Agricultura posa en marxa l’elaboració del Pla Valencià de Producció Ecològica

404

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha posat en marxa un procés participatiu per a l’elaboració de l’II Pla Valencià de Producció Ecològica que, igual que l’anterior Pla, partirà de la col·laboració inclusiva i integradora de tots els productors i productores ecològics, personal expert i el conjunt de persones interessades per a establir els objectius, línies prioritàries, mesures i accions per al pròxim període 2021-2025.

El Pla Valencià de Producció Ecològica (PVPE), vigent de 2016, està a punt de finalitzar amb aquest 2020 i després d’avaluar els seus resultats ja ha iniciat els preparatius del nou programa amb els mateixos principis de foment del trànsit cap a sistemes de producció més sostenibles i més saludables.

En aquesta ocasió, serà la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica /Agroecologia (SEAE), entitat cientificotècnica referent en la transmissió de coneixements en el sector de la producció ecològica, la que realitzarà l’assistència tècnica del procés i acompanyarà a tots els agents al llarg d’aquest procés. També es compta amb l’estreta col·laboració del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), entitat clau en el desenvolupament del sector.

Calendari de l’II PVPE

Igual que amb l’I PVPE, “la participació és l’aposta fonamental” de la Conselleria per a l’elaboració del següent Pla. Amb metodologies participatives, és el propi sector qui fa una anàlisi participativa que servirà per a establir les accions per a fomentar la producció i consum ecològic.

La meta és aconseguir un canvi de paradigma en el model de producció per a millorar l’adaptació del camp valencià, en línia amb els objectius del pacte Verd Europeu elaborat per la Comissió, i les seves Estratègies de la Granja a la Mesa i Biodiversitat 2030.

Per a establir el calendari de trobades, el Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia de la Conselleria s’ha reunit amb l’equip tècnic de SEAE per a establir la programació d’aquest pla participatiu. SEAE organitzarà i realitzarà diverses reunions amb els diferents actors del sector ecològic: productors i especialistes.

Mitjançant aquestes trobades per tota la Comunitat Valenciana es pretén obtenir una anàlisi que reculli tant les fortaleses i oportunitats del sector com les seves febleses i amenaces. El diagnòstic final servirà per a establir les prioritats d’aquest II PVPE.

Les trobades seran tant presencials com telemàtics, tenint sempre en compte la situació sanitària vigent. Les temàtiques per a tractar cada trobada se centren en els àmbits de formació i transferència, recerca i innovació, consum, comercialització, salut, producció, transformació i elaboració, governança i un altre tipus de repercussions sobre la societat, com el canvi climàtic o l’equitat.

Una vegada treballat el diagnòstic, es procedirà a prioritzar les aportacions, posant de rellevància la importància individual de cadascuna de les propostes. S’anirà informant al llarg de tot el procés amb la finalitat d’atorgar-li la transparència necessària.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací