Puig supervisa els projectes de recerca de Fisabio sobre la COVID-19 per obtindre genomes del virus

451

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat amb la comissària europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, els projectes de recerca que desenvolupa la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) en la lluita contra la COVID-19.

Durant la seva visita a Fisabio, en la qual han pogut conèixer els laboratoris de Genòmica i Salut de la Fundació Fisabio han estat guiats per l’equip d’investigadors que al març de 2020 va obtenir les primeres seqüències del genoma complet del virus SARS-CoV-2 de mostres procedents d’Espanya.

Aquesta seqüenciació, liderada per Fernando González, Llúcia Martínez i Giuseppe d’Auria, ha permès conèixer les vies per les quals va entrar el virus en la Comunitat Valenciana, com es transmet i les mutacions que ha sofert des que va començar l’epidèmia, ajudant així a controlar molt millor l’expansió del virus.

Els laboratoris de Genòmica i Salut de la Fundació Fisabio que fins al moment han seqüenciat més de 20.000 mostres del virus SARS-CoV-2, compten amb dotació que ha estat cofinançada per la Unió Europea a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 en el marc de la Xarxa de Vigilància de Resistències a Antimicrobians de la Comunitat Valenciana.

Les mostres seqüenciades procedeixen de més de 50 laboratoris clínics de Microbiologia d’hospitals de la Comunitat Valenciana i de la resta d’Espanya i s’han realitzat en el marc del consorci SeqCOVID, projecte liderat per l’IBV-CSIC (amb Iñaki Comas com a coordinador) i Fisabio.

En l’actualitat, la vigilància genòmica del coronavirus SARS-CoV-2 de la Comunitat Valenciana està coordinada pel professor Fernando González, responsable del grup d’Epidemiologia Molecular de Fisabio, amb la participació dels hospitals i la direcció general de Salut Pública.

Durant el recorregut, la comitiva també ha accedit a l’avantsala del laboratori P3 de Fisabio, guiats per Xavier López i Luis Villamayor, responsables científic i tècnic respectivament, on han conegut com s’han realitzat les proves PCR de detecció de COVID-19 i com s’han processat totes les mostres de SARS-CoV-2.

Aquest laboratori és un espai on poder investigar i realitzar experiments amb agents biològics de grup de risc 3 en les condicions més segures.

En la visita també han participat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero, així com el director gerent de Fisabio, José Antonio Manrique.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací