Puig aposta per l’acord sobre el travase Tajo-Segura, però adverteix que el Consell adoptarà “solucions”

547

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que treballarà per a aconseguir un acord entorn del transvasament Tajo-Segura, però ha advertit que, “si no es compleix amb aquest espai de diàleg”, el Consell adoptarà “solucions de caràcter jurídic”, perquè “està en joc la pervivència d’un sector fonamental per a l’economia” de la Comunitat Valenciana, com s’ha demostrat davant l’actual pandèmia.

Puig ha defensat en aquest sentit el caràcter “absolutament irrenunciable” de les transferències del Tajo al Segura i ha remarcat que el Consell actuarà “en tots els àmbits” per a garantir “aigua per sempre” que permeti atendre les necessitats de l’agricultura de la Comunitat Valenciana i cobrir el dèficit de recursos hídrics que sofreixen de manera especial les comarques alacantines.

El president ha realitzat aquestes declaracions durant una jornada en la qual ha visitat la bassa de la Comunitat de Regants del Quart Canal de Ponent a Benferri i el pantà de Crevillent i ha mantingut a Elx una reunió de treball amb representants de la Comunitat de Regants Regs de Llevant del Marge Esquerre del Segura.

El cap de l’Executiu valencià ha manifestat que “qualsevol canvi de regles ha d’estar acordat”, i ha argumentat que resulta necessari consolidar el transvasament Tajo-Segura com a garantia del manteniment del sector agroalimentari, que s’ha mostrat “estratègic” en l’actual crisi sanitària.

El president ha subratllat en aquest sentit que el Consell està disposat “a dialogar i buscar solucions”, perquè “no es tracta de confrontar”, sinó d’aconseguir un acord. Per a això, es reunirà “amb totes les persones que sigui necessari”. Referent a això, ha insistit que l’objectiu és “dialogar, parlar i acordar, tenint en compte l’interès general”, la qual cosa implica que hi hagi “aigua per sempre” per a comarques tan necessitades com la Vega Baixa i el Vinalopó, de les quals ha recordat la seva condició de “horta d’Europa”.

Es tracta d’aconseguir que el transvasament estigui garantit “en les millors condicions possibles”, i que l’horta alacantina “mantingui la seva fortalesa”, ha assenyalat el president, que ha posat també èmfasi en l’important esforç que ha realitzat el sector agrícola en matèria de modernització de regs. ”

Puig ha argumentat a més que el sector agroalimentari és un “instrument fonamental per al progrés” que permet tenir “un pilar permanent a Europa”, per la qual cosa ha remarcat que el debat sobre el transvasament Tajo-Segura no s’ha d’emportar “a les vísceres” ni considerar una “qüestió identitària”, perquè el que fa és garantir la supervivència de l’agricultura, una peça clau per a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible.

“La Generalitat està al costat d’aquelles persones que han fet tant d’esforç” per a comptar amb uns camps que proveeixen a Europa de “uns productes extraordinaris”, ha afegit.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací