Puig destaca que el nou Pla de la FP ha aconseguit el 14% dels fons estatals i incorpora nous cicles

679

El pla valencià oferirà 8.338 places més per al pròxim curs i formarà a 3.000 professors en digitalització

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat durant la presentació del Pla de la Formació Professional valenciana, que es tracta “d’un pla especialment rellevant perquè la Generalitat ha aconseguit tindre el 14% del conjunt dels fons que s’administraran per part de l’Estat a les comunitats autònomes”.

Ximo Puig ha incidit en què aquesta iniciativa significarà “un creixement exponencial de l’oferta de cicles de Formació Professional i, sobretot, el trànsit de la requalificació i la certificació d’un treball que han fet molts treballadors i que ara pot completar-se i tindre un títol de formació reglada”.

El titular del Consell ha recordat que el 48% del mercat valencià no té la qualificació, per la qual cosa ha indicat que “hem d’avançar perquè tots els treballadors i treballadores valencianes tinguen aqueixa oportunitat de requalificació i de millorar la seua posició en el mercat de treball”.

“És una gran oportunitat per a modernitzar tot el sector productiu. D’una banda, és l’oportunitat per a moltes persones que, en aquest moment, tenen dificultats en el seu propi sector productiu i ara, a través d’aquesta formació professional, es farà un pas cap avant”, ha afegit Puig.

En l’acte també han sigut presents el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler, i el director general de Formació professional, Manuel Gomicia, que han compartit amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez; i el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, el ‘Pla de la Formació Professional valenciana per al creixement econòmic i l’ocupabilitat’ en el nostre territori.

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha recalcat que el Pla de Formació Professional, que es posarà en marxa al setembre, aspira “a millorar els índexs d’ocupabilitat dels nostres treballadors i treballadores i les seues condicions de treball, i al fet que el conjunt del sistema productiu tinga persones capacitades i formades per a adaptar-se a aquesta transformació que necessitem per a generar més llocs de treball i de major qualitat”.

“Per a això, -ha ressaltat Vicent Marzà-, hem aconseguit mobilitzar 37 milions d’euros de manera extraordinària solo per a aquest pròxim curs, que aniran a parar a cinc eixos formatius especials relacionats amb la Formació Professional”.

Per part seua, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha indicat que aquest pla era indispensable “perquè la formació professional és necessària, i més en aquests temps, també per al model productiu que tenim en la Comunitat. La conselleria ha sigut capaç de portar fons i necessitem dignificar la Formació Professional”.

El secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez, ha valorat el pla perquè, en la seua opinió, “és un primer pas en l’objectiu que compartim de reconstrucció, i que va dirigit al coneixement, a la ciència i a la capacitació dels treballadors i dels empresaris per a fer que la nostra economia siga més productiva, i amb més coneixement en les noves tecnologies”.

Per part seua, el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, ha manifestat que la Comunitat Valenciana “ix molt ben parada pel que fa al repartiment de fons a nivell estatal, i això indica l’interés per afermar la formació professional com una forma fonamental d’aprofundir en el canvi del model productiu”.

Aquest pla és una aposta conjunta i coordinada entre el Ministeri d’Educació i Formació Professional i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que situa a la FP com a eina de reconstrucció econòmica i social, com un element important per a enfortir el teixit productiu valencià en l’actual context provocat per la Covid-19 i per a promoure de forma decidida la formació de personal qualificada amb una alta ocupabilitat.

Cinc línies d’actuació

El Pla de Modernització de la FP valenciana té un calendari d’actuació pluriennal de quatre anys i compta amb una dotació econòmica específica per a la Formació Professional valenciana per al pròxim curs escolar de 37 milions d’euros amb cinc línies d’actuació: el foment de les acreditacions professionals; l’increment de l’oferta de la FP valenciana; la formació del professorat en digitalització aplicada als sectors productius; la creació d’aules d’emprenedoria en FP i la conversió d’aules en espais de tecnologia aplicada en centres d’FP.

El pla promou l’oferta de places d’avaluació i acreditació de competències professionals en la població valenciana. Es tracta de fomentar el reconeixement formal de les competències professionals adquirides per part de la població valenciana a través de la seua experiència laboral, però que en aquests moments no compta amb una qualificació.

La importància de fomentar l’acreditació professional radica en el fet que durant els pròxims anys serà un requisit per a accedir a la majoria de llocs de treball en el context europeu.

En aquest sentit, Educació treballarà en coordinació amb la CEV, les associacions empresarials i els sindicats per a arribar al màxim nombre de col·lectius professionals, en una línia de treball a quatre anys vista, per a acreditar el 40% de la població activa valenciana que no té reconeguda la seua competència professional i per a afavorir també la seua formació permanent.

Per això, es pretén que 21.000 persones obtinguen una qualificació de la professió que ja exerceixen sense tindre cap títol. Són persones fonamentalment vinculades als àmbits laborals de la seguretat i les emergències, l’atenció a les persones, el sector industrial i del manteniment, el sector agrícola i ramader i el sector del turisme i la restauració. Es tracta d’una línia de treball en la qual s’implicaran més de 200 centres educatius i uns 2.000 professors i professores d’FP.

Ampliació de l’oferta de la FP valenciana

Quant a l’ampliació de l’oferta de la FP valenciana, per al pròxim curs se sumen als nous 48 cicles formatius i 5 cursos d’especialització ja anunciats, 129 cicles formatius més extraordinaris presencials, semipresencials i d’especialització, 14 parcials i 6 programes de qualificació bàsica vinculats a les famílies professionals dels sectors de la nova tecnologia avançada de la informació, màquines automatitzades i robòtica, equips aeronàutics, equips de transport ferroviari modern, vehicles basats en energia i equips nous, maquinària agrícola, nous materials industrials, biofarmacia i productes mèdics avançats, fabricadors i distribuïdors de la cadena de consum, hostaleria i turisme, i serveis socioculturals lligats a l’atenció a persones.

Aquest augment de cicles de Formació Professional per al pròxim curs suposa l’ampliació en 8.338 l’oferta de places per a les quals s’obrirà un període d’admissió extraordinari al setembre.

Pel que respecta a la formació del professorat en la digitalització aplicada als sectors productius, és una línia pensada per a dos cursos consecutius i formarà al 50% del professorat d’FP, oferint ja el pròxim curs 3.000 places de formació per a docents de totes les famílies de la FP valenciana.

Aules d’emprenedoria

Respecte a la creació d’aules d’emprenedoria, tenen com a objectiu canalitzar les iniciatives emprenedores de l’alumnat d’FP mitjançant un sistema d’orientació, guia i tutela de les idees que aporten. Per a aqueixa finalitat es té programat crear 52 aules d’aquestes característiques en centres d’FP interessats a establir aquest projecte. Aquesta línia de treball implicarà uns 1.000 docents i 5.000 alumnes.

Finalment, es crearan 22 aules de tecnologia aplicada en centres d’FP que estaran dissenyades pels equips de professorat que implementaran metodologies d’aprenentatge innovadores i actives en un programa experimental que servirà de base d’un nou model de ensenyament.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací