El Consell treballa per a aconseguir com més aviat millor el “millor model de finançament” per a les universitats

591

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que el Consell treballa per a aconseguir el “millor model de finançament possible” per a les universitats de la Comunitat Valenciana i ha expressat el compromís d’avançar en el mateix enguany i també de “desbloquejar” el conveni col·lectiu.

Així ho ha assenyalat durant la seva intervenció a la Universitat Jaume I en l’acte d’obertura del curs acadèmic 2021-2022 de les universitats valencianes, on ha subratllat que el Consell està “fent tot el possible” perquè “el Govern d’Espanya contempli una excepcionalitat per a les nostres universitats en l’aplicació de la normativa pressupostària vigent”, ha agregat el president, que s’ha referit també a la taxa de reposició de les plantilles universitàries, que “ha augmentat fins a un 110%”.

Puig ha anunciat a més que s’està accelerant la solució a una altra de les qüestions plantejades des de les universitats, de manera que el comitè conjunt per a revisar els nivells d’experimentalitat dels diferents graus “ja té data de reunió: serà el pròxim 20 de setembre”. En aquest sentit, ha avançat que a la fi d’any ja es tindrà una proposta que “corregeixi l’obsolescència de l’actual baremació”.

D’altra banda, ha anunciat que les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana comptaran “en breu” amb una dotació de vuit milions d’euros per a la rehabilitació d’edificis amb criteris de sostenibilitat als seus campus.

“Avui, per fi,128.000 alumnes tornen presencialment a les facultats valencianes; no se m’ocorre una notícia millor per a l’educació, la cultura i el coneixement de la Comunitat Valenciana; no se m’ocorre una notícia més esperançadora per al futur de la nostra societat”, ha indicat Puig, que ha agraït al professorat el “lliurament màxim” mostrat en els pitjors moments de la pandèmia per a garantir l’atenció educativa a l’alumnat.

El president ha advocat en el seu discurs per un model d’Universitat que “serveixi al progrés de la societat” i que tingui un “paper decisiu” davant el repte d’una “transició energètica i digital justa”. “Urgeix incorporar la ciència, la tecnologia i la sostenibilitat a tots els processos productius”, ha manifestat el cap del Consell, per a qui resulta fonamental intensificar la transferència de coneixement al teixit productiu i aconseguir que desapareguin les barreres que allunyen a les pimes de la innovació.

Primera convocatòria d’excel·lència de valer

A més, ha assenyalat que l’Administració també ha de “canviar el ‘xip'”, convertir-se en emprenedora i potenciar un “diàleg a múltiples bandes que desemboqui en un nou pacte amb la Universitat i amb l’empresa, amb projectes d’innovació comunes a tot el sistema universitari com el relacionat amb la Fundació de Recerca d’Excel·lència (valer), que es presentarà la setmana pròxima a Castelló i que comptarà amb la seva primera convocatòria enguany i disposarà de dos milions per a atreure talent.

Així mateix, s’ha referit al programa d’atracció de talent Gent, que en tan sols 3 anys ha registrat 20 patents i ha generat 260 ocupacions per a investigadores i investigadors; a les ajudes de l’Agència Valenciana de la Innovació o als més de 1.196 milions d’euros de pressupost i a l’increment de la inversió en ciència en un 70% del passat exercici.

El president ha apostat per enfortir la recerca bàsica, ja que “sense ella no hi haurà transferència aplicable i d’utilitat general” i també per la generació de coneixement innovador, perquè, tal com ha defensat, “les tecnologies basades en la intel·ligència artificial han arribat per a quedar-se”. I, a més, ha insistit en la necessitat d’acostar la ciència a la societat, amb la divulgació i la promoció de les vocacions científiques, especialment, entre les dones i les nenes.

Puig ha destacat que les cinc universitats públiques valencianes són “campus d’excel·lència” i compten amb un “excel·lent posicionament” en els ‘rànquings’ internacionals de docència i recerca, així com amb una “bona” taxa d’inserció laboral dels estudiants que finalitzen els seus estudis en elles.

En concret, sobre l’UJI, ha remarcat que està entre les 200 millors universitats del món de menys de 50 anys, és la segona universitat d’Espanya amb millors resultats en les proves del MIR i actua com un excel·lent canalitzador de transferència de coneixement i recerca al sector ceràmic.

En l’acte s’ha lliurat les medalles d’or de la institució, per l’esforç realitzat durant la pandèmia, als col·lectius sanitari, educatiu i científic, representats per l’epidemiòleg dels departaments de Salut de Castelló i la Plana Juan Bellido; la infermera supervisora general del Departament de Salut de Vinaròs Blanca Ferrer; els responsables del Col·legi Francisco Grangel Mascarós de l’Alcora, Noel Manzanares, i de l’IES Leopoldo Querol de Vinaròs, Andreu Branchat, així com la presidenta del Consell Superior de Recerques Científiques, Rosa Menéndez.

El president ha assenyalat que, sense els col·lectius que han rebut en la cerimònia inaugural aquesta distinció universitària, “cap societat tindrà igualtat d’oportunitats, drets bàsics i un horitzó d’esperança”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací