Puig destaca que el transvasament Tajo-Segura és “irrenunciable” i subratlla la necessitat de buscar solucions

467

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat, després de reunir-se amb la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que el transvasament Tajo-Segura és “irrenunciable” i ha insistit en la necessitat de buscar “solucions intel·ligents” que permetin garantir “aigua per sempre per a l’agricultura” de la Comunitat Valenciana.

El cap del Consell, en la compareixença conjunta posterior a la reunió mantinguda en el Palau de la Generalitat, ha agraït el “diàleg permanent” del Ministeri per a la Transició Ecològica amb el Govern valencià, i ha remarcat que el transvasament del Tajo al Segura “en cap moment” ha estat posat en qüestió pel Govern estatal.

Puig ha advocat per arbitrar mecanismes que garanteixin “aigua de qualitat, a un preu raonable i per sempre” tant per als agricultors del sud de la Comunitat com per al conjunt de la Comunitat. Tal com ha recordat, l’horta de la Vega Baixa és “fonamental per al futur” del territori autonòmic i del conjunt d’Espanya.

El Consell, ha continuat, “sempre ha entès que la superació de guerres estèrils era fonamental”. “El més important és buscar solucions per als agricultors i per als regants de la Vega Baixa, i també per als del Xúquer, i fer-ho amb intel·ligència”, ha dit.

“L’aigua és riquesa per a un país” i “ha d’administrar-se amb intel·ligència”, ha manifestat també el president, qui ha defensat que “fer de l’aigua una bandera de confrontació política” no dóna “solucions als regants ni als agricultors”. “Ho hem vist: va haver-hi qui va tenir tot el poder tant el Govern central com en comunitats autònomes i no va avançar en aquest problema”, ha agregat Puig, que s’ha referit també a la importància de comptar amb els recursos procedents de la reutilització.

A més, la reunió amb Teresa Ribera ha permès abordar altres assumptes com els projectes més emblemàtics amb els quals la Comunitat Valenciana aspira a obtenir fons europeus per a liderar el procés de transició energètica, entre els quals figura el relacionat amb la gigafactoría de bateries, i referent a això el cap del Consell ha subratllat la “voluntat clara de cooperació” de l’Executiu central. “Estem esperançats en què el procés de transformació que viu Espanya contempli totes les oportunitats per a la Comunitat”, ha assenyalat.

Puig ha analitzat també amb la ministra les mesures de regeneració del litoral mediterrani i les conseqüències del canvi climàtic en la costa de la Comunitat Valenciana, i ha incidit en la rellevància de dur a terme iniciatives per a frenar el procés regressiu que s’ha produït en els últims anys. El responsable del Consell ha destacat, així mateix, la labor que realitza el Ministeri en aquest àmbit.

D’altra banda, com ha exposat el president, també s’han analitzat en la trobada iniciatives importants per a la Comunitat Valenciana com el Pla Integral de l’Albufera, una actuació crucial -ha agregat Puig- “per a la viabilitat de futur d’aquest aiguamoll tan important per a Europa”, així com els projectes inclosos en el Pla Vega Renhace, entre altres.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací