Puig defensa a Europa la necessitat d’alliberar les patents per a garantir una vacunació universal

488

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dijous davant el ple del Comitè Europeu de les Regions (CdR) la necessitat d’alliberar temporalment les patents per a garantir una vacunació universal i ràpida.

Tal com va sol·licitar el passat 2 abril en la carta remesa al president del CdR, Apostolos Tzitzikostas, i a les presidències de la resta de regions, Ximo Puig ha reiterat la necessitat de posicionar-se contra tres “perills”: “el nacionalisme de les vacunes, el mercantilisme de les vacunes i la paràlisi de la burocràcia”.

Puig ha plantejat, en primer lloc, que “Europa ha de garantir el compliment dels compromisos de lliurament per part de les grans empreses farmacèutiques”. “Ens congratulem que l’arribada de vacunes estigui augmentant, però aquests vaivens, i la incertesa que generen, han d’acabar”, ha dit. Per això, ha indicat que la UE “ha d’arbitrar tots els mecanismes necessaris per a assegurar solucions estables en el lliurament de vacunes”.

Suspensió temporal de les patents

En segon lloc, s’ha referit també a la necessitat d’una major capacitat de fabricació i de distribució de vacunes. Per això, ha demanat al Comitè de les Regions que es contemplin, com a mínim, tres opcions.

La primera d’elles és, tal com ha reivindicat, suspendre les patents de manera temporal. Ha recordat referent a això que més de 60 excaps i excaps d’Estat i 100 premis Nobel ho han demanat i que aquesta mateixa setmana Estats Units s’ha mostrat favorable a aquesta petició.

A més, ha plantejat també la possibilitat de compensar a les empreses farmacèutiques si s’opta per les denominades ‘llicències obligatòries’. “Defenso les fórmules de compensació econòmica als laboratoris: és una obligació ètica i més eficient que protegeix la recerca de cara a la pròxima pandèmia”, ha assenyalat.

Cooperació entre les farmacèutiques

Així mateix, s’ha mostrat partidari de “exigir la cooperació entre empreses farmacèutiques per a augmentar la producció”. “Ara mateix, segurament, la manera més efectiva d’accelerar la fabricació de vacunes és potenciant la col·laboració entre innovadors i productors que tinguin instal·lacions aprovades”, per la qual cosa “és imprescindible que les institucions comunitàries intensifiquin al màxim aquesta via i que no sols sigui una qüestió voluntària entre les empreses”.

Ximo Puig ha recordat que el virus de la COVID-19 “ja ha matat a més de tres milions de persones a tot el món en un sol any”. Es tracta de “tants morts com en les batalles de Verdún i de Stalingrad juntes, les dues fites de les nostres guerres continentals”, ha assenyalat.

“La pandèmia també ha provocat malaltia, un immens dolor i la major crisi econòmica després de la Segona Guerra Mundial”. “Davant aquesta situació, podem quedar-nos esperant?Podem veure les imatges de l’Índia, cremant cadàvers, i quedar-nos esperant? No, esperar no és una opció”, ha continuat.

El president ha al·ludit al paper que ha d’exercir el Comitè de les Regions per a combatre aquesta pandèmia, i referent a això ha indicat que la institució “ha alçat la seva veu per a advertir sobre la necessitat de donar una resposta ràpida i excepcional davant una situació extraordinària”.

En aquest àmbit, ha defensat que “la vacuna és el principal actiu per a superar la pandèmia”, per la qual cosa els governs estan obligats, amb tots els mitjans a l’abast, “a accelerar el ritme de vacunació.

Puig ha advertit que la pandèmia “encara no ha acabat”, i que es necessitaran

” milers de milions de vacunes a l’any per a tota la població mundial”. “Hem de convèncer-nos que, en aquest món globalitzat, ningú estarà segur fins que no ho estiguem tots, i cada dia que passa sense que el Brasil, l’Índia o Àfrica estiguin protegides, hi ha una bomba latent de possibles mutacions que retardin la sortida definitiva”.

Europa és solidaritat

Hem de ser “europeus solidaris per decència, europeus solidaris per intel·ligència”, perquè “Europa és solidaritat i ara és l’hora de demostrar-ho i de fer Història”, ha assenyalat.

Així mateix, ha apostat per reduir la dependència d’instal·lacions en tercers països i per incrementar la capacitat de producció de medicaments. “Hem de capacitar a les regions europees en l’accés als materials per a fabricar les vacunes i a crear tot el coneixement necessari per a investigar, desenvolupar i distribuir-les”, perquè “només així reforçarem l’autonomia estratègica d’Europa en l’àmbit més crucial: protegir la vida dels ciutadans”, ha emfatitzat.

“Ni la burocràcia ni l’interès de les grans corporacions poden ser l’obstacle per a l’objectiu superior: una vacunació universal ràpida”, ha assenyalat Puig, per a qui “aquest és avui el gran desafiament”. “Ja no podem revertir el que va passar en el passat en els camps de batalla de Stalingrad o Verdún, però si que som a temps de pal·liar aquest drama humà”, ha dit.

Han seguit la seva intervenció 243 membres del CdR i més de 200 assistents, entre personal assessor, periodistes i funcionariat de les diferents institucions de la UE.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací