ActualitatDiària
El director gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Juan Andrés Sánchez Jordán, ha mostrat la seua “satisfacció” i ha valorat “molt positivament” l’esforç realitzat de diàleg i negociació perquè finalment els sindicats hagen acceptat la proposta de l’empresa que soluciona el conflicte del personal de circulació i conducció de Metrovalencia i TRAM d’Alacant. “Es posa així fi a una situació que estava perjudicant injustament als usuaris de València i Alacant, que eren els qui més estaven patint els aturs dia després de dia”, ha indicat.
El principi d’acord aconseguit el passat 22 de desembre entre l’Adreça FGV i el Comitè de Vaga del personal de circulació i conducció de Metrovalencia i TRAM d’Alacant, compost pels sindicats UGT, CCOO, SIF i SCF, ha sigut ratificat per les assemblees de treballadors i comporta, com a primera conseqüència, la desconvocatoria dels aturs previstos per al present mes de gener en el metre de València i en la xarxa del TRAM d’Alacant.
Sánchez Jordán ha destacat que, al final, “l’esforç de diàleg i la voluntat d’aconseguir un acord per part de FGV i la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, ha fet possible obtenir el consens necessari per al cessament d’unes mobilitzacions que s’han perllongat a l’excés en el temps de forma injusta”.
En opinió del director gerent, “totes les parts han eixit beneficiades amb l’acord, la normalitat tornarà al servei, s’han contemplat mesures justes i s’ha desbloquejat la negociació del XIII Conveni Col·lectiu que estava suspesa mentre duraren els aturs”.
Aturades desconvocades
D’aquesta forma, se suprimeixen els aturs planificats pels sindicats per als dies 5, 6, 8, 9, 10 i 12 en Metrovalencia, la qual cosa permetrà, per exemple, oferir amb normalitat el dia 5 els serveis especials amb motiu de la Cavalcada de Reyes de València i les últimes compres nadalenques. En el TRAM d’Alacant no es produiran les mobilitzacions anunciades per a les jornades 5, 6, 8, 10 i 12.
Millores de les condicions de treball
L’acord aconseguit arreplega les propostes inicials que va plantejar l’empresa que contemplen millores de les condicions de treball del col·lectiu del personal de conducció i circulació. Entre les propostes incloses s’amplia en dos dies la formació anual del personal de circulació, que es fixa ara en quatre jornades i ofereix abonar les despeses ocasionades pels desplaçaments per a la realització de la formació i dels reconeixements mèdics i proves per al manteniment de les habilitacions. Actualment, aquests desplaçaments no s’abonen. Així mateix, s’estableixen nous terminis per a realitzar una nova avaluació psicològica, amb la finalitat d’obtenir o renovar el certificat en l’habilitació: 1 any per a les avaluacions d’inici i 3 mesos per a la renovació.
A més, es garanteix que en un termini màxim de 24 hores tindrà lloc la reubicació d’un agent que haja resultat “no apte” en una renovació de l’habilitació, durant el temps que intervinga fins a la següent avaluació. En aquest sentit, si en aqueix termini no s’ha pogut concretar una vacant adequada, se li resituarà en un lloc d’Atenció al Client sempre que no existisca un lloc proper a la seua residència laboral i el treballador afectat opte per açò.
D’altra banda, s’estableix un descans de 10 minuts cada 2 hores per als Reguladors de Lloc de Comandament en aquelles situacions denominades “degradades” en les quals no calga realitzar pauses per a prevenir fatiga física, visual i mental, i que la durada mínima de la jornada diària s’establisca en 6 hores, incloent els temps de presa i deixe corresponents. En el cas que fóra menor, es computaran aquestes 6 hores com a jornada d’aqueix dia.
Entre altres qüestions plantejades, s’estipula un límit màxim de 8 dies continuats de treball en cicles diürns i 4 dies de treball nocturns consecutius, excepte en el cas dels maquinistes de tracció diésel, en els quals no es podran superar els 5 dies consecutius de treball més la Brigada d’Atenció Permanent. Tots dos límits podran superar-se fins als 10 dies sempre que siga per voluntat del treballador o transitòriament en supòsits de serveis especials (Fogueres, Falles, Sant Joan) programats fins que s’establisca una nova regulació sobre els mateixos.
Quan per algun motiu haja de superar-se la jornada ordinària diària, a partir de l’1 de gener de 2018 no es podran realitzar més de 10 hores, incloent les hores extres, enfront de les 12 hores actuals. Aquest límit es fixarà en 9 hores i 30 minuts a partir de l’1 de gener de 2019.
Finalment, la direcció de l’empresa s’ha compromès a la revisió del Reglament Disciplinari de FGV, en el si de la Comissió Negociadora del XIII Conveni Col·lectiu de FGV, que haurà d’adequar el Reglament de Faltes i Sancions de FGV al règim sancionador que determine la futura Llei de la Generalitat de Seguretat Ferroviària, que actualment es troba en tramitació parlamentària. Aqueixa adequació contemplarà els supòsits de concurrència normativa per a evitar situacions de doble imposició en casos de responsabilitat penal, civil i administrativa. Tot açò, a fi de regular i adaptar en el conveni col·lectiu de FGVa les garanties jurídiques en termes similars a les estipulades en altres explotacions ferroviàries i sempre d’acord amb la normativa legal vigent.