Sanitat concedeix ajudes a 82 municipis de Castelló per a adoptar mesures contra el mosquit tigre

322

Les ajudes aconsegueixen fins a un màxim de 15.000 euros

Actualitat Diària

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, concedeix enguany ajudes a 413 municipis per a col·laborar amb els seus ajuntaments en la lluita contra el mosquit tigre.

La Comunitat Valenciana és una de les poques autonomies que compta amb aquesta mena de subvencions destinades, en aquest exercici, a 82 municipis de Castelló, 236 de València i els 95 restants de la província d’Alacant.

La competència en el control de la població de mosquits i altres espècies d’insectes és municipal. No obstant això, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública realitza accions de suport i assessorament tècnic als municipis per a reforçar els programes que desenvolupen, especialment, a les poblacions amb menor capacitat econòmica.

Les ajudes es gestionen en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i busquen reforçar els tractaments i mesures de lluita contra el mosquit tigre que adopten els municipis, competents en la matèria.

De fet, la quantitat màxima a percebre per cada municipi depén de la valoració econòmica del total de la campanya que l’Ajuntament haja dissenyat per a combatre el mosquit tigre, però en cap cas pot superar els 15.000 euros. El muntant total de les subvencions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ascendeix a 350.000 euros.

El mes d’abril es va publicar en el Diari Oficial la convocatòria de la Conselleria de Sanitat de subvencions per a la lluita contra el mosquit tigre en l’exercici 2023. A partir de llavors, els consistoris van presentar les seues sol·licituds, en les quals havien d’incloure un projecte tècnic d’actuació per a la realització de la campanya amb un pla de les zones a tractar, un pla d’aplicació i acreditacions per part de l’empresa de tractaments quant a compliment de la normativa per a l’ús de biocides i de personal qualificat, entre altres qüestions.

A més d’aquesta subvenció, dins de les línies de suport a combatre al mosquit tigre i altres espècies, el Programa de Vectors de Rellevància en Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té definides altres iniciatives.

En concret, la Direcció General de Salut Pública i Addiccions disposa d’una xarxa que amplia la vigilància entomològica sistemàtica a altres vectors de rellevància en Salut Pública. Aquesta xarxa abasta tots els municipis de la Comunitat Valenciana.

Aquest control ha sigut desenvolupat per professionals del Laboratori d’Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València. Els seus estudis han permés detectar larves en desenvolupament de mosquit tigre en més de 400 municipis de la Comunitat Valenciana.

D’un altre costat, personal tècnic de Sanitat Ambiental dels Centres de Salut Pública assessora des de 2017 als municipis que ho sol·liciten. Aquests professionals visiten unes 120 localitats cada any amb l’objectiu d’oferir informació directa sobre la importància del control del mosquit tigre així com pautes bàsiques d’actuació.

En aquest sentit, la mesura més eficaç és eliminar els possibles focus de cria per a evitar que l’insecte es desenvolupe. Per a això, cal impedir l’acumulació d’aigua, especialment en balcons, patis i jardins.

Altres recomanacions que resulten útils són evitar embassades als jardins, mantindre desinfectades i netejar les fonts ornamentals, així com els desguassos i els canalons.

A més, als jardins es recomana que no es produïsca acumul d’aigua en peus d’ombrel·la, tapar els bidons d’aigua amb mosquiteres i cobrir amb una tapa qualsevol recipient en el qual es puga acumular aigua. D’altra banda, és important buidar de manera freqüent els abeuradors dels animals domèstics.

Així mateix, des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions es realitzen jornades informatives a la població i a professionals, que es reforcen amb material gràfic amb consells preventius, així com amb documents de suport per als municipis, a més de campanyes en mitjans de comunicació durant els mesos d’estiu. Aquesta informació es pot consultar en la web.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací