Un projecte de SEAT, la Direcció General de Trànsit, l’Ajuntament de Barcelona i ETRA connecta els vehicles amb els semàfors i els panells informatius

654

Actualitat Diària

De quin color em trobaré el següent semàfor si seguisc a aquesta velocitat? La resposta a aquesta pregunta ja no depén de la intuïció del conductor, sinó de la tecnologia. Un projecte de SEAT, en col·laboració amb la DGT, l’Ajuntament de Barcelona i ETRA ha aconseguit connectar automòbils amb semàfors i el centre de control de trànsit per a anticipar l’estat d’aquests. Aquest projecte també permet que la informació de les incidències en les carreteres arribe directament al vehicle sense necessitat de panells informatius. El cotxe i la infraestructura, units a través del núvol mitjançant tecnologia cel·lular i amb temps de latència de 300 ms.

El cotxe que parla amb els semàfors

Redueix la velocitat, estarà en roig. Una part del projecte consisteix a comunicar els semàfors amb els cotxes. “El semàfor envia un senyal al núvol a la DGT sobre el seu estat actual i quan canviarà i el cotxe rep aquesta informació, la interpreta i t’avisa amb la velocitat a la qual estàs anant com te’l trobaràs. D’aquesta manera, si es posarà en roig t’avisa i pots començar a frenar abans d’arribar”, afirma Caus.

Com funciona?

Quan un vehicle s’aproxima al semàfor, rep en la seua pantalla un avís de si estarà roig, verd o groc, quan arribe a la seua altura. Per a això, el sistema fa un càlcul de la distància a la qual es troba el cotxe i de la velocitat que porta. I un punt molt important per a la seguretat: només funciona si el vehicle circula a la velocitat permesa. En cas contrari, deixa d’informar el conductor. “Si se superen els límits de velocitat el sistema es bloqueja. Això és molt important per a la seguretat viària. L’objectiu és que siga una herramiento auxiliar per a permetre al conductor portar un moviment més uniforme”, assegura Manuel Valdés, gerent de Mobilitat i Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona.

Panells informatius, també en el teu cotxe

Actualment en les carreteres espanyoles hi ha 2.000 panells informatius que indiquen als conductors l’estat del trànsit, el clima o incidències per obres i accidents. Amb aquest sistema, aqueixa informació apareixerà directament en les pantalles dels vehicles connectats en qualsevol punt de la xarxa viària.“El mateix que abans féiem amb panells de missatge variable en la carretera ara ho podem fer però en qualsevol punt de la via, directament al cotxe”, segons Ordás.

Vehicles connectats amb semàfors i carreteres

El vehicle utilitzat en aquesta prova pilot incorpora la tecnologia necessària per a connectar-se amb l’entorn i recollir la informació que la DGT puja al núvol. Gràcies a això, el seu conductor pot saber a temps real què trobarà en el seu camí. “El projecte consisteix en el fet que els nous models de cotxes connectats de SEAT recullen des del núvol central de la DGT tota la informació en temps real relativa al trànsit, ja siga en carreteres en panells informatius o a les ciutats amb l’estat semafòric”, comenta Jordi Caus, responsable de Conceptes de Mobilitat Urbana de SEAT.

Més seguretat i eficiència

A més informació, menys situacions de risc. Aquest és l’objectiu del projecte, que col·loca la seguretat viària com a punt principal, unida a una major eficiència en la conducció. “Busquem un gran impacte en reducció de sinistralitat, en reducció del trànsit i per tant, una repercussió positiva en el medi ambient”, comenta Jorge Ordás, subdirector de Mobilitat i Tecnologia de la DGT.

El cotxe que parla amb els semàfors

Un futur d’informació col·laborativa. A més, els propis cotxes connectats i usuaris també es convertiran en emissors d’informació. “Qualsevol que siga coneixedor d’alguna cosa que succeeix en la via ho pot compartir, perquè la resta d’usuaris puga saber en arribar a un punt què està sucedicendo”, afirma el subdirector de Mobilitat i Tecnologia de la DGT. També, és un primer pas per al futur vehicle autònom. “Amb aquest projecte estem fent un primer pas per a connectar els automòbils amb la infraestructura general de trànsit. Hem començat amb funcions informatives però, pensant en el futur, serem capaços d’actuar directament sobre el cotxe en situacions de risc”, conclou Caus.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací