Un ‘sobre equivocat’ anul·la una contractació de 579.000 euros per a la Sala d’Emergències de Castelló

1150

El tribunal falla parcialment a favor del recurs mentre l’oposició demana una Comissió d’Investigació

Un ‘error’ en el sobre on s’havia d’introduir la documentació requerida en la contractació del sistema informàtic de la Sala d’Emergències de Castelló, ha donat al trast amb tot el procés. El Tribunal estima que és causa d’anul·lació i que l’Ajuntament. El sistema informàtic té un cost de 579.000 euros i havia sigut adjudicat a Eurocop. L’oposició ha criticat el procés i demana una Comissió d’Investigació que inclou també la remodelació de la Sala d’Emergències. CSIf demana que les altres dues empreses es facen càrrec de la gestió per a evitar retards.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

La polèmica es deslligava el mes d’octubre passat. Castelló s’enfrontava als seus pitjors dimonis amb una gota freda que es va encebar especialment a la província i va afectar la capital de la Plana com no s’havia vist en dècades.

Els serveis d’emergències es van activar i, amb això, es va posar a prova la remodelada i acabada d’estrenar Sala d’Emergències del Tetuan 14 que havia de coordinar tot l’operatiu. No va haver de lamentar grans mals, però l’operació va revelar que la Sala no havia rendit com s’esperava. Enmig de tot aquell operatiu part de les cambres no van funcionar, les connexions i comunicacions tampoc i finalment van ser els mòbils dels agents, i el sistema de Whatsapp els que van aconseguir, ‘a l’antiga’ capejar aquell temporal que feia ‘el seu agost’ a l’octubre.

Lògicament, passada l’emergència, de tornada a la normalitat i felicitats als agents per la seua intervenció es deslligava la polèmica. Què havia passat perquè aquella Sala tan nova, tan innovadora… i tan cara (900.000 euros) no haguera pogut donar la talla de la qual tant es presumia.

Encara que l’equip de Govern municipal va tractar de restar importància al tema, des de la mateixa Policia Local es reconeixia el problema i s’atribuïen les manques al segon element que s’acabava de traure a concurs: el sistema informàtic que havia de completar aquell miracle innovador.

Tal com van confirmar policies i sindicats, el tema era el següent: el procediment per a convertir la Sala d’Emergències de Castelló en una de les més innovadores del país se centrava en dues parts: D’una banda, la remodelació de la Sala d’Emergències que va eixir a concurs per un import pròxim als 900.000 euros. La segona: la modernització del sistema informàtic que havia de donar suport a les comunicacions i gestió de la sala, valorat entorn dels 600.000 euros, que havia eixit a concurs a principis del mes d’octubre.

L’explicació de l’esdevingut segons la Policia Local de Castelló i el sindicat *Csif era clara, s’hauria comprat un Ferrari per a funcionar amb un motor amb 20 anys d’antiguitat… no podia tirar de cap manera.

Sistema informàtic antiquat i utilitzat il·legalment

Però és que a més, explicaven des del sindicat, el sistema de gestió informàtic municipal denominat ‘Sèneca’, a més d’estar antiquat i no ajustar-se a les condicions d’aquella beneïda súper sala, tampoc funcionava com devia perquè… “s’havien deixat de pagar les llicències del programa”, anem, que segons les mateixes fonts, l’Ajuntament i el seu centre de seguretat haurien estat utilitzant il·legalment un sistema informàtic, antic i caducat.

Amb aquests vímets no és d’estranyar que la Sala de Seguretat no donara el rendiment que s’esperava.

El programari d’última generació

El ‘programari’ d’última generació especialitzat per a les finalitats que es pretenien: ‘Plataforma informàtica integral multi-agència destinada als Serveis de Seguretat i Emergència de l’Ajuntament de Castelló’, valorat entorn dels 600.000 euros havia de resoldre totes aquelles manques a penes uns mesos després, abans de la temporada de pluges que es genera a partir de setembre….

El dolent és, que hui dia, ja a l’agost del 2019, el programari no solament no ha arribat a funcionar, sino que a més, pot tardar a fer-ho.

Error de sobre i d’embalum

La raó de tot aquest ‘conflicte’ prové de ‘un error de sobre’ que també d’embalum, que alguns volen entendre com una contractació interessada i que el tribunal estima com un error, però amb conseqüències de nul·litat.

Tal com recull la sentència del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals, el 8 d’octubre de 2018 l’Ajuntament va iniciar el procediment de contractació del sistema informàtic de la Sala d’Emergències. Un concurs que es va publicitar també a la Unió Europea pel cost d’eixida del dispositiu.

Es van presentar tres empreses, una d’elles la que també havia obtingut en el concurs anterior el projecte de la remodelació de la Sala de Seguretat. El procés, fins ací era impecable.

En aquest tipus de concursos la Mesa de Contractació ha de valorar, per separat, la presentació de les diferents documentacions exigides. Aqueixos processos es delimiten per sobres: Obertura del sobre A, del sobre B, del sobre C… un sistema que preval la transparència però també la decisió final, perquè no es ‘pot influir sobre la Mesa aportant documentació abans d’hora o en el sobre que no toca. D’una banda cal cerciorar que l’empresa que presenta la seua oferta està legalment constituïda, que compleix amb la normativa de contractació de l’administració i després, en els següents sobres s’aporta la documentació amb les propostes econòmiques o tècniques sobre el que es demanda.

El problema va sorgir quan una de les empreses, Eurocop, es va equivocar en presentar la seua documentació i va ficar en el sobre ‘B’ la documentació que havia d’haver presentat en el sobre ‘C’.

Malgrat això, la Mesa de Contractació va entendre que s’havia produït un error, va valorar les propostes i va determinar adjudicar el sistema informàtic a l’empresa Eurocop per considerar-la com la més favorable al que necessitava la Sala de Seguretat.

Suitable Software Vinfoval recorre i gana

Amb aquest ‘error’ sobre la taula, una altra de les empreses Suitable Software Vinfoval, que s’havia presentat també a concurs, va presentar un recurs davant el Tribunal.

Suitable Software Vinfoval impugnava el resultat de l’adjudicació sobre la base de les valoracions tècniques que havia realitzat la Mesa de Contractació municipal, d’una banda, i en rigor del sistema administratiu que Eurocop havia incomplit en posar en sobres que no tocaven la documentació sobre la seua proposta en el concurs.

En la sentència del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals, es desestima la part del recurs que al·ludeix a la valoració de la Mesa de Contractació, perquè entén que no és el tribunal indicat per a posar en dubte la credibilitat o coneixements dels tècnics de la Mesa de Contractació.

Però, en canvi, si atén el defecte de forma denunciat per Suitable Software Vinfoval, perquè ‘l’error’ en la manera i forma d’aportar la documentació si pot afectar la valoració e la mateixa, i sense entrar en el procediment de la Mesa de Contractació estima que el procediment d’adjudicació és nul. Per aquest motiu, el Tribunal considera que l’Ajuntament de Castelló hauria de retrotraure’s al moment en què es van presentar les ofertes, sense estimar la de l’empresa adjudicatària, Eurocop. Perquè no complia els preceptes de la presentació de documentació.

La sentència és recurrible, no en aquest tribunal, però si a través d’un Recurs Contenciós Administratiu.

En qualsevol cas, la qual cosa és clar, és que el sistema informàtic: ‘Subministrament d’una plataforma informàtica integral multi-agència destinada als Serveis de Seguretat i Emergència de l’Ajuntament de Castelló’, arribarà encara amb retard.

Una vegada coneguda la sentència, el sindicat de Policia de l’Ajuntament de Castelló, del CSIF, ha demanat responsabilitats però ha sol·licitat a l’Ajuntament que no retarde la posada en marxa d’aquest Programari tan necessari per als serveis de seguretat, per la qual cosa sol·licita que, com més prompte millor s’opte per una de les altres dues empreses que es van presentar o fins i tot per les dues, per a posar-lo en marxa com més prompte millor.

Des de l’oposició municipal, no obstant això, entenen que les coses no estan clares i, que fins i tot, es podria entendre una certa intencionalitat en l’adjudicació anul·lada… pel que ha sol·licitat que es cree una Comissió d’Investigació Municipal.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací