“D’absoluta exigència”, qualifica Puig la responsabilitat de les administracions amb la sostenibilitat mediambiental

Durant la seua intervenció el cap del Consell ha donat el seu suport "als regants que estan manifestant-se a Madrid"

1320

ActualitatDiària

El president Ximo Puig ha manifestat que la sostenibilitat mediambiental s’ha convertit en una “absoluta exigència” per a les administracions públiques i, en aquest sentit, ha assegurat que des de les institucions és necessari “assumir aquest repte” fonamental per a qualsevol societat avançada.

A més, i també durant la seua intervenció el cap del Consell ha donat el seu suport “als regants que estan manifestant-se a Madrid per a garantir l’element fonamental de la sostenibilitat que és l’aigua”, “decisiva”, ha assenyalat, per a sostenir l’agricultura valenciana.

Així s’ha expressat Puig en la inauguració de la jornada ‘La mobilitat en verd’, on a més ha definit la sostenibilitat com “el gran concepte d’aquest segle”, entorn del que se situen qüestions “fonamentals” com l’existència, tant de tecnologia avançada per a compatibilitzar el progrés humà amb el respecte a l’entorn com d’evidències científiques que situen la sostenibilitat “no com una opció” sinó com una necessitat.

“Un concepte especialment important per a la sostenibilitat és la mobilitat”, ha assegurat Puig, qui ha detallat que una mobilitat sostenible “forma part d’aqueixos compromisos intergeneracionals que resulten necessaris per a mantenir un pacte social inclusiu, solidari i amb projecció de futur”.

En aquest sentit, ha asseverat que la lluita contra el canvi climàtic “ha de ser el nostre compromís amb les pròximes generacions i Europa ha de convertir-se en el referent internacional que mantinga vius els compromís adoptats pels cims de París i Bonn i més especialment quan potències mundials com Estats Units els donen l’esquena“.

Segons Puig, Europa ha de recuperar el lideratge i aprofundir en la “cultura de la sostenibilitat”, com en iniciatives anteriors tals com el Llibre Verd de 2007 sobre mobilitat urbana i el Llibre Blanc del Transport 2050, per a potenciar un transport que utilitze menys energia i més neta, explotar millor les infraestructures modernes i reduir “l’impacte negatiu sobre el medi ambient”.



Impuls de solucions tecnològiques 

D’altra banda, el president ha assenyalat que el repte del canvi climàtic, és “una oportunitat extraordinària para resocializar l’espai públic, humanitzar les ciutats i assentar-nos en una cultura de la sostenibilitat que, en definitiva, genere major benestar”.

“També -ha continuat Puig- és un moment d’oportunitat per a l’impuls de solucions tecnològiques ja que, com ha exposat, la digitalització i la robotización poden ser solucions per als reptes mediambientals”.

Així, ha recordat que ja es disposa de tecnologies per a informar en temps real sobre el tràfic o l’aparcament, per a connectar de forma col·laborativa a recursos amb usuaris, per a millorar la gestió d’equipaments, per a connectar a les administracions amb els ciutadans o per a facilitar el transport a persones amb mobilitat reduïda.

A més, també reclamat l’impuls a infraestructures que, com el corredor mediterrani, reduïsquen la petjada de carboni a través de l’estalvi energètic, al mateix temps que ha recordat l’aposta de la Generalitat pel transport públic amb inversions com la de la línia 9 del Tram d’Alacant o la de la Via Parc.

Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible 

Dins d’Europa, que segons Puig ha de ser “el far de la sostenibilitat”, les institucions valencianes “seguim la màxima de pensar globalment i actuar localment” i ha citat com a exemple l’engegada en 2016 del Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible. 

En l’actualitat 75 municipis, entre els quals estan Alacant, Elx i Benidorm, s’han sumat a aquest pacte, que té entre els seus objectius la gestió eficaç del tràfic i l’estacionament, la millora del transport públic, l’elaboració d’estratègies de mobilitat segura i sostenible, la reducció d’emissions i la sensibilització entorn de la política de mobilitat.

A més, com ha recordat Puig, el Consell ha impulsat diferents incentius econòmics, amb un pressupost de 6,1 milions d’euros, destinats a l’explotació de recursos energètics renovables, l’ús de biocarburants, o l’estalvi energètic tant en la indústria com en edificis d’ús terciari.

Puig, que ha defensat impulsar “una estratègia europea, espanyola i valenciana d’energia i canvi climàtic”, també ha destacat la importància de fer-ho “des de la transversalitat, des de dins de les institucions i amb les empreses”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací