Puig denuncia que el rebuig als PGE costarà als valencians 1.400 milions d’euros i 5.200 llocs de treball

806

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha denunciat aquest dijous que la no tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat com a conseqüència de la “triple aliança de les dretes i l’independentisme català” comportarà la pèrdua de 1.400 milions d’euros per a la Comunitat Valenciana, a més de la no creació de 5.200 llocs de treball.

Així ho ha manifestat després de la sessió de control en Les Corts, i ha considerat que el rebuig als comptes generals, les “millors per a la Comunitat Valenciana”, és “una mala notícia” i que “aquells que s’emboliquen en les banderes per a tapar la corrupció” estan fent “un servei nefast a la societat valenciana”.

En concret, l’aprovació dels Pressupostos hauria comportat, entre altres quantitats, un increment inversor de 449,5 milions per a la Comunitat, 281,6 milions de la recuperació de la mensualitat d’IVA que l’anterior Govern central va llevar a les comunitats autònomes, 373 milions de la condonació del deute de la Marina de València, 237 milions per la flexibilització del dèficit i més de 50 milions d’increment del pressupost en dependència.

El president ha assegurat que, des de la Generalitat, es continuarà treballant amb el Govern d’Espanya per a intentar afrontar aquesta situació” que, ha lamentat, “costa molt als valencians”.

Dret a una sanitat pública i universal

D’altra banda, durant la sessió de control, el president ha assenyalat la gestió sanitària com la “gran prioritat” del Consell, que, ha reivindicat, “ha tret a la sanitat valenciana de l’UCI”.

En aquest sentit, ha destacat que els professionals valencians de la medicina “estan duent a terme més operacions que mai”, un total de 176.000 en l’últim any, a pesar que la demanda quirúrgica s’ha incrementat en 10.000 persones des de 2014.

A més, ha detallat que el autoconcierto ha augmentat en un 45% i ha assegurat que el Consell posa en pràctica “totes les possibilitats” per a aconseguir “que tots els ciutadans tinguin el dret a una salut pública i universal”.

Així, des de 2015, s’ha realitzat una oferta pública d’ús de més de 18.000 places i s’ha posat en marxa i compliment amb el Pla de Dignificació d’Infraestructures, amb una inversió de 386 milions. A més, s’han obert 5 nous quiròfans durant la legislatura i s’han reformat altres 20.

El cap del Consell ha detallat que el Consell ha posat en marxa un pla per a reduir les llistes d’espera, dotat amb 27 milions d’euros, que inclou l’increment i la millora de les intervencions a través del autoconcierto; incentius salarials per als equips que millorin resultats; major capacitat de decisió dels pacients, que podran triar entre un major ventall d’hospitals públics i privats; el reequilibri de les llistes d’espera entre departaments; i el manteniment del Pla de Xoc, dins de la col·laboració amb els centres privats.

Un 131% més de pressupost per a dependència

El cap del Consell també ha subratllat que, en el que ha transcorregut de legislatura, s’han gestionat 63.000 noves altes en el sistema valencià de dependència, a pesar, ha indicat, de “la falta de recursos”.

En aquest sentit, ha explicat que el pressupost destinat a atenció a la dependència ha augmentat en un 131% entre 2015 i 2019, un avanç “considerable”, ha afegit, que el Consell pretén “consolidar per sempre”.

Per a això, s’ha referit a mecanismes com la nova Llei de Serveis Socials Inclusius que, ha reivindicat, és “la llei més avançada que existeix a Espanya”, així com a l’increment en la despesa en polítiques socials, que ascendeix a 13.000 milions en els Pressupostos de la Generalitat per a 2019, un 28% més.

A més, ha recordat que el pressupost de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’ha incrementat en un 83%, amb el que ascendeix a 1.528 milions, destinats, ha assenyalat, a polítiques “que posen en el centre a les persones”.

Per això, ha afegit, les xifres de persones ateses en el marc del sistema de dependència “són xifres rècord”, amb la inclusió de 75.000 persones en el sistema en l’actualitat.

Debat autonòmic sobre “la realitat valenciana”

Així, ha cridat a la societat espanyola a “no mirar cap endarrere” perquè, ha considerat, “el retorn de la corrupció no pot tornar a passar”.

Per això, ha destacat que és fonamental que, davant les eleccions a les Corts, hi hagi “un debat autonòmic” respecte “a la pròpia realitat valenciana”, ja que, ha afirmat, “la qual cosa ha passat en la Comunitat aquests quatre anys ha estat un avanç considerable”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací