Puig reivindica la necessitat d’avançar en la recuperació de la memòria democràtica

670

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la necessitat d’avançar en la recuperació de la memòria democràtica, perquè, tal com ha assenyalat, aquest “retrobament amb el passat” és “l’única manera d’avançar cap al futur i superar els vells fantasmes que, de tant en tant, tornen a aparèixer”.

En declaracions realitzades després de participar en l’ofrena floral a les víctimes del bombardeig del Mercat Central d’Alacant de 1938, el responsable del Consell ha assenyalat que aquest episodi és “el pitjor retrat d’una guerra absolutament criminal, propiciada per un cop d’estat”.

“Encara que passin els anys, hem de ser conscients del que va significar” aquest episodi de la Guerra Civil, “perquè la desmemòria només condueix a poder repetir els errors del passat”, ha manifestat Puig, que ha destacat la importància de desenvolupar la Llei de Memòria Democràtica.

El president s’ha sumat a un acte simbòlic “que representa el record, la memòria i la defensa de la dignitat per tot el que fa tants anys, en 1938, va passar en aquest mercat”, quan més de 300 persones van morir en un “acte d’una enorme innobleza, d’una indignitat i d’una inhumanitat terribles”, ha continuat.

Puig ha manifestat que el bombardeig del mercat d’Alacant no va tenir la transcendència exterior que hauria d’haver tingut i va ser un fet històric que “el franquisme va voler tapar”, per la qual cosa ha destacat: “No podem permetre que s’esborri el record de persones dignes que van ser assassinades un dia com avui de 1938”.

“La societat espanyola ha avançat molt en aquests 40 anys, però existeixen deutes pendents amb la memòria històrica”, i saldar-les contribueix a la “consolidació d’una convivència de veritat, que ens uneixi”, ha dit Puig, qui ha advertit que donar “pàbul a l’odi” suposa obrir “un camí perillós”.

“Avui és un dia d’unió de la democràcia enfront de la barbàrie; qui se situï en l’espai de la barbàrie és la seva responsabilitat”, ha declarat també.

A l’acte han assistit també les conselleres de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací