Els nens i nenes de ‘TEA&ROCK. Música en blau’ presenten el seu primer disc de rock a l’Ajuntament de Castelló

852

El projecte lluita per la inclusió dels xiquets i xiquetes cantants, ballarins i ballarines que viuen dins de l’espectre autista

La sala de plens de l’Ajuntament de Castelló ha sigut testimoni de debats, de polèmiques i també, del dia a dia dels regidors i regidores. Amb tot, hui la sala de plens s’ha vestit d’inclusió, riures i esperança. La Regidora de Cultura, Verònica Ruiz ha presentat juntament amb la Directora General d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés Gimeno un projecte anomenat ‘TEA&ROCK. Música en blau’. El projecte lluita per la inclusió dels nens i nenes que viuen dins de l’espectre autista, qui s’hi han convertit en cantants, ballarins i ballarines d’un disc i també, d’un videoclip. A la presentació també han assistit els principals promotors del projecte, Yolanda i Juan, els nens protagonistes i tots els pares.

Tàrsila Galdón/Actualitat Diària

A les 11:00 hores del matí, la sala de plens s’hi ha plenat de nens, nenes, pares i mares. Els nens i nenes de seguida s’han dirigit a les primeres files: “Esque ho volem veure tot, mamà”, li explica una nena a sa mare amb sinceritat. La mare amb un sospir els avisa: “val, però no feu soroll”. I així, la Regidora de Cultura, Verònica Ruiz, s’hi ha apropat als nens per explicar-los què és la sala de plens. En el moment en què Ruiz ha preguntat, una nena ha contestat: “ací es reuneixen els polítics”, ha aventurat ella amb molta raó mentre altre nen duia a la mà un dibuix que pretenia donar a la regidora.

La jornada ha sigut realment emotiva, sobretot en el moment en què el videoclip de la cançó ‘Parla valencià’ ha començat a emetre’s en la sala de plens. Els nens miraven embobats tractant de veure’s i les mares i pares es duien les mans al rostre, tractant d’impedir eixes llàgrimes que amenaçaven per sortir. Així doncs, la sala de plens ha sigut testimoni del primer grup de música conformat per nens i nenes amb espectre autista a Castelló. Els artistes s’han emocionat tant que el seu cantant ha sortit per entonar la melodia animat pels seus pares. 

Encara que al principi alguns tenien vergonya, pares i mares han acompanyat a Àlvaro amb les palmes. De seguida, tot era música, riures i cançons. “La meua funció com a mare és donar-li la mà al meu fill per a que puga caminar, però també mostrar al món com és ell per a que l’entenguen”, ha acabat explicant Yolanda. Per la seua banda, Juan també ha volgut valorar que l’educació inclusiva té tres reptes a dia de hui: “el primer, la presència d’aquestos nens a les escoles, l’altra, la participació i finalment, l’aprenentatge”.

A la presentació del projecte no ha faltat emoció i Ruiz ha admitit que li emociona molt començar el curs polític amb una activitat com aquesta, però: “Hui jo no vull parlar, els protagonistes són ells”. I així ha sigut. Els primers en agafar la paraula en el xicotet escenari on normalment es realitzen les rodes de premsa han sigut els promotors del projecte ‘TEA&ROCK. Música en blau’: Yolanda i Juan.

Per la seua banda, Yolanda explica que el projecte és una continuació de ‘Tea&Art’, un altre projecte que es va celebrar l’any passat al Parc Ribalta. A més a més, matisa que la seua intenció és: “visibilitzar l’autisme per a que els nens puguen tindre una vida normal i les mateixes oportunitats de la resta”. Davant la pregunta ‘Per què blau?’, la mare d’Àlvaro, el cantant del videoclip, ho té molt clar: “El blau és el color de l’autisme, la vida en blau és com percep la vida un xiquet amb autisme”.

Juan, per la seua banda, assegura que han treballat per un projecte “transgressor” i: “Volem que les noves generacions coneguen les cançons de les nostres arrels transformades al rock”. “Poques coses s’hi han fet així, on presentem als xiquets amb TEA com als músics”, segueix explicant el promotor del projecte. De fet, en la lletra de les cançons es pot veure com es mostra la vida d’un autista a través de la música amb declaracions com aquestes: ‘sóc net’ ‘sóc literal’ o ‘no entenc la doble moral’. 

Amb tot, el procés no fou senzill i almenys, així ho assegura el promotor de ‘TEA&ROCK. Música en blau’. El primer que es va fer per tirar endavant el projecte era elegir les cançons: “6 eren populars, 1 ens la va cedir el cantautor Dani Miquel i l’altra, ens la va cedir el grup Los Criptozoos de Castelló”, explica Juan. Amb evident emoció en la veu, narra com els nens van començar a assajar a les escoles, ja que foren sis centres els quals es van comprometre amb el projecte: “El procés va durar 2 mesos”.

Finalment, els xiquets i xiquetes van anar a l’estudi i eixe procés, va durar dues setmanes. Tant nens i nenes com majors somriuen quan Juan narra aquell dia quan els van convidar al I Congrés Internacional de Música i Cultura per a la Inclusió i Innovació: “Els nens van fer el seu primer concert multitudinari, va ser realment emocionant”, conclou Juan.

La Directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés Gimeno, ha pres la paraula al finalitzar l’acte i ha traslladat “tot el suport del conseller, qui no ha pogut assistir”, i ha afegit: “Yolanda, Juan: Gràcies per tirar endavant aquest projecte, que al cap i a la fi, és una mostra d’amor i una acció per dignificar la situació dels nens”. Per la seua banda, la regidora ha informat que el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha demanat a totes les escoles de Castelló iniciar el curs amb la cançó del projecte. El disc, que es solidari, no està a la venta, però es pot aconseguir a la web i a les principals plataformes.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací