Puig i la ministra Robles presideixen l’acte de lliurament del XXIX Premi Convivència a l’UME

650

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per enfortir la convivència lluitant de manera conjunta contra les desigualtats socials i escometent “sense por” les reformes necessàries per a aconseguir la igualtat entre els territoris.

El president s’ha pronunciat així durant el lliurament del XXIX del Premi Convivència de la Fundació Professor Manuel Broseta a la Unitat Militar d’Emergències (UME), que han estat recollits per la ministra de Defensa, Margarita Robles, i pel general cap d’aquesta unitat, el tinent general Luis Martínez.

Per a Puig, “defensar la convivència exigeix combatre units allò que la posa en perill, i la major amenaça és la desigualtat, una amenaça corrosiva que afecta els joves, a les dones o a les classes treballadores”, atès que “tan necessària com la recuperació econòmica és que aquesta recuperació sigui justa i tingui una mirada social”. “En cas contrari, alimentarà el fantasma del populisme i comprometrà la nostra convivència”, ha afegit.

En opinió del president, “defensar la convivència també exigeix reduir la desigualtat entre territoris”. I, per a això, “necessitem reformes i escometre-les sense por”, ha manifestat el cap de l’Executiu valencià, que considera que “és el moment de fer real l’equitat, de consolidar la cogobernanza i de valorar la diversitat d’aquesta ‘Espanya d’Espanyes'”. “Fugim dels identitarismos de tota mena”, ha continuat.

Puig ha assenyalat en aquest sentit que tant la Fundació Professor Manuel Broseta com el Premi Convivència són “un escut en defensa del que ens uneix i contra tot el que erosiona la convivència”. “El noble objectiu d’aquesta fundació és el mandat que avui tenim: enfortir la nostra convivència -que tants sacrificis va exigir- i renovar-la ara que tant la necessitem”, ha assenyalat.

El president ha iniciat la seva intervenció recordant que l’acord forma part de l’essència l’autogovern valencià, alguna cosa que, segons ha subratllat, convé recordar ara que s’habita “entre el soroll i la polarització”.

La “via valenciana” dels pactes i la sensatesa

“La societat valenciana ho ha posat de manifest en aquest difícil any”, ha assenyalat Puig, perquè, davant la pitjor crisi viscuda en molt de temps, ha optat pels “pactes” i i la “sensatesa” per a protegir la societat, a la seva economia i les institucions. “Aquesta és la via valenciana”, ha indicat.

El responsable del Consell ha subratllat també que “la convivència no és un bé natural que cau del cel”, sinó “un bé social que es conquista i es protegeix cada dia”. “Hem de recordar-ho en aquest any d’assalts a capitolis i d’arravataments contra el sentit comú”, en aquest moment “en el qual sobren murs i falten ponts”, ha agregat.

Tal com ha indicat, s’està davant un temps “crucial per a la concòrdia”, en el qual “el valor de la paraula ha de desplaçar a la fúria”, perquè “gens fèrtil i perdurable s’ha construït mai a la contra”, ja que “de les trinxeres només surten ferits” i la divisió provoca feblesa.

“Només units tirarem endavant”, aquesta ha estat “gran lliçó” d’aquest últim any, ha indicat el president, per a qui “aprendre a conviure dins de la diferència és un imperatiu ètic” en temps difícils com els actuals. “Entre extrem i extrem sempre existeix un espai en el qual hem de trobar-nos”, ha dit a més.

L’UME, un “tresor públic”

Com ha manifestat, “precisament, en aquest any en què tant hem perdut, també ens hem retrobat amb el valor del col·lectiu: el valor d’allò que ens uneix; hem recordat, per exemple, la importància de cuidar-nos els uns als altres; hem admirat, enmig del dolor i la mort, el lliurament màxim dels servidors públics en hospitals, residències o laboratoris i hem valorat la necessitat d’aquest tresor públic, d’aquest patrimoni nacional anomenat Unitat Militar d’Emergències”.

El president s’ha referit en aquest context al “merescut premi” concedit per la Fundació Manuel Broseta a la UME, que, des de la seva creació en 2005, “ha ensenyat a comprendre l’essencial aportació civil de les forces armades: cuidar dels ciutadans”.

Així ho ha fet en la Comunitat Valenciana “apagant els terribles focs a Andilla i Cortes de Pallars en 2012, lluitant contra el fang a la Vega Baixa durant la DANA de 2019 o rastrejant el virus en la Comunitat Valenciana en aquesta pandèmia”, ha recordat, i ha afegit: “No hi ha millor antídot contra els prejudicis injustos i anacrònics que alguns associen a l’Exèrcit que veure als militars protegir cases, boscos i vides”.

El president, que ha rememorat el llegat de convivència que van deixar Manuel Broseta i Francisco Tomas i Valenta, ha tancat el seu discurs recordant que enguany se celebrarà el desè aniversari de la fi de la violència del terrorisme d’ETA, “i el farem – ha assenyalat- des de la justícia, la memòria i la veritat” i “sense oblidar el sofriment de les víctimes”.

En l’acte han estat presents també la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací