Sanitat adopta mesures per a controlar la transmissió de brots de coronavirus a Elx, Oriola, Guadassuar i Onda

495

Actualitat Diària

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha anunciat mesures per a controlar la transmissió comunitària associada als brots de coronavirus detectats a Elx, Oriola, Guadassuar i Onda, gràcies a la situació de seguiment i detecció precoç dels brots.

Barceló ha ressaltat que aquest seguiment i detecció precoç “han donat com a resultat una situació de contenció de l’expansió del virus i ha permès que siguem la comunitat autònoma amb una menor incidència acumulada”.

En aquest sentit, ha informat que la resolució en la qual s’adopten aquestes mesures serà publicada dilluns que ve en el Diraio Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). “Les mesures de control són proporcionals als nivells d’alerta que ofereixen una sèrie d’indicadors avalats pels informes de l’increment del nombre de casos que aconsellen prendre mesures addicionals de caràcter temporal, per 14 dies naturals”, ha assenyalat la Consellera.

D’aquesta manera, segons la màxima responsable de la sanitat valenciana, “malgrat que els informes realitzats aquesta mateixa setmana per part de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions evidencien que les mesures de prevenció enfront del Covid que es van adoptar a l’agost en l’acord del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i que continuen vigents, han tingut un impacte positiu. Aquests mateixos informes indiquen que segueix sense observar-se el descens de nous casos esperat”.

Per tant – ha continuat Ana Barceló -, “és recomanable mantenir l’aplicació de les actuacions coordinades en matèria de salut pública per a respondre davant la situació d’especial risc derivada de l’increment de casos positius per COVID-19 dirigides al control de la transmissió en els àmbits que actualment són l’origen dels brots epidèmics de major impacte i risc”. I al mateix temps, “adoptar mesures addicionals que puguin controlar la transmissió comunitària associada a aquests brots que es detecten, introduint una modificació que afecta el consum en barra”, ha assenyalat.

Es prioritza el consum en taula

En concret, la Consellera ha detallat que es prioritzarà el consum en taula. No obstant això, es podran habilitar zones de la barra per al consum sempre que es pugui garantir la distància física de seguretat de 1,5 metres entre clients o grups de clients. Aquests grups de clients seran d’un màxim de 4 persones. La zona de la barra habilitada per al consum haurà d’estar degudament senyalitzada.

Barceló ha avançat que, “a través d’aquesta resolució s’aplicarà una tercera pròrroga sobre les mesures de prevenció enfront del coronavirus en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. La resolució conté una sèrie de 22 mesures, bàsicament de reducció d’aforament, de restricció de visites en centres de majors”.

Nivells definits per indicadors epidemiològics i de capacitat assistencial

La Consellera ha reiterat que “les actuacions de resposta enfront de l’evolució de la situació epidemiològica es recolzen en l’avaluació de risc sistemàtica que es realitza per àmbits geogràfics delimitats, normalment municipi, departament de salut, província o Comunitat Autònoma i que les mesures de control han de ser proporcionades als diferents nivells d’alerta definits per un conjunt d’indicadors epidemiològics i de capacitat assistencial”.

D’aquesta manera, segons Barceló, “l’actual situació epidemiològica en els municipis esmentats està avalada pels informes de 14 d’octubre, dels Centres de Salut d’Alzira, Elx i Oriola, on s’evidencia un increment del nombre de casos en les últimes setmanes, i aconsella establir mesures addicionals a les existents, de caràcter temporal, per a evitar les situacions que puguin suposar un major risc d’exposició i transmissió del virus”.

Elx i Oriola

Segons Barceló, “l’avaluació de risc realitzada en els municipis d’Elx, Oriola i les seves pedanies constata l’existència de transmissió comunitària sostinguda, és a dir un nivell alt de circulació del virus amb difusió en la comunitat”. Així, a Elx, ha detallat Ana Barceló, “s’observa un increment constant en el nombre de casos que s’ha aguditzat en els últims 28 dies, arribant a ser significatiu en les dues últimes setmanes”.

“La transmissió comunitària sostinguda – ha continuat la Consellera -, comporta una pèrdua de la traçabilitat de gran part dels casos, la qual cosa demostra un nivell alt de circulació del virus”.

Per part seva, a Oriola i pedanies s’observa una tendència creixent en el nombre de casos que és clarament exponencial en els últims 28 dies.

El creixement de casos no es pot explicar pels nombrosos brots detectats, la majoria d’ells d’àmbit social relacionats amb reunions familiars o d’amics, la qual cosa indica una pèrdua de la traçabilitat i, per tant, l’existència de transmissió comunitària sostinguda.

Guadassuar

L’evolució de la situació epidemiològica a Guadassuar mostra una tendència creixent a partir de la setmana 36 que es fa clarament exponencial en la setmana actual. La traçabilitat en aquest municipi és baixa malgrat haver-se detectat un brot relacionat amb un gimnàs que ha aportat més de 30 casos.

La resta de brots són de molt petita magnitud de manera que en gran part dels casos no s’ha pogut determinar aquesta traçabilitat. Afecta principalment a adults joves, el 40% dels casos es donen entre 35 i 44 anys, per la qual cosa de moment no hi ha sobrecàrrega a l’hospital.

Segons Barceló, “en els tres municipis es constata transmissió comunitària sostinguda, amb una tendència creixent significativa en el nombre de casos en les últimes setmanes i disminució de la traçabilitat per la qual cosa és necessari adoptar mesures excepcionals per a reduir l’impacte de la pandèmia i, amb això, evitar el desbordament del sistema sanitari”.

“Per això, basant-nos en l’evidència científica i amb la finalitat de protegir la salut pública, és recomanable prendre mesures preventives, addicionals, excepcionals i transitòries per un període de 14 dies, basades a limitar a sis persones el número màxim en qualsevol agrupació o reunió de caràcter familiar o social tant en espais públics com privats, excepte en el cas de persones convivents.

Mesures especials Onda

Per part seva, l’avaluació de risc realitzada a Onda pel Centre de Salut Pública de Castelló, constata l’existència de transmissió comunitària sostinguda, és a dir un nivell alt de circulació del virus amb difusió en la comunitat. L’evolució de la pandèmia en el municipi és ascendent observant-se un increment molt marcat en el nombre de casos especialment a partir de la setmana entre el 21 i 26 de setembre.

D’aquesta manera, la transmissió comunitària sostinguda comporta una pèrdua de la traçabilitat el que demostra un nivell alt de circulació del virus. Els casos s’han produït tant agrupats en brots com de forma aïllada. L’increment de casos està tenint impacte en el sistema sanitari especialment en l’atenció primària atès que la major part dels casos es concentren en els adults joves i, per tant, menys susceptible de complir criteris d’hospitalització.

Per això, davant l’existència de transmissió comunitària amb alt nivell de circulació del virus i la disminució de la traçabilitat, fan necessària l’adopció de mesures excepcionals en aquest municipi per a reduir l’impacte de la pandèmia i, amb això, evitar el desbordament del sistema sanitari.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací