Actualitat Diària
La línia del SEAT Lleó en la planta de Martorell té un aspecte inèdit. Avui no es produeixen cotxes, sinó respiradors assistits per a col·laborar amb el sistema sanitari en plena crisi del COVID-19. Passar de produir cotxes a respiradors en un temps rècord és fruit de l’intens treball de nombrosos empleats de SEAT i d’un motor molt potent: la solidaritat. “La motivació de totes les persones que participem en aquest projecte és ajudar de la manera que nosaltres sabem, que és fabricar en sèrie un equip, aquesta vegada per a salvar vides”, segons Nicolás Mora, de l’àrea de Producció de SEAT Martorell.
Les màquines no paren
Des de l’inici de la situació originada pel COVID-19, en SEAT es van posar en marxa diferents iniciatives per a lluitar contra la propagació del virus. En concret, per a produir els materials més demandats pels hospitals, com els respiradors. Un equip d’enginyers va començar sense descans el disseny de diversos prototips, 13 en total, fins a arribar al model final.
La clau està en l’eixugaparabrisa
Amb engranatges impresos en SEAT, eixos de caixes del canvi i el motor adaptat d’un eixugaparabrisa, el projecte pren forma. L’objectiu era fabricar els respiradors amb la màxima qualitat i el resultat ha estat el OxyGEN. Dissenyat en col·laboració amb Protofy.XYZ, s’assembla en les instal·lacions de SEAT.
La línia es transforma
150 empleats de diferents àrees han canviat el seu lloc habitual de treball per a assemblar els respiradors on abans es muntaven parts del SEAT León. “Modificar una línia de muntatge que fabrica un subchásis, una peça de cotxes, i poder transformar-la i fabricar respiradors ha estat un treball ardu en el qual han estat implicades moltes àrees de l’empresa i ho hem fet en el temps rècord d’una setmana”, comenta Sergio Arreciado, de l’àrea d’Enginyeria de Processos de SEAT. Cada respirador compta amb més de 80 components electrònics i mecànics i passa un exhaustiu control de qualitat amb esterilització de llum ultraviolada.
Test de qualitat
En aquests moments, un respirador està sotmès a un test de llarga durada dins del procés d’homologació. Mentrestant, la línia segueix en funcionament gràcies a molts empleats que han posat en aquest projecte més que hores de somni. “Amb només saber que hem intentat ajudar a salvar una vida, tot aquest treball haurà valgut la pena”, comenta Francesc Sabaté, d’I+D de SEAT.
Entre tots
El resultat d’aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració solidària dels seus empleats i a la de moltes empreses i entitats a les quals SEAT vol agrair la seva implicació, especialment a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.