La Comunitat Valenciana participa en Fitur amb un estand conjunt, on s’integren les sis marques territorials de la destinació
Puig atribueix l’èxit turístic a la suma de esforços, amb nou milions de visitants estrangers i 19 nacionals. Així ho ha manifestat el president durant la seua intervenció en la presentació de la ‘Estratègia d’especialització intel·ligent de les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana’, que ha tingut lloc aquest dijous en Fitur, i en la qual també ha participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. La Comunitat Valenciana participa en aquesta edició de Fitur amb un estand conjunt, un espai únic on s’integren les sis marques territorials de la destinació, entre elles Castelló Mediterrani
Actualitat Diària
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat que la Comunitat Valenciana és “un paradigma del que ha de ser el turisme de qualitat, d’excel·lència”, i ha apostat per la consolidació d’un model basat en la cogestió entre el sector públic i el sector privat.
Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la presentació de la ‘Estratègia d’especialització intel·ligent de les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana’, que ha tingut lloc aquest dijous en Fitur, i en la qual també ha participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.
Puig ha subratllat la imatge de la Comunitat com “una referència fonamental del turisme a Espanya i en tota Europa”, una imatge que, ha assegurat, recolzen dades com els nou milions de visitants estrangers i 19 milions de turistes nacionals que van visitar destinacions valencianes en 2018.
“És evident que tot això no és l’èxit de ningú en concret, és l’èxit de tots”, ha afirmat el *president, que ha afegit que l’element central de Fitur és “la unitat”.
Per això, ha apostat per “caminar junts” com “l’única manera de debò de ser representatius del que volen els ciutadans” i de mostrar l’essència de la Comunitat.
“El que continua sent fonamental és la suma de totes les sinergies possibles”, ha afirmat el cap del Consell, que ha destacat la importància de consolidar un model turístic basat en la cogestió entre l’Administració i els empresaris.
En aquest sentit, el president ha considerat que “qui té el paper fonamental en l’economia turística és el sector privat”, encara que ha afegit que “la destinació és de tots, i per això té un paper fonamental el sector públic”, sense l’aportació del qual “no s’entendria aqueixa connexió”.
Així mateix, ha fet una crida a eixir “de l’estat de confort” per a tractar de “millorar cada dia” i aprendre de “propostes molt interessants” que han tingut èxit fora del territori valencià.
“El món no és el nostre melic”, ha defensat Puig, que ha assegurat que la Comunitat “mira oberta, que sap que ha de defensar el seu, però també entén als altres”.
Per tot això, ha considerat que l’actual és el “moment valencià”, que es deu, ha assegurat, al fet que des de la Generalitat s’ha aconseguit “galvanitzar voluntats diverses des de la integració de diferents mirades”.
En aquesta línia, s’ha referit a l’aposta pel turisme inclusiu, entés “més enllà del que és un ‘target’”, com la voluntat “que aquesta és una Comunitat de totes i tots, sense exclusions i sense que ningú es quede al marge”.
Cinc milions d’euros per a modernitzar infraestructures
Abans de l’acte de presentació, el president ha realitzat una visita a l’estand de la Comunitat en FITUR, en la qual ha estat acompanyat per la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la ministra d’Indústria i Turisme, Reyes Maroto.
El president ha destacat la “voluntat de col·laboració molt clara” entre la Generalitat i el Govern d’Espanya per a “millorar el posicionament” de la Comunitat enfront de “incerteses grans” com el Brexit.
Per part seua, la ministra ha anunciat la inversió, prevista en el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2019, de cinc milions d’euros que es destinaran a la modernització d’infraestructures turístiques madures en una destinació que, ha destacat, “ja requeria d’un compromís per part del Govern”.
“La Comunitat Valenciana és un de les destinacions singulars que té Espanya”, ha assegurat Maroto, qui també ha avançat que el Govern treballa en un full de ruta, elaborada conjuntament amb *turoperadores, per a donar resposta al futur de les destinacions espanyoles valencianes i espanyols després del Brexit.
Capital humà
“El turisme és eficiència, és capacitat d’iniciativa -ha assenyalat Puig- però no pot existir un turisme sense autenticitat, no pot existir un turisme sense valors”. Així, el cap del Consell ha definit les destinacions valencianes com a part de “una terra oberta, hospitalària, amable”.
Per a això, ha explicat, “es necessiten els millors serveis públics, els millors equipaments, les millors capacitats tecnològiques, però sobretot que hi haja persones amables, que entenguen que el turisme és un sector fonamental”.
En aquest sentit, el *president ha al·ludit no solament al vessant econòmic del sector, sinó també a la seua importància com “una manera d’entendre el món, d’entendre la vida”, per la qual cosa ha considerat que la Comunitat és “un paradigma del que ha de ser el turisme de qualitat, d’excel·lència”.
Nou milions de visitants estrangers
“Aquest paradigma -ha considerat- ha generat resultats com els nou milions de visitants estrangers, o els 19 milions de visitants nacionals que va rebre la Comunitat en 2018″.
Tot això s’ha aconseguit, ha subratllat, “gràcies al treball per la qualitat i l’excel·lència”, treballant des de la voluntat de “unir al sector, perquè no hi haja disputes absurdes, que se superen fraccionaments estèrils” i a través de l’aposta per la cogestió.
“Estem transitant cap a aqueixa nova economia però, sobretot, des del factor humà, que és fonamental en el turisme”, ha afegit, i ha recordat que el sector turístic “representa el 14% del nostre PIB”.
La Comunitat en Fitur
La Comunitat Valenciana participa en aquesta edició de Fitur amb un estand conjunt, un espai únic on s’integren les sis marques territorials de la destinació: València Turisme, Castelló Mediterrani, Benidorm, Turisme València, Alacant i Costa Blanca.
En l’estand, els productes turístics estan agrupats en quatre tipologies: Mediterrani cultural, gastronòmic, natural i actiu, distribuïts en 109 coexpositors per a mostrar la diversitat de l’oferta de la Comunitat Valenciana.
En aquesta edició, l’estand de la Comunitat compta amb la presència de 48 empreses turístiques en la zona de ‘Empreses’ a més de 109 empreses i associacions en la zona de ‘Producte’.
A més, 20 cellers de enoturisme i quatre rutes del vi, que representen a prop de 200 cellers, estan presents en l’estand, en el qual s’inclouen 43 passades de tastos i presentacions d’oferta enoturístique, 62 ‘showcookings’ programats on participen 45 municipis i 60 tastos de vins i olis.
L’oferta turística valenciana, a més, es presenta en aquesta fira en un total de 90 presentacions i rodes de premsa i deu tallers demostratius.