Puig després de la trobada amb AVE: “La nostra obligació és liderar el creixement a Espanya”

440

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la Comunitat Valenciana és un referent d’estabilitat que constitueix un “puntal per a la reactivació” i la situa en condicions de “liderar una Espanya millor”.

Així ho ha manifestat el president durant la seva intervenció en l’esmorzar-col·loqui organitzat per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), en el qual ha destacat la capacitat de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb les empreses, a liderar el creixement econòmic a Espanya després de la pandèmia.

El cap del Consell ha destacat que l’estabilitat de la Comunitat Valenciana, “enfront de les tensions permanents i les derives electoralistes d’altres territoris”, ha estat aconseguida a través d’aliances públic-privades i del diàleg social” i contribuirà a resituar-la durant aquesta dècada a Espanya i Europa.

Així mateix, ha assenyalat que després de tres mesos en què s’ha realitzat un “exercici col·lectiu de responsabilitat” la Comunitat és un dels territoris més segurs d’Europa i per això “hem d’activar el prestigi reputacional que mereix la societat valenciana”.

En aquest sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana és l’autonomia amb la incidència més baixa a Espanya des del 17 de març, moment des del qual es registra una incidència acumulada per sota de 50, la qual cosa la consolida com un de les destinacions turístiques més segures.

Defensa del corredor mediterrani i finançament autonòmic

En el transcurs de l’acte, el Cap del Consell ha valorat el “esforç enorme” de l’Associació Valenciana d’Empresaris en defensa dels grans interessos de la Comunitat Valenciana, com el corredor mediterrani i la defensa d’un model de finançament just, i ha destacat el treball d’aquesta entitat que genera·270.000 ocupacions, i representa una facturació equivalent al 65% del PIB.

En concret, respecte de la defensa del corredor ha assenyalat que la contribució d’AVE “per l’Espanya real” ha estat major que la realitzada “per qualsevol bandera”. Així mateix, ha destacat la necessitat de “estrènyer l’accelerador en la inversió” en aquesta infraestructura, així com a “superar els colls d’ampolla burocràtics” en l’adjudicació de les obres.

D’altra banda, el president ha reivindicat la consolidació del port de València com el més important del mediterrani, la qual cosa “contribuirà a crear ocupació i atreure inversions”, per la qual cosa ha apostat pel seu desenvolupament sostenible compatible amb el creixement econòmic.

A més, ha insistit en la reivindicació d’un nou model de finançament autonòmic “just per a la Comunitat Valenciana i per a la resta d’Espanya, que no generi discriminacions entre autonomies”, i ha exigit que, mentre arriba aquest nou sistema, les decisions adoptades pel govern central es realitzin amb “criteris equitatius i justos”, tenint en compte el factor poblacional, tal com s’ha fet en els últims mesos.

Recuperació econòmica “ràpida”

Durant la seva intervenció, el president s’ha mostrat confiat que la Comunitat Valenciana experimenti una “recuperació ràpida”, “sense triomfalismes i amb els peus en el sòl d’un present difícil”, com auguren les previsions de les principals institucions econòmiques. En concret, ha assenyalat que segons la AIRef, la Comunitat Valenciana va ser en el primer trimestre d’enguany la tercera autonomia que més va créixer, un 0,3% intertrimestral, enfront del descens del 0,5% d’Espanya.

A més, ha destacat que segons el BBVA, per al conjunt de 2021 es preveu que la Comunitat Valenciana experimenti un increment del 5,9%, situant-se com la tercera regió amb major creixement, i substancialment per sobre de la mitjana espanyola (5,5%). De la mateixa manera, ha indicat que segons el Centre de Predicció Econòmica, la Comunitat Valenciana serà la tercera autonomia amb major avanç en 2021.

El president ha indicat que els principals motors que tornaran a impulsar l’economia valenciana són el turisme i les exportacions, destacant que tots dos han d’estar connectats amb els fons europeus perquè puguin apostar per la innovació i millorin la seva productivitat. En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat ha aprovat un decret que agilita la tramitació dels fons europeus i permet reduir la burocràcia a la meitat.

Finalment, ha assegurat que el Consell mantindrà un repartiment de la prosperitat mitjançant uns serveis públics eficients que incrementin la igualtat d’oportunitats, i continuarà oferint rescat social, a través de les ajudes públiques, a qui ho necessiti.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací