La Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua celebra cinc anys des de la seua creació a l’UJI

1072

Formada per 16 investigadors també ha servit per a millorar la formació i el reciclatge de coneixements dels professionals

Actualitat Diària

La Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI compleix cinc anys des de la seua creació durant els quals ha treballat per a atraure el talent cap a activitats i projectes d’investigació relacionats amb l’estudi del cicle integral de l’aigua i per a difondre aquest coneixement. Per a celebrar-ho, i atès que les actuals circumstàncies derivades de la crisi sanitària impedeixen l’organització d’un esdeveniment, des de la Càtedra s’ha preparat una campanya en xarxes socials en què participaran moltes de les persones que durant aquests anys han col·laborat amb la Càtedra.

Climathon 2018BFormada en l’actualitat per 16 investigadors i investigadores, la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua també ha servit per a millorar la formació i el reciclatge de coneixements dels professionals que han pogut realitzar-hi cursos i seminaris especialitzats. A més, des de la Càtedra s’ha promogut, a través d’accions de sensibilització, la cultura del respecte i valoració de l’aigua entre la ciutadania.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, afirma que «la Càtedra Facsa d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua és un bon exemple de col·laboració entre la Universitat i l’empresa i de com la investigació generada a la Universitat es transforma en innovació empresarial». Alcón destaca que, en aquests primers cinc anys de trajectòria, «s’ha convertit en un referent per a entendre la gestió integral de l’aigua i s’ha consolidat com a espai de formació, de divulgació i de sensibilització cap a la ciutadania».

Enrique Gimeno, president de FACSA, ha volgut ressaltar la labor social de la Càtedra mitjançant la transferència de coneixement o la recerca en el cicle integral de l’aigua, la cultura de l’aigua i el seu valor. A més a més, ha mostrat el seu agraïment l’excel·lent treball i coordinació de Sergio Chiva, Guillermo Berlanga i els seus respectius equips, que han fet possible aquest gran projecte.

CatedraEn l’apartat formatiu, durant aquests cinc anys, la Càtedra ha organitzat set jornades amb la participació d’experts i 23 seminaris temàtics dins del cicle «Dijous de seminari». L’oferta formativa s’ha completat amb 11 cursos presencials i altres en línia. L’últim ha sigut el curs d’EDAR que, s’imparteix de forma gratuïta com aportació de la Càtedra a la crisi sanitària per la Covid-19 i que ha cobert les 500 places ofertes.

En l’àmbit de la investigació, s’ha promogut 15 beques d’iniciació a la investigació en diverses àrees per a testejar possibles línies de de treball en el sector de l’aigua, i s’ha impulsat els Premis Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua, premi nacional al millor TFG, TFM i tesi en l’àmbit de l’aigua que actualment es troba en la seua quarta edició. D’altra banda, s’ha iniciat la col·lecció de Publicacions de la Universitat Jaume I titulada «Càtedra FACSA d’Innovació en el cicle Integral de l’Aigua» en la qual fins ara s’han publicat tres títols, amb altres dos en procés. Es tracta dels llibres que es poden consultar i descarregar gratuïtament en el Repositori UJI titulats Procesos de oxidación avanzada en el ciclo integral del agua, Depuración de aguas residuales: digestión anaerobia y Patrimoni històric hidràulic: molins.

Quant a activitats de sensibilització, destaquen les Jornades de Recuperació de Patrimoni Històric Hidràulic, el blog de Patrimoni Hidràulic, el Climathon Castellón 2018, organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Castelló, la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, així com nombroses xarrades de sensibilització sobre l’aigua en centres del secundària de la província, o l’actual campanya «Tria l’aixeta».

Per finalitzar, cal destacar que la Càtedra ha estat guardonada amb el premi Medi Ambient de la Cadena COPE en 2018 i el premi Medi Ambient d’Onda Cero en 2019.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací