Agricultura reclama un augment de dies de pesca per a la flota valenciana

531

Actualitat Diària

Els màxims responsables de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han reclamat al Ministeri d’Agricultura, durant el transcurs de diverses reunions, un augment dels dies de pesca que han d’assignar-se per a enguany a la flota valenciana.

Aquest increment constitueix una manera de compensar, si més no sigui mínimament, l’enorme esforç en la reducció de captures a fi de preservar i recuperar les espècies marines que van protagonitzar durant l’any passat els pescadors de la Comunitat Valenciana.

La petició traslladada pels dirigents de la conselleria d’Agricultura cobra major rellevància i resulta més necessària que mai després de la recent decisió adoptada pels ministres d’Agricultura i Pesca de la Unió Europea (UE) de reduir en un 7,5% les captures de la flota d’arrossegament al Mediterrani, una mesura que la consellera, Mireia Mollà, ja va qualificar com “molt lesiva” per als interessos del sector pesquer valencià.

Va ser precisament la consellera Mollà la primera a expressar el seu rebuig a tals restriccions durant la seva intervenció en el Consell Consultiu de Política Pesquera, que va reunir els seus homòlegs d’altres comunitats autònomes i al ministre d’Agricultura, Luis Planas.

En aquest fòrum, Mireia Mollà va reivindicar també la ja al·ludida necessitat d’incrementar per a enguany el nombre de dies de pesca en els quals puguin pescar els vaixells valencians.

“Es tracta d’aplicar entre les diferents flotes que operen en el Mediterrani criteris elementals de justícia distributiva -explica la consellera d’Agricultura- a fi de repartir de forma mínimament equilibrada els esforços en matèria de reducció de captures que es veuen obligats a realitzar els pescadors”, ha indicat la consellera.

Les xifres corroboren la tesi defensada per la Generalitat, ja que durant l’any passat els pescadors valencians van haver d’afrontar, de mitjana, més mesos de veda que la resta de comunitats veïnes.

A més, les limitacions en aquest capítol també abasten una franja de litoral més extensa que en altres comunitats autònomes, de tal manera que la flota valenciana es pot veure bastant més perjudicada per aquestes mesures de caràcter espaciotemporal que la d’altres latituds.

El reglament que regula aquest tipus de restriccions s’aplica sobre sis espècies: gamba vermella, gamba d’altura, lluç, llagostí morú, escamarlà i roger.

Millorar la quota per a la tonyina vermella

L’ofensiva desencadenada per la Generalitat de cara a aconseguir un tractament més just i favorable per a la flota valenciana ha prosseguit avui durant la reunió amb representants de les comunitats autònomes i del Ministeri que han mantingut el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antonio Quintana.

Durant aquesta trobada, tots dos van denunciar “el greuge comparatiu que suposa aquesta situació que venim denunciat”, al mateix temps que es van unir a la reclamació de la consellera Mollà perquè enguany “s’autoritzin més dies de pesca als vaixells valencians”.

Així mateix, també van manifestar la seva oposició a la proposta per al repartiment de quotes de la tonyina vermella en 2021, que només preveu al voltant de 100 tones per a totes les embarcacions valencianes, un contingent que resulta totalment insuficient per a les necessitats del sector.

La conselleria d’Agricultura assumeix i defensa d’aquesta manera les reivindicacions que el sector pesquer li va traslladar en una reunió celebrada aquesta mateixa setmana en el marc del Consell Assessor de Pesca de la Comunitat Valenciana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací