Vicente Soler ha anunciat una inversió específica de 128,59 milions d’euros per a la província de Castellón

954

“El Botànic ha aconseguit duplicar les inversions per a Castelló en els últims tres anys”

El conseller d’Hisensa  i Model Econòmic, Vicent Soler ha presentat hui els pressuposts de la Generalitat per a 2019, i ha anunciat una inversió específica de 128,59 milions d’euros per a la província de Castellón. Inversió que encara pot incrementar-se més a través de convenis amb temes concrets amb càrrec a una partida genèrica de mil milions d’euros.

Castellón Información
El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que “els Pressupostos de la Generalitat per a 2019 són els més inversors dels últims anys i dediquen el 19% de la inversió del Pla Edificant a la construcció i reforma de col·legis i instituts de la província de Castelló”.

Així ho ha anunciat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, durant la presentació dels Pressupostos de la Generalitat de 2019 per a la província de Castelló. En aquesta presentació han participat també la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, i la directora general de Pressupostos, Eva Martínez.

Com ha assenyalat Soler, “els Pressupostos per a 2019 contemplen per a la província de Castelló una inversió específica de 128,59 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 66% pel que fa al pressupostat per a enguany 2018”. “En concret -ha afirmat- en el Capítol VI del pressupost, en el qual s’arrepleguen les inversions directes de les conselleries, Castelló compta amb 77,01 milions, i en el Capítol VII, el de transferències de capital, amb altres 51,58 milions”.

“El Botànic ha aconseguit duplicar les inversions per a Castelló en els últims tres anys”, ha afirmat Soler. “A més, els 128,59 milions que rebrà la província suposen el 16,56% de la inversió dels capítols VI i VII que ja està territorialitzada, per sobre de l’11,7% que representa la població d’aquesta província sobre el conjunt de la Comunitat Valenciana”, ha destacat el conseller d’Hisenda.

Soler ha recordat a més que els Pressupostos per a 2019 contemplen 1.006,1 milions d’euros en inversions sense territorialitzar, “i part d’aquesta quantitat anirà destinada també a la província de Castelló”.

Ferrando: “Són uns pressupostos 100% Botànic”

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha destacat que “estem davant uns comptes 100% Botànic, que blinden l’estat del benestar dels valencians i valencianes i suposen un important impuls per a les polítiques econòmiques i els sectors productius de la Comunitat”.

En aquest sentit, Ferrando ha posat l’accent que “enfront de les retallades d’èpoques passades, aquests Pressupostos aposten per les persones”. Com a exemple ha destacat que s’amplia l’eliminació del copago, es destina el 20% del pressupost de Sanitat a l’atenció primària i salut mental, es dóna un fort impuls a la política d’eliminació de barracons, s’amplia la xarxa d’escoles infantils i es duplica la inversió en habitatge social.

A més, la secretària autonòmica ha destacat que aquests comptes destinen 1.610,3 milions d’euros a inversions, “amb el que aquestes creixen un 44%, convertint a aquests comptes en les més inversores dels últims anys”.

Ferrando ha destacat que el Pla Estratègic de la Indústria (PEIV) compte per a 2019 amb 35 milions, es destinen altres 13 milions al foment de la producció i la inversió en energies renovables, mentre que el IVF comptarà amb 75,7 milions, un 81,7% més que en li pressuposte anterior.

“Impulsem la lluita contra el frau fiscal a través de l’Agència Tributària Valenciana i a més engegarem un Pla de Sanejament de municipis endeutats i un Pla d’Ajuda als municipis amb majors costos en serveis públics fonamentals, al que destinarem deu milions”, ha conclòs la secretària autonòmica.

Noves rutes i zona empresarial annexa per a l’Aeroport

Atenent al pressupost de cadascuna de les conselleries, Soler ha destacat que Presidència, amb un pressupost de 354 milions (un 14,2% més), reforçarà en 2019 la seua aposta pel municipalisme i en aquesta línia d’actuació destina 13,1 milions a ajuntaments de la província de Castelló.

En matèria de Turisme, en 2019 es potenciarà la promoció de Castelló en mercats potencials com és el sud de França i a més es renovaran i signaran nous convenis per a millorar els recursos turístics de localitats com Peñíscola o Vilavella. “L’Agència Valenciana de Turisme invertirà 12 milions d’euros a Castelló en 2019, el doble de la inversió de 2016 i 2017 i un 30% més que enguany”, ha destacat Soler.

L’aeroport de Castelló comptarà amb un pressupost de 13,1 milions, un 13% més que l’any anterior. “El Consell assumirà la gestió d’aquesta infraestructura, estratègica per a la província de Castelló, amb l’objectiu de fer-la viable i eficient”, ha explicat.

Entre altres actuacions, hi ha previstos 1,5 milions per a l’II Pla de posicionament per a la promoció en mercats nacionals i internacionals. En aquest sentit, Vicent Soler ha anunciat que “estem ultimant el nou plec que ens permetrà captar noves rutes per a aquest aeroport”.

A més, s’invertiran 100.000 euros en la Zona d’Activitats Complementàries per a crear un polígon empresarial i logístic, i s’està gestionant juntament amb el Govern central que la ruta Castelló-Madrid siga declarada Obligació de Servei Públic, la qual cosa permetrà enllaçar tots dos aeroports.

Per la seua banda, l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) explicarà per a 2019 amb un pressupost de 24,7 milions, destacant entre les seues actuacions la creació de la primera Unitat Científica d’Innovació Empresarial en l’Institut Universitari de Materials Avançats, dependent de la UJI. Com ha destacat Soler, “aquest organisme aportarà valor afegit als materials ceràmics mitjançant l’aportació de noves funcionalitats que contribuiran al desenvolupament de la indústria local”.

Impuls a les polítiques socials i lluita contra el frau

Entre les actuacions de l’àrea de Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a 2019 a Castelló, cal destacar la reforma de la residència de persones majors de Sant Mateu, l’obertura d’un Centre Dóna 24 hores a Vinaròs i l’obertura d’un centre per a persones majors a Atzeneta del Maestrat.

A més, està prevista l’engegada d’equips específics d’intervenció en la infància i adolescència en quatre barris inclusius de Castelló, Almassora i Vall d’*Uixó. S’ampliarà també la Xarxa d’Agents d’Igualtat en 20 municipis o mancomunitats de la província, es crearà el primer servei d’atenció per a les persones LGTBI a Castelló i es crearan noves places en centres de diversitat funcional, en el marc del compromís adoptat de crear 2.000 noves places entre 2015 i 2019.

Per la seua banda, la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic té previst avançar en la implantació de l’administració electrònica, actuacions a les quals destinarà en 2019 un total de 174 milions, un 18% més que en 2018.

“En concret -ha afirmat Soler- en la província de Castelló anem ha realitzar una inversió de 3,1 milions per a la instal·lació de 6.000 nous ordinadors en les aules, destinarem 230.000 euros a 256 ordinadors que contribuiran a millorar la xarxa informàtica de Justícia i altres 348 ordinadors, amb una despesa de 313.000 euros, per a potenciar l’administració sense papers en la resta de conselleries”.

Amb l’objectiu d’acabar amb la bretxa digital en els municipis de l’interior de la província de Castelló i en els polígons industrials, la Conselleria d’Hisenda té prevista una inversió global a la Comunitat de 3 milions el pròxim any per a desenvolupar el Programa d’Ajudes a Operadors 2019-2022 que garantirà una banda ampla de 30 *Mbps o superior.

En aquest sentit, Soler ha recordat que en l’actualitat el 25% de la població de la província de Castelló no té cobertura de banda ampla i el 29% no disposa de banda molt ràpida. “El nostre objectiu és garantir la igualtat dels ciutadans en l’accés a les noves tecnologies, lluitar contra la despoblació i fomentar la competitivitat de les empreses”, ha destacat el conseller.

La Conselleria de Justícia, Administracions Públiques, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, arreplega en els seus pressupostos per a 2019 una inversió d’1,7 milions per a la seu judicial de Vinaròs i altres 1,2 milions per a la creació de nous jutjats i per a l’ampliació i reforç dels actuals.

D’altra banda, en matèria d’Educació, i en el marc del Pla Edificant, que compta amb 39 milions per a actuacions en la província de Castelló durant el pròxim exercici, la conselleria té previstes 35 actuacions en 25 municipis d’aquesta província.

Al marge, la conselleria gestiona 4,5 milions per a la construcció del Col·legi Regina Violant d’Almassora i 508.000 euros per a la construcció del nou col·legi de Les Useres, dins del Centre Rural Agrupat del Penyagolosa.

El conseller ha destacat que “pràcticament un de cada cinc euros que invertirà la Generalitat en 2019 en la construcció o reforma de centres educatius, es destinarà a centres de la província de Castelló”.

En matèria de Cultura, es destinen 14,1 milions per a la programació de l’Institut Valencià de Cultura de les comarques de Castelló i 900.000 euros per a licitar la segona fase de Ciències de la Salut de la UJI.

Millores en infraestructures i suport a la ceràmica

Pel que fa a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la directora general de Pressupostos, Eva Martínez ha destacat que “els comptes de 2019 inclouen reivindicacions històriques i actuacions essencials en la província de Castelló, com són 1,4 milions per al centre de salut del Raval Universitari de Castelló, 4,7 milions per a inversions en el Centre Oncològic de l’Hospital Provincial i 525.000 euros per a la reforma de l’Hospital General Universitari, dins d’una inversió total que contempla 3,65 milions per al període 2019-2021”.

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en el marc de l’aposta decidida que realitza pel sector industrial, destinarà en 2019 a través del Ivace 5,7 milions per a la industrialització de les comarques de la Pla Alta i la Plana Baixa, “partides que contribuiran a millorar la competitivitat i sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, i a impulsar inversions industrials a través de projectes pilots concrets”.

A més, cal destacar que es destinaran 2,5 milions a l’Institut Tecnològic de la Ceràmica, 15.000 euros a la Càtedra Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real i altres 30.000 euros a Qualicer, per a la celebració del Congrés Mundial de la Qualitat del Taulell i del Paviment Ceràmic.

En matèria d’Agricultura, destaquen entre les seues actuacions per a 2019 la millora de camins rurals com el de la Todolella-La Mata-Cinctorres, al que es destinaran 260.000 euros, la inversió en el reg a pressió del Oliveral, que ascendeix a 490.000 euros, o les obres de proveïment del Pla d’Arc (que abasta els municipis de Cabanes, Benlloch, La Pobla Tornesa, Torre En Doménech, la Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova i Alcolea), per valor d’1,4 milions.

D’altra banda, la directora general de Pressupostos ha destacat que “la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, realitzarà en 2019 un important esforç inversor en la província de Castelló, apostant per millorar les infraestructures viàries i ferroviàries”. Com a exemple, ha destacat la inversió de 40,6 milions en carreteres d’aquesta província “el que suposa un augment del 19% pel que fa a l’any anterior”. Entre aquestes actuacions, ha destacat les obres en la Ronda Sud-oest de Vila-real, que rebran una inversió de 4,1 milions, les obres en el Bulevard de la Plana o la millora de la CV-12 Llaures-Morella, que rebrà 4,3 milions.

Eva Martínez ha posat l’accent en les inversions contemplades en els Pressupostos de 2019 en matèria d’Habitatge, “que destinen 5,2 milions per a la província de Castelló, un 64% més que l’any passat”. En aquest sentit ha destacat els 1,2 milions que s’invertiran en regeneracions urbanes i intervencions integrals o els 1,3 milions per a la rehabilitació i recuperació d’espais públics a Onda o Morella”.

11,4 milions en despesa de pagament a termini

En aquesta àrea d’actuació, Martínez ha recordat que “el mètode alemany que va utilitzar l’anterior govern per al pagament de moltes de les seues infraestructures ens segueix passant factura, i encara suposa que el 15% de la inversió es destine a pagar obres que estan acabades des de fa anys o, en el pitjor dels casos, paralitzades”. En concret aquests pressupostos destinen 9,2 milions per a pagar obres de la CV-10 o la CV-13, a Castelló.

A més, es destinen 2,2 milions per a obres pendents del Palau de Justícia de Vila-real. “En total -ha explicat la directora general- entre infraestructures i obres judicials tenim hipotecats 11,4 milions en pagaments a termini de l’anterior govern”.

Finalment, en matèria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, cal destacar que els Pressupostos per al pròxim any consignen 1,2 milions més per a despeses de personal per a ampliar la plantilla de la Inspecció General de Serveis o l’engegada de la Llei de Responsabilitat Social, en la qual es contemplen ajudes a associacions i entitats locals per al foment de la responsabilitat social. A més es creen dos nous programes pressupostaris destinats a l’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos i a la Delegació de Protecció de Dades.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací