La Generalitat organitza una jornada per a implantar la tecnologia BIM en l’Administració valenciana

426

Actualitat Diària

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha inaugurat la jornada ‘BIM. Digitalització per a la sostenibilitat, una oportunitat per a l’Administració regional valenciana’, organitzada de manera conjunta per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic en el marc de la Setmana Europea de les Regions.

L’objectiu de la trobada ha estat generar un espai d’aprenentatge i diàleg participatiu on tant experts com representants del sector i de l’administració han compartit experiències i han plasmat un full de ruta “que permeti i faciliti la incorporació progressiva d’aquesta metodologia de construcció en l’administració pública, seguint les directrius europees en matèria de contractació”, en paraules del conseller d’Hisenda.

De fet, Vicent Soler ha destacat que l’adopció de la nova metodologia Building Information Modeling (BIM) en la construcció i obra pública de la Generalitat Valenciana “és una oportunitat per a millorar encara més l’aliança públic-privada per a la renovació i la descarbonització del parc immobiliari”.

Així mateix, el conseller ha assenyalat que la digitalització del procés constructiu “ens permetrà afegir fiabilitat en totes les tasques de la licitació que actualment són susceptibles de generar incertesa; anticipar desviacions pressupostàries, així com controlar els terminis d’execució i la qualitat final del projecte”.

“Ha de permetre’ns licitar més i millor”, ha assegurat el responsable d’Hisenda abans d’incidir en què “l’adopció de la metodologia BIM en tots els plecs suposarà una millora en la productivitat del sector de la construcció de la Comunitat Valenciana”.

Per part seva, la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, encarregada de clausurar la jornada, ha agraït a totes i tots els participants les seves intervencions així com a l’organització de la jornada per fer possible “el debat, anàlisi i intercanvi d’experiències tan enriquidores en un àmbit com el de la digitalització que és el gran repte per a l’administració pública en tots els seus àmbits”.

“La introducció de la metodologia BIM en el sector públic és una cosa que ningú qüestiona perquè és una eina facilitadora de gestió sostenible dels recursos d’acord amb les directrius que ens marca Europa, que aposta per la qualitat, promou la descarbonització de l’entorn construït i la resiliència de l’hàbitat”, ha explicat Laura Soto.

Implantació d’aquest procés

Des de la Vicepresidència Segona i des de la Direcció General de Sector Públic i Patrimoni, adscrita a la Conselleria d’Hisenda, s’estan desenvolupant diverses iniciatives en l’àmbit de la digitalització que han cristal·litzat, per exemple, amb la signatura d’un primer conveni pilot amb el Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana per a finançar la formació del sector en la metodologia BIM i que s’ampliarà a altres professionals involucrats en el procés constructiu.

Jornada BIM

Sota el títol ‘BIM, Digitalització per a la sostenibilitat. Una oportunitat per a l’Administració regional valenciana’, la direcció general del Sector Públic i Patrimoni al costat de la direcció general d’Innovació Ecològica en la Construcció han organitzat la trobada a fi de poder intercanviar experiències que permetin caminar cap a la sostenibilitat de l’entorn construït, potenciar la competitivitat verda del sector i millorar l’eficiència de la gestió del parc públic.

Uns objectius que, al seu torn, permetran optimitzar el manteniment de les edificacions, incrementar la productivitat, reduint costos i recursos en treballar de manera col·laborativa.

La jornada ha comptat amb diverses ponències sobre la implementació del BIM en l’àmbit públic i el seu desenvolupament en diverses regions del país, amb la intervenció d’Ignasi Pérez, director European BIM Summit CEO de BIM Academy.

Així, durant les ponències s’ha exposat la seva consolidació en l’administració regional catalana amb la participació de Ferran Camps, cap de servei d’Inspecció Tècnica d’Obres de la Generalitat de Catalunya; la seva utilització com a eina per a millorar la gestió del parc públic d’habitatge amb Aitor Pradovaso, director tècnic de Alokabide del Govern basc i el full de ruta de la implementació del BIM en la Comunitat Valenciana amb la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona.

Finalment, ha tingut lloc una taula rodona a la qual s’han sumat agents del sector i col·legis professionals per a analitzar i debatre sobre ‘Com convertim el repte en oportunitat?’.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací