Puig destaca que l’arribada de l’AVE a Elx-Oriola conectarà les grans ciutats valencianes en alta velocitat

524

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la importància estratègica del Corredor Mediterrani, una connexió que, tal com ha subratllat, compta amb l’impuls del Govern d’Espanya, i que, al costat de l’Alta Velocitat, resulta fonamental per a la cohesió territorial. Es tracta, ha afegit, d’un objectiu al qual ajudarà l’arribada de l’AVE a Elx i Oriola, unint dues ciutats importants a la capital, millorant la connectivitat dins de la Comunitat Valenciana i acostant Alacant “a aquest tan esperat Corredor Mediterrani”.

El president ha assistit, al costat del president del Govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, a la posada en servei de la connexió d’alta velocitat Montfort-Elx-Oriola-Regió de Múrcia, un acte en el qual ha estat també present el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Com ha manifestat el president, “aquest nou tram és una mica més que una via ràpida a la capital: també obre la porta a la millora dels serveis de rodalia entre Alacant, Villena, Elx i Oriola, i, molt aviat, esperem que aquestes ciutats siguin, en breu, dues parades més del Corredor Mediterrani”.

En aquest punt, el president ha agraït “l’impuls enorme” del Govern d’Espanya a aquest gran projecte comú, i ha assenyalat que, per a continuar potenciant-lo, resulta “fonamental” que “els treballs, de nord a sud, continuïn avançant, amb especial èmfasi en el tram Xàtiva-L’Alzina”, la qual cosa “permetrà viatjar en AVE entre Alacant i València, i de Castelló a la Vega Baixa”.

A més, també ha reivindicat com a necessari “el canvi d’ample entre Castelló i Tarragona per a connectar al Corredor les nostres mercaderies i ciutadans”.?

El president ha agraït al president del Govern la seva presència en la Comunitat “en aquest moment tan rellevant per a les nostres infraestructures i tan difícil per al nostre país”, i ha recordat que les reivindicacions que es plantegen des del territori valencià “res tenen d’excloents”.

“Quan exigim inversions per al Corredor, pensem més enllà de la Comunitat Valenciana, pensem en una via que sali de França i que arriba a Algesires, passant per Múrcia, pensem a cohesionar millor aquesta ‘Espanya invertebrada’ d’Ortega, tan necessitada de locomotores i noves estacions”.

Cinc desafiaments territorials

Puig ha assenyalat a més que “Espanya ha d’obrir el focus més enllà dels vells problemes, dels problemes de sempre”, i ha al·ludit en aquest sentit a cinc desafiaments territorials: “aconseguir una cogobernanza efectiva, superar la macrocefàlia ineficient, acordar un finançament just, atendre l’Espanya invisibilitzada i oxigenar l’Espanya despoblada”. “Només així caminarem cap a una ‘Espanya d’Espanyes’, que és el país plural que realment tenim i la visió del qual compartim amb el Govern d’Espanya”, ha agregat.

Tal com ha subratllat el president, “sobren centralismes”, a Espanya i també en la Comunitat Valenciana, i “en aquesta predisposició, aquest AVE avança en la bona direcció”.?

El president ha assenyalat, així mateix, que “l’essència d’un país s’explica més enllà del seu quilòmetre zero” i “està en ciutats com Elx i Oriola”, en l’entramat de ciutats petites i mitjanes que el configuren.

“Avui el Govern d’Espanya projecta modernitat en dues grans ciutats, però fa molt més”, perquè l’arribada de l’AVE a Oriola “és una fita carregada de simbolisme”, ja que constitueix “el símbol de com s’estreny la distància entre la Vega Baixa i els centres geogràfics i polítics” i de la “cohesió”, de nord a sud, amb el Corredor Mediterrani. “És el símbol de tot allò que ens uneix”, ha resumit.

Ha recordat a més que Oriola i Elx, dos de les ciutats més poblades de la Comunitat Valenciana, tenen una intensa activitat econòmica, i, amb aquesta nova connexió, protagonitzen “un històric canvi d’agulles”.

“A partir d’ara, els seus habitants, però també els negocis de les seves sabates, les seves peces de vestir i els fruits de la seva horta estan una mica més prop del centre, Madrid i, en breu, estaran més prop d’Europa”, ha assenyalat Puig, qui ha recordat que “aquesta és la funció social del ferrocarril: vertebrar el territori, unir, facilitar l’economia.

El “tren callat dels sofriments”, que va escriure Miguel Hernández en 1938, es converteix en 2021 en l'”AVE modern de les oportunitats”, amb parada en Eche i en l’estació Miguel Hernández d’Oriola, ha rememorat.

“Moment extraordinàriament complex”

El cap del Consell s’ha referit a més durant la seva intervenció al “moment extraordinàriament complex” que es viu amb la pandèmia de COVID-19, “un repte majúscul amb dos fronts fonamentals: el primer, l’urgent, una crisi sanitària i econòmica que requereix determinació i mesures de xoc; el segon, l’inajornable, una recuperació que necessita llums llargues per a ser la palanca que ens transformi”.

“En aquest moment, l’urgent és salvar vides. Per a això, hem d’insistir que, d’una vegada per sempre, sense mercadejos ni excuses injustificades, les farmacèutiques enviïn les vacunes promeses en el temps i la forma que requereix la situació, però l’urgent és també salvar empreses i ocupacions”, ha dit.

Referent a això, ha agraït la “sensibilitat” que està demostrant el Govern en el pla econòmic amb els ERTO, amb una dotació econòmica que, per a la Comunitat Valenciana, ha significat ja prop de 2.500 milions d’euros, i s’ha referit també als avals de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), amb un import total finançat per a la Comunitat de gairebé 12.000 milions d’euros.

Així mateix, ha recordat que la Generalitat ha volgut fer un esforç complementari i ha llançat el Pla Resistir, que contempla gairebé 400 milions d’euros per a beneficiar a 23.000 empreses, 45.000 autònomes i autònomes i 135.000 treballadors i treballadores.

El president ha al·ludit també als 20 projectes transformadors presentats des de la Comunitat per a mobilitzar 5.500 milions i generar 60.000 ocupacions, i ha assenyalat que l’Estratègia Valenciana de Recuperació representa la gran palanca per a impulsar el model productiu, amb el tren com a “aliat perfecte d’aquest futur immediat”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací