Puig destaca la consolidació de l’estat del benestar des de 2015 amb l’increment de 2.000 milions en sanitat

525

Actualitat Diària

El president de la Generalitat ha destacat durant la sessió de control de les Corts la consolidació de l’estat del benestar en la Comunitat Valenciana reeixida des de 2015, amb l’increment de 2.000 milions d’euros del pressupost en sanitat, l’augment exponencial de l’atenció social i el reforç del sistema educatiu.

Així ho ha manifestat durant la seva intervenció, que ha donat principi amb unes paraules en record de les víctimes d’ETA quan es compleixen 10 anys de la fi de la seva activitat armada, amb les quals ha reivindicat “memòria, justícia i reparació” per a totes elles.

El president ha assegurat que l’agenda del Consell és “la reactivació econòmica i social i la recuperació emocional”, i per a això ha advocat per un “estat del benestar cada vegada més fort, un sistema sanitari robust, una educació pública de qualitat i per incrementar la protecció social per a aconseguir situar-se en la mitjana espanyola”.

En aquest sentit, ha assenyalat que des de 2015 s’ha incrementat el pressupost sanitari en més de 2.000 milions d’euros, és a dir un 37% més, i s’ha augmentat en un 23% la plantilla en la sanitat pública amb prop de 12.000 treballadors més.

Així mateix, el president ha assegurat que s’ha triplicat les persones ateses en el sistema de la dependència, passat de les 41.000 existents en 2015 a les 115.000 actuals, i s’ha multiplicat per 9 les persones ateses per la renda valenciana d’inclusió, “passos que s’han donat per a acabar amb les desigualtats i amb la pobresa infantil”, ha manifestat.

En matèria educativa, Puig ha indicat que l’objectiu del Consell és acabar amb les desigualtats que encara viu la societat valenciana després de 20 anys d’actuacions de govern del Partit Popular que van deixar 8.600 nens i nenes estudiant en barracons de manera estructural i una retallada de 5000 docents. Enfront d’aquesta herència, el Consell ja ha incrementat en 10.000 el personal docent i posarà fi a l’ús estructural d’aules prefabricades en 2023.

Increment del nombre de treballadors i d’autònoms

El cap del Consell ha destacat que actualment els indicadors econòmics i socials són “extraordinàriament millors” que en 2015, i ha explicat que enfront dels 1.648.368 valencians i valencianes emprats al juny del 2015, actualment el nombre d’afiliats a la Seguretat Social és d’1.946.497, la qual cosa suposa un increment del 18%. Així mateix ha assegurat que també s’ha millorat la situació respecte a abans de la pandèmia, atès que el registre actual de treballadors és de 21.704 més que al febrer de 2020.

Puig també ha fet referència a l’increment del nombre de persones treballadores autònomes en la Comunitat Valenciana que actualment és de 357.912, és a dir 6.730 més que abans de la pandèmia, al febrer de 2020, quan el nombre d’autònoms era de 351.182 persones. A més, aquesta dada s’incrementa fins a les 21.737 si es compara amb les dades registrades al juny de 2015, que situava el nombre d’afiliats en 336.175.

90% de població vacunada

El president ha manifestat que per a avançar en la recuperació econòmica i social és necessari continuar amb la vacunació de la població i ha recordat que actualment el 90% de la població valenciana està immunitzada, dades que superen la mitjana espanyola i que situen a la Comunitat Valenciana com una de les regions del món amb major taxa de vacunació contra la COVID-19.

No obstant això, ha demanat un “esforç comú” a tota la Cambra per a aconseguir que el 10% de la població valenciana que encara no s’ha vacunat sigui immunitzada “per ells, per les seves famílies i per tota la societat valenciana”, ha dit.

En aquest sentit, el cap del Consell s’ha referit a l’anàlisi realitzada pel Programa Valencià de Recerca de la Vacuna COVID-19 sobre el departament de salut de l’Hospital General d’Alacant, les dades del qual reflecteixen que des d’abans de l’estiu, quan existia ja un percentatge rellevant de persones vacunades, el procés d’immunització ha evitat 7.537 contagis, 981 ingressos hospitalaris i 119 ingressos en UCI, i 171 defuncions. Amb aquestes dades respecte d’un sol departament de salut, el president ha mostrat la importància del treball d’immunització realitzat en la Comunitat Valenciana i ha posat de manifest la necessitat de completar la vacunació de tota la població.

Desconcentració d’institucions

El cap del Consell també ha reiterat la necessitat de desconcentrar les institucions de l’Estat per a contribuir a “garantir la igualtat de les persones, visquin on visquin”, i ha assegurat que la disposició actual contribueix al fet que el 70% dels contractes d’obra pública contemplats en els Pressupostos Generals de l’Estat s’adjudiquin a empreses residenciades en la Comunitat de Madrid, “la qual cosa genera que unes obres vagin més ràpides que unes altres”, com demostra el fet que el “percentatge d’execució pressupostària de les actuacions a Madrid sigui major que en la resta d’Espanya”.

Referent a això, el president ha recordat que per primera vegada els pressupostos inclouen un conveni singular amb la Comunitat Valenciana per a gestionar directament 300 milions dirigits a polítiques de mobilitat i infraestructures sostenibles. A més el Consell destinarà el 45% dels 100 milions de fons europeus, que el Govern va aprovar destinar a la Comunitat Valenciana dimecres passat, a reforçar i ampliar el TRAM d’Alacant, realitzant una “discriminació positiva” per a aquesta província en matèria d’infraestructures i continuar descentralitzant també les inversions.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací