Puig anima a visitar els museus, que “donen vida a la cultura i són la memòria del futur”

511

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha animat a visitar els museus valencians, que “donen vida a la cultura i que són la memòria i l’esperança del futur”, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus.

El president ha visitat el Museu de Belles arts de València, on s’exposa l’obra de Joaquín Sorolla ‘Retrat de la tiple Isabel Bru’ de 1904, que va ser adquirida per la Generalitat el mes d’octubre passat, procedent de Nova York, després de romandre allí els últims anys, i que des d’aquest dimarts es pot contemplar a la sala 20 d’aquest espai museístic.

Posteriorment, Ximo Puig s’ha desplaçat al Monestir de San Miguel dels Reis, on s’exhibeix l’obra de Carmen Calvo ‘Una Conversa, 1996-97’, que ha estat donada per l’artista valenciana a la Generalitat.

El president, que ha estat acompanyat pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, també ha posat en relleu la labor que s’està realitzant des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per dinamitzar la cultura en aquesta jornada de celebració del Dia Internacional dels Museus.

‘Retrat de la tiple Isabel Bru’

L’obra de Joaquín Sorolla ‘Retrat de la tiple Isabel Bru’ (1904), que va arribar a València el passat 9 d’abril després de la seva adquisició per la Generalitat, comparteix sala en el Museu de Belles arts amb altres retrats de l’artista valencià com són ‘El nen Jaime García Banús’, ‘Retrat de Don Antonio Elegido’ (1983) i ‘Retrat de Do Cast Triat’ (1893).

Els tres retrats reforcen el vessant del Sorolla retratista i realcen el mestratge del llenç d’Isabel Bru. Les peces es trobaven en magatzems i han estat recuperades per a la seva exposició en la col·lecció permanent seguint la política practicada per la direcció d’augmentar les peces en mostra.

El quadre s’ha conservat en perfecte estat i únicament ha hagut de ser restaurat el marc, que presentava alguns que manca del daurat propis del pas del temps. Va romandre en el saló de la casa d’Isabel Bru, cantant de sarsuela, fins a la seva mort, moment a partir del qual va passar a les mans de les seves germanes, les seves úniques hereves. Un particular va comprar la peça en 1940 i ha anat passant per col·leccionistes privats fins que va ser comprat per la Generalitat a l’octubre de 2020.

‘Una conversa, 1996-97’

Durant la seva visita al Monestir de San Miguel dels Reis, Ximo Puig, que ha estat acompanyat per Carmen Calvo, ha reconegut la trajectòria de l’artista valenciana, una de les figures més destacades de l’art actual, guardonada amb el Premi Nacional de les Arts Plàstiques en 2013 i acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles de València.

El president ha subratllat la seva “gran generositat” amb la donació de la instal·lació ‘Una conversa, 1996-97’, “una obra emblemàtica que va ser realitzada per a representar a Espanya la Biennal de Venècia en 1997″, segons ha recordat el cap del Consell.

Per part seva, Carmen Calvo, ha agraït el treball realitzat des de la Generalitat per a fer possible que la seva obra estigui a San Miguel dels Reis.

La instal·lació és un cub de 4 x 4 x 4 metres amb una petita obertura. En el seu interior es mostren, sobre parets, sòl i sostre de mirall, milers d’objectes que la pròpia artista ha realitzat un a un, de manera artesanal, i altres que han estat trobats en jaciments urbans.”Dins d’aquesta caixa hi ha objectes fets a mà de ceràmica, fang i fusta, que recorden a l’artesania valenciana. La vida mateixa i els objectes que la componen”, ha explicat.

L’obra està envoltada per quatre peces realitzades sobre cautxú per l’autora: ‘El Gris'(2003), ‘Abd al Salam'(2005), ‘Alicia’ (2006) i ‘L’últim sopar’ (2008). A més, també es mostra la peça ‘Escala de cors’ (2005), una fotografia de gran grandària en la qual apareixen un grup de devotes.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací