La temporada simfònica a l’Auditori i Palau de Congressos farà un recorregut en vuit concerts pels principals temes de l’actualitat
Actualitat Diària
El director titular de la Banda Municipal de Castelló, Marcel Ortega i Martí, ha presentat aquest matí la programació de la nova temporada 2019/2020, acompanyat per la regidora de Cultura, Verònica Ruiz.
Durant el pròxim curs, la banda oferirà més de setanta activitats repartides en diversos cicles, un contingut que Ortega ha qualificat com a «de luxe». Pensats per arribar a tots els públics de la ciutat, cada cicle tindrà una temàtica i s’oferirà en diferents espais i franges horàries. La programació recull la música original per a banda, autors valencians i castellonencs, la presència femenina i la creació de sinèrgies amb associacions i institucions de Castelló.
La temporada simfònica a l’Auditori i Palau de Congressos farà un recorregut en vuit concerts pels principals temes de l’actualitat i començarà el 19 d’octubre. Ciència i tecnologia, medi ambient, igualtat, multiculturalitat o medicina són algunes de les qüestions que han inspirat autors coneguts com Holst, Beethoven i Messiaen. Els concerts de l’Auditori inclouran solistes convidats de la talla d’Enrique Pérez (clarinet) i Luis González (trompeta) i també directors com el sorià Carlos Garcés o la castellonenca Lidón Valer Cabaleiro. A més a més, cada concert estarà vinculat a una associació o institució local, com són el Planetari, el Col·legi de Metges, l’Associació Cultural Islàmica i el telèfon de l’esperança. També es comptarà amb els tradicionals concerts per la Confraria del Lledó “Cantate Mariae”, Moros d’Alqueria o el Club Taurino “Festival del pasodoble taurino”.
Un dels punts àlgids serà l’estrena d’una Simfonia per a Banda a càrrec de Xavier Gelabert, la qual incorpora l’electrònica i un ensemble vocal. La temporada clourà amb un gran “Cant a la pau”, amb la participació de diverses corals de Castelló.
La regidora de Cultura ha destacat «la presència que està adquirint la Banda Municipal entre les principals institucions musicals del territori», ja que la formació ha participat en nombrosos festivals i iniciatives en els últims mesos. D’una banda, la invitació del Festival Ensems de Música Contemporània, que tindrà lloc al maig. De l’altra, l’activa relació que hi ha amb el Conservatori Superior de Música “Salvador Seguí” de la ciutat, amb el qua ha signat un conveni per tal que els alumnes de màster realitzen les pràctiques instrumentals a la banda. A més, un alumne de composició estrenarà una obra i un altre alumne d’instrument (el guanyador del premi Moros d’Alqueria) serà solista amb l’agrupació.
Al Teatre del Raval, la banda oferirà concerts destinats a conèixer la música dels principals països del món amb tradició musical i bandística, en un viatge pel món musical: Espanya, Holanda i Bèlgica, Alemanya o Itàlia. En diversos concerts, alguns músics de la casa seran els protagonistes, ja que faran de solistes acompanyats pels seus propis companys.
L’oferta educativa per als col·legis mantindrà la línia gràcies als Concerts per a escolars, amb la companyia Teatre de Caixó, i l’Escola canta, promogut per la Conselleria d’Educació. També hi haurà un concert familiar per Reis, en què participen el Cor Infantil Municipal i la companyia de teatre Improplana.
La banda resta fidel a les cites ciutadanes: les Festes de la Magdalena, les Festes de carrer, les de Sant Pere al Grau… Per tal de fidelitzar el públic juvenil, es preveu un macroconcert per Magdalena i un format modern i espectacular per les Galanies, així com la participació a la Fira Trova’m junt al cantautor Pau Alabajos.
Ortega treballa juntament amb l’antic director Paco Signes per a recuperar les obres més emblemàtiques que els autors castellonencs han dedicat a la Banda. L’actual mestre ha destacat “el gran valor artístic d’aquestes composicions”, d’autors com Eduard Felip, Pascual Asencio, Rafael Beltran, Francisco Bayarri, Enrique Martínez o José Vicente Ripollés. Aquestes obres seran interpretades en els diversos concerts de festes per tal que la ciutadania les conega i se’n senta orgullosa.
“La nostra Banda Municipal és un clar exemple de com l’art pot ser una eina fonamental per millorar la societat en què vivim”, ha conclòs Verònica Ruiz.