Puig destaca l'”important” retorn econòmic i social que genera la inversió en les universitats públiques valencianes

670

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat l'”important” retorn econòmic i social dels 800 milions que cada any inverteix la Generalitat en el sistema universitari públic valencià. Un retorn fiscal per a les arques públiques que, com ha assenyalat Puig, supera els 2.000 milions d’euros.

Puig s’ha pronunciat així durant la seva intervenció en la presentació del Quart Informe del Sistema Universitari Públic Valencià (SUPV) sobre la contribució socioeconòmica de les universitats públiques valencianes, que ha tingut lloc a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

A l’acte també han assistit el vicepresident segon del Consell i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Pérez Dalmau, i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Durant la presentació de l’informe elaborat pel Ivie, el president ha destacat el treball per a avaluar el funcionament del sistema, així com la seva capacitat de visibilitzar el “paper fonamental” que tenen unes universitats públiques valencianes.

Així, el cap del Consell ha afirmat que els valencians i valencianes han de ser conscients que el sistema universitari públic és “d’una extraordinària qualitat”, al mateix temps que ha reclamat “eficiència” i “transparència” en la gestió del públic.

Reptes de futur

Així mateix, el president ha explicat que la universitat està involucrada en els grans reptes que té la Comunitat Valenciana com a societat, que passen, en paraules de Puig, per la digitalització i l’aterratge en l’economia del coneixement, les migracions, el canvi climàtic i la despoblació.

Per això, ha explicat que des del Consell s’ha volgut situar a les universitats “en l’espai institucional adequat”, unint sota una mateixa conselleria les competències en matèria d’universitats, innovació, ciència i societat digital.

Amb això, ha assegurat Puig, la Generalitat opta per “agrupar en una visió compartida al conjunt d’actors fonamentals en la creació del coneixement” amb un “objectiu múltiple”.

D’una banda, el de “facilitar nous canals d’interlocució entre universitats, empreses i entitats del tercer sector”, i per una altra, com ha explicat, “reforçar institucionalment la labor d’integració del treball comú iniciat per l’Agència Valenciana d’Innovació”.

A més, el president ha explicat que a través d’aquesta conselleria de nova creació que dirigeix Carolina Pascual “s’obrirà un espai de diàleg per a aconseguir un Pla de Finançament de les Universitats Públiques”.

Referent a la innovació, Puig ha recalcat la necessitat que la universitat “estigui adossada a la recerca” i ha recordat que el 96% de la recerca en la Comunitat Valenciana es realitza des de la universitat pública.

En aquest sentit, el president ha valorat que, malgrat uns “anys difícils”, les universitats hagin augmentat l’oferta formativa i la producció científica i ha destacat el treball de l’UJI per la seva recent incorporació en “el selecte grup de les 150 millors universitats del món amb menys de 50 anys d’antiguitat”, segons el rànquing de Times Higher Education.

“És un reconeixement molt especial per a la Generalitat perquè és la primera universitat que va promoure l’autogovern dels valencians”, ha reconegut Puig, qui ha destacat la importància d’aquestes notícies “quan a vegades es posa en qüestió el sistema universitari públic”.

IV informe del SUPV

Aquest informe és el quart que realitza l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie) a petició de les cinc universitats públiques. Seguint la mateixa metodologia que els anteriors, realitzats en 2009, 2012 i 2015, analitza la contribució socioeconòmica d’aquestes universitats a la Comunitat.

D’aquesta avaluació es desprenen dades com un retorn fiscal del 270% en les inversions públiques en el sistema universitari, amb el que el SUPV retorna 2,7 euros per cada euro rebut de les administracions públiques, o la generació d’un cicle virtuós en qüestions com la qualitat de l’ocupació, el respecte pel medi ambient o la participació ciutadana en la vida política.

A més, tal com indica el document avui presentat, el SUPV i la seva activitat associada generen 2.090 milions d’euros de renda i 44.202 ocupacions, la qual cosa suposa el 1’9% del PIB i el 2’3% de l’ocupació valenciana.

L’estudi, que analitza les fortaleses, febleses, amenaces i oportunitats del SUPV, també indica algunes recomanacions, com la necessitat d’elaborar una estratègia valenciana d’universitats, d’augmentar l’autonomia dels campus, la creació d’un pla de finançament pluriennal o la posada en marxa de polítiques universitàries estratègiques més enllà dels cicles electorals.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací