Sanitat reforça controls oficials a empreses alimentàries per a garantir la seguretat dels aliments al consumidor

561

Actualitat Diària

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública, ha reforçat els controls oficials a les empreses alimentàries per a garantir la seguretat dels productes alimentosos al consumidor o consumidora final.

D’aquesta manera, en l’àmbit del Reial decret 463/2020 pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, se situa com una necessitat estratègica assegurar el subministrament d’aliments al llarg de tota la cadena alimentària. Aquest subministrament entre operadors i al consumidor o consumidora final s’ha de continuar realitzant amb les màximes garanties de seguretat alimentària.

Per a aconseguir aquest objectiu, s’han reforçat els controls oficials que es duen a terme en empreses alimentàries per a garantir el compliment dels requisits i la salubritat dels productes, en aquells sectors i establiments que han estat sotmesos a un fort estrès de demanda, com, per exemple, els escorxadors on es disposa de plans de contingència.

En aquest sentit, quan es produeixen situacions d’escassetat de determinats aliments a causa de les alteracions de la demanda d’aliments i béns poden aparèixer mercats il·legals alternatius on no es garanteix la seguretat alimentària. Per aquesta raó s’han identificat, després d’una anàlisi de vulnerabilitat al frau, sectors o fases de la cadena on es pot presentar aquesta circumstància i, conseqüentment, s’estan reforçant els controls per a la seva prevenció.

1. Recomanacions i vigilància en el lliurament altruista d’aliments

També en l’àmbit del lliurament altruista d’aliments a persones en situació d’especial vulnerabilitat per part d’entitats com a ajuntaments, empreses o ONG, s’està donant una sèrie de recomanacions que garanteixi, finalment, l’objectiu d’assegurar la innocuïtat dels aliments.

La inspecció inspectors de Salut Pública, que sempre han estat en contacte freqüent i directe amb les empreses de l’alimentació, estan transmetent missatges i fent recomanacions en relació amb les mesures que estan aplicant les empreses per a limitar el risc de transmissió entre persones en l’àmbit dels centres de treball. Aquestes recomanacions estan sent molt ben acollides, especialment, per les petites i molt petites empreses que constitueixen la majoria del nostre teixit empresarial.

Aquesta crisi està suposant un desafiament excepcional per als sistemes nacionals de control oficial dels aliments en tot l’àmbit europeu. En aquest sentit, en la Comunitat Valenciana s’està fent un esforç addicional per part dels inspectors per a superar-lo amb solvència i eficàcia.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací