una columna de fum o foc cal cridar ràpidament al telèfon 1·1·2 perquè una trucada ràpida permet millorar el temps de resposta”, ha assegurat.

Vols de vigilància i un miler d’efectius preparats

Entre les mesures planificades per a aquests dies s’inclouen diversos vols diaris de vigilància que recorreran tota la Comunitat Valenciana. A més, més d’un miler d’efectius que coordinarà l’Agència està previngut per a actuar en el cas que fóra necessari.

En concret, aquest dispositiu està format per 56 unitats Forestals més 6 helitransportadas i 45 autobombes atesos per una dotació diària de 370 bombers. A això cal sumar 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d’extinció), 9 avions (7 de terra i 2 amfibis), 459 persones adscrites al servei de vigilància preventiva repartides entre 66 observatoris forestals.

També estan en situació d’alerta els agents mediambientals dependents de la Generalitat. A aquests intervinents cal sumar els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de *Divalterra, el personal de la Unitat Militar d’Emergències, la Guàrdia Civil i les Policies Locals dels diferents ajuntaments, que poden mobilitzar-se si és necessari activar el Pla Especial d’Incendis Forestals.

Gabriela Bravo ha recordat que, una de les grans novetats d’enguany, és l’acabada d’ampliar flota de drons de la CCE. Al dron amb càmera termogràfica de gran resolució, que ja ha sigut utilitzat tant en incendis com en la cerca de persones, se sumen dos nous aparells més lleugers amb major autonomia de vol i capaços de volar de nit i que també té amb altaveus i focus de visualització per a la cerca de persones extraviades.

Consells

Des de l’Agència d’Emergències s’aconsella anar amb compte amb el sol entre les 12 i les 16 hores, així com abstindre’s de realitzar exercici físic durant aquest període del dia. A més, es recorda que cal utilitzar cremes protectores adequades i beure molta aigua, així com evitar la ingesta d’alcohol i cafeïna. També s’ha de tindre màxima precaució en els vehicles i no deixar en el seu interior sense ventilar ni refrigerar a xiquets, persones majors i mascotes.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací