Un terç de les platges per a gossos de la Comunitat Valenciana es troben a la província de Castelló

904

Vinaròs, Orpesa, Alcalà de Xivert-Alcossebre, Moncofa i Benicarló són les localitats que aposten pel turisme ‘pet friendly’

Inés Romero / Actualitat Diària

Cada vegada són més els turistes que es porten de vacances a les seves mascotes i, per això, les platges per a gossos és un dels serveis que la gent està començant a valorar a l’hora d’escollir el seu destí turístic. Encara que no només ho reclamen els visitants, també els veïns de les localitats costaneres que són propietaris d’aquests animals, ja que, d’aquesta manera, poden gaudir de l’entorn natural de la zona i de la mar sense la necessitat de deixar a les mascotes a casa . A més, segons un estudi sobre equipament de les llars realitzat per l’EGM, en un 24,1% de les llars espanyoles hi ha un gos. Aquest increment en la demanda d’el servei ha fet que la Comunitat Valenciana siga la comunitat autònoma amb més platges canines per metre de costa, amb un total de 18.

A més, aquest és un servei pel qual la província de Castelló porta apostant des de fa una dècada, ja que un terç de les platges per a gossos de la Comunitat Valenciana es troben en aquest territori. En 2013 Vinaròs es va convertir en la primera localitat pionera en turisme ‘pet friendly’ a la província gràcies a l’habilitació de la platja Aiguaoliva, amb 340 metres de longitud i 20 d’amplada formada per còdols i sorra situada a 2 quilòmetres a sud del municipi.

Al juny de 2016 va arribar la platja de l’Estany-Punta Capicorb, a Alcalà de Xivert-Alcossebre, de 150 metres de longitud i 15 d’ample i que es caracteritza per ser “molt tranquil·la i poc concorreguda”, i, un mes més tard, es va habilitar Les Llanetes (115 x 14 metres), la segona platja canina de Vinaròs. Davant d’aquestes iniciatives prèvies i la bona acollida que havien tingut, en l’estiu de 2017 Moncofa va decidir tenir la seva pròpia platja canina, anomenada Belcaire (100 x 30 metres). En 2018 Benicarló va permetre l’accés als gossos a la platja El Barranquet i el 19 d’agost de 2020, Orpesa de Mar ha estrenat la seva platja canina a la Renegà.

Aquesta última platja ha estat possible a causa de que el 17 d’agost va entrar en vigor la nova ordenança que regula els usos i aprofitaments de totes les platges d’Orpesa. Així mateix, Jordi Llopis, regidor de Platges d’Orpesa, recorda que està permesa l’entrada d’animals en “totes les platges de la nostra localitat en temporada baixa, entre l’1 de novembre i l’1 de març”.

Efectes positius del turisme ‘pet friendly’

Molts ajuntaments aposten per dotar els municipis d’aquest nou servei, ja que, a més de garantir el benestar dels seus veïns, pot provocar un increment de l’turisme. Des de l’Oficina de Turisme de Benicarló ho expliquen: “No podem quantificar a el 100%” si el turisme a la localitat s’ha incrementat des que es va habilitar aquest espai, però molta gent, abans de passar les seves vacances aquí, ens crida preguntant si Benicarló disposa d’una platja per a gossos “.

Igualment, aquest estiu atípic condicionat per la crisi sanitària provocada per la Covid-19 també ha fet que l’obertura d’aquestes platges sigui un factor clau per escollir el destí. Així ho corrobora Turisme Benicarló: “Aquest estiu molts visitants ens han preguntat si la platja El Barranquet continua oberta i quines són les mesures que s’han aplicat”.

Ús i gaudi sota una sèrie de normes

L’ús i gaudi d’aquestes platges no vol dir que no s’hagin de complir amb la normativa. Així ho afirma l’alcaldessa d’Orpesa María Jiménez: “Els propietaris de gossos podran accedir a la platja de la Renegà amb les seves mascotes durant tot l’any, sempre que es compleixin les obligacions per part dels propietaris pel que fa a higiene, neteja i comportament “. Aquestes mesures, que solen ser comuns en la majoria de platges, poden consultar-se en la mateixa zona de bany, ja que s’han col·locat cartells anunciadors especificant cadascuna de les normes, a més d’una sèrie de recomanacions.

La legislació indica que es considera com a infracció lleu la presència d’exemplars a les platges fora dels punts acotats. Així mateix, les mascotes han d’anar acompanyades en tot moment pels seus propietaris, els excrements hauran de ser recollits i no es podrà molestar a altres usuaris. Per exemple, en Belcaire, a Moncofa, també exigeixen “portar la cartilla de la mascota i totes les seves vacunes a el dia”. En Alcalà de Xivert-Alcossebre, la platja de l’Estany-Punta Capircorb té com a norma que “els gossos considerats com a perillosos tinguin un morrió posat”. Si aquestes normatives no es compleixen, l’ordenança municipal estableix “multes de 50 a 3.000 euros”.

A més, a aquestes normes cal sumar-li el compliment de les mesures de seguretat davant la Covid-19 establertes pel Ministeri de Sanitat. “Les normes són les mateixes que a la resta de platges, ja que cal guardar la distància de seguretat. És cert que el Barranquet és una zona que no compta amb tants serveis, de manera que el compliment és molt més senzill “, aclareix Turisme Bernicarló.

Manca de serveis

Tot i que els propietaris estan contents, ja que disposen d’un lloc on gaudir de el sol i la platja al costat de les seves mascotes, molts estan d’acord en que algunes d’aquestes platges de la província de Castelló “no tenen serveis”.

En el cas de la platja Aiguaoliva, a Vinaròs, o Belcaire, a Moncofa, alguns usuaris les qualifiquen com “poc o relativament accessibles” i “no adaptades per a les persones amb mobilitat reduïda”. Al Barranquet (Benicarló), no es compta amb passarel·les i l’Oficina de Turisme de la localitat confirma que tampoc hi ha “socorristes ni lavabos públics”.

No obstant això, aquestes platges de la província tenen papereres perquè els propietaris puguin recollir i llençar els excrements i disposen d’un equip de neteja tots els matins, igual que a la resta de platges.

Per aquest motiu, després de la inauguració de la platja canina de la Renegà, el regidor de Platges d’Orpesa Jordi Llopis assegura que la intenció que tenen és “condicionar properament aquest nou espai amb millores adaptades per als usuaris i les seves mascotes”.

L’aposta que està fent la Comunitat València i, concretament, la província de Castelló pel turisme ‘pet friendly’ està aconseguint que molts visitants planifiquen les seves vacances a aquestes destinacions de la costa castellonenca perquè poden gaudir d’el sol, el mar i la sorra acompanyats per ‘seus millors amics’, els gossos.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací