L’Ajuntament de Vila-real pujarà l’IBI fins al 10% per a no arribar al 75% d’endeutament i recaptarà 2,1 milions més

L’alcalde vol informar de la mesura als grups municipals en la comissió informativa d’Hisenda del dia 15 i aprovar la pujada en el ple del 29

834

L’alcalde vol posar en coneixement dels grups municipals aquesta mesura en la comissió informativa d’Hisenda del dia 15 i aprovar la pujada en el ple del 29 d’octubre

Entre els motius, la baixada de recaptació per plusvàlues o l’IBI de l’autopista AP7, la reducció del PIE, l’augment en la despesa de la nòmina dels funcionaris, la creació de més places de treball, l’augment de l’IVA, l’IPC acumulat i els sobrecostos de no tindre una taxa de residus

S.N//Actualitat Diària

Des de l’inici de legislatura, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, venia avisant d’una pujada de l’IBI que hui s’ha anunciat de forma oficial. La reforma de l’ordenança fiscal municipal en marxa pretén evitar arribar a un 75% d’endeutament, ja que la ciutat està ara en 69%, que suposaria una minva en l’autonomia municipal i un control exhaustiu per part del Govern central. Es passarà del 9,5% al 10% i es pretén recaptar 2,1 milions d’euros. Benlloch ha manifestat que amb aquesta pujada vol evitar el minvament de serveis i que la ciutat no perda cap oportunitat de creixement en el futur i destaca que aquesta fa huit anys que està congelat. 

“No hi ha remei”

L’alcalde recorda la baixada que es va aprovar en 2010, “perquè era un moment de crisi econòmica molt forta”. Ara existeixen dos informes de la intervenció municipal que sostenen que és necessària aquest augment en la contribució i l’avalen. “Altra opció hauria sigut reduir el capítol 4, que és el corresponent a subvencions i convenis amb la societat civil, que ascendeix a tres milions i beneficia a 69 entitats però no volem prendre aquesta decisió”, apunta.

Explica que cada vegada els ajuntaments tenen més reptes de futur, més serveis que donar, relacionats amb l’esport, la neteja, manteniment, les zones ajardinades, etc. “No hi ha més remei, és l’impost més just, perquè és major com més gran és l’immoble o està en una millor zona, amb més valor del seu sòl, com el centre de la ciutat”, indica. A més, assegura que la ciutat ha de seguir sent competitiva, i per això mantindrà l’ICIO al 2%, sent el més baix de la Comunitat Valenciana, un IAE molt competitiu i tampoc pujarà la taxa d’esports.

Motius de la pujada

L’alcalde atribueix aquesta necessitat econòmica que es pretén equilibrar a la pujada a diversos factors. En primer lloc, els 500.000 euros que es deixaran de recaptar en plusvàlues en les compravendes que no generen capb benefici al propetari, en segon lloc la reducció del PIE en (Participació Ingrés de l’Estat) de 300.000 per la desacceleració econòmica. Per altra banda, l’IBI urbà que es deixa de cobrar als habitatges o zones que no gaudeixen de tots els serveis, suposarà 400.000 euros. En quart lloc la nòmina dels funcionaris que estaven congelades i que ascendeixen a 400.000 euros. També l’IBI de l’autopista que es deixarà de cobrar amb la liberalització de l’AP7 i que suposarà 180.000 euros a l’any. Una altra despesa són els 1,4 milions d’augment en el capítol 1 per la creació de més places públiques de treball en àrees com Serveis Socials per a fer front a la valoració de la dependència i els menors. Se suma l’IVA, que en passar del 19% al 21% i no sent possible la desgravació, ja que es tracta d’una institució pública, ha suposat una major despesa en el pagament als proveïdors. Per altra banda, el problema de la gestió de residus que any rere any suposa sobrecostos i que en Vila-real s’assumeix directament, ja que no hi ha una taxa per als veïns, el que ascendeix a 600.000 euros a l’any. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que “aquesta mateixa setmana hem aprovat en el consell d’administració de Reciplasa un increment del 9% en la factura pel tractament de residus” “I per últim, els empastres del PP que sumen molts milions d’euros pagats a propietaris i sentències, 25,3 milions d’euros als quals en breu afegirem altres tres milions i el que queda per arribar”, lamenta.

La pujada del 10% suposarà passar d’un tipus d’un 0,62115 a un 0,68326 i s’espera recaptar uns 2,1 milions. L’alcalde vol posar en coneixement dels grups municipals aquesta mesura en la comissió informativa d’Hisenda del dia 15 i aprovar la pujada en el ple del 29 d’octubre i puga ser efectiva a partir de l’1 de gener de 2020. Per altra banda, avança que hi haurà una sèrie de bonificacions especials tant en aquest impost com el de vehicles, que es queda igual i no patirà cap pujada.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací