Educació i Economia destinen 176 milions d’euros a través del Pla valencià d’impuls i millora de l’FP

858

El Pla és el resultat del treball conjunt de les administracions d’educació i ocupació amb els diferents agents socials

Actualitat Diària

El Ple del Consell Valencià de Formació Professional ha aprovat el Pla valencià d’impuls i millora de la Formació Professional per a millorar el nivell de qualificació dels professionals valencians en una sessió que s’ha celebrat amb la presència del conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent.

El Pla valencià d’impuls i millora de la Formació Professional disposa d’un pressupost específic de 176.842.315 euros amb un calendari de quatre anys d’actuació. L’elaboració d’aquest pla ha sigut el resultat del treball conjunt de les diferents administracions responsables de l’FP, tant d’Educació, mitjançant la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, com d’Economia, mitjançant LABORA. Ha comptat amb les aportacions dels agents socials representats en el Consell Valencià d’FP: CEV, UGT i CCOO.

Segons el conseller Marzà: “Cosir i impulsar fermament el teixit industrial i productiu valencià depén en gran mesura de dotar els sectors de persones especialitzades i preparades. Formació i ocupació van de la mà” i ha afegit: “Amb aquest pla atenem les necessitats específiques de les empreses i convertim l’FP en una opció d’estudis excel·lent per a molts valencians i valencianes. L’FP és una opció de primera, amb un ampli ventall de possibilitats d’estudis dins de les 26 famílies que tenim establides en el sistema educatiu”.

Així mateix, Marzà ha destacat que “amb aquest pla a quatre anys vista, ben estructurat i amb un pressupost específic, continuem el camí emprés durant aquesta legislatura de dignificar i visualitzar socialment l’FP”, i ha continuat: “Durant aquesta legislatura hem implantat uns 300 cicles formatius adaptats a les necessitats del teixit productiu valencià per a afavorir l’ocupabilitat. També s’han augmentat les unitats educatives fins a arribar a les 4.475, que són 425 més que en la legislatura anterior. Conseqüència d’això ha sigut l’ampliació en l’oferta de més de 12.500 places en diferents cicles formatius, l’ampliació del personal docent i una inversió important en equipament i materials; sense deixar de banda, el punt d’inflexió que va suposar la trobada AVANT – FP amb vora 40.000 assistents, per a mostrar el gran treball que s’està fent des dels instituts en aquesta etapa educativa”.

Per la seua banda, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat el treball conjunt entre les àrees d’Educació i Ocupació juntament amb els agents socials per a pactar un document que naix amb vocació de ser referent del sistema integral de la Formació Professional en els pròxims quatre anys. “El seu objectiu és millorar el nivell de qualificació professional de la ciutadania valenciana, no només en les etapes inicials sinó al llarg de tota la seua vida”, ha assenyalat.

Segons Climent, en el context de canvi permanent i de transformació de la societat en què ens trobem, “millorar la formació de les persones és un requisit essencial per a la creació i el manteniment d’ocupació de qualitat”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que, segons diversos estudis, cap a l’any 2020 només el 15 % dels llocs de treball seran per a persones sense cap qualificació. S’indica, a més, que es requerirà disposar d’un 35 % de la població amb estudis superiors (Formació Professional de grau superior i estudis universitaris) i un 50 % amb estudis mitjans (Formació Professional de grau mitjà i Batxillerat). “Per aquest motiu, la inversió en formació per a poder aconseguir aquestes taxes de titulació, tant entre la joventut en edat escolar com en la població treballadora, ha de ser una de les prioritats fonamentals per a poder canviar el model de creixement econòmic i garantir la cohesió social”, ha remarcat Climent.

El conseller s’ha mostrat satisfet pel resultat d’un treball conjunt, la pretensió del qual és avançar en un augment de la integració de totes les administracions i els agents socials implicats per a “aconseguir un sistema de formació àgil, receptiu als canvis i fortament vinculat al sistema productiu de la Comunitat Valenciana”.

D’altra banda, ha recordat que, des de la Conselleria d’Economia Sostenible i, més concretament des de LABORA, fa temps que treballen en aquest sentit. Així, un dels objectius de LABORA ha sigut la detecció de nous nínxols d’ocupació per a programar accions de formació adequades a la realitat del mercat laboral valencià per a adequar l’oferta formativa al model productiu i apostar per nous sectors per a millorar les possibilitats d’inserció de les persones i, alhora, satisfer les necessitats de les empreses valencianes.

Per a afermar el seu compromís amb el teixit empresarial de la Comunitat, el Servei Valencià d’Ocupació va crear un grup de treball amb grans empreses en el qual participen Aigües de València, Dulcesol, Embutidos Martínez, Royo Group, SPB i Stadler, entre altres, amb l’objectiu de conéixer les necessitats de l’empresariat valencià i adaptar les accions del Servei Valencià d’Ocupació i Formació en funció de les demandes del mercat de treball actual.

19.02.11 Consell valencià FP 3Pla valencià d’impuls i millora de la Formació Professional

El Pla estableix com a objectius estratègics arribar a una Formació Professional vinculada a l’entorn productiu, aconseguir un sistema d’FP més àgil i flexible que enfortisca la cohesió social, desenvolupar un sistema d’avaluació i millora de la qualitat de l’FP, arribar a una coordinació i integració més elevades entre les administracions i els agents socials, afavorir la integració laboral i social i garantir la integració laboral de les dones des d’una perspectiva de gènere.

Amb aquest document, s’ha volgut transmetre una visió efectiva del sistema integral de Formació Professional que atenga amb una visió de conjunt les necessitats dels valencians i valencianes.

Així, s’han estipulat objectius específics com estendre la Xarxa de Centres Integrats d’FP i ampliar la xarxa de centres que realitzen oferta integrada, garantir un sistema integrat d’informació i orientació professional, millorar l’orientació en relació amb l’oferta integrada d’FP, avançar en la coordinació de les diferents conselleries amb competències en les professions regulades o la creació d’una estructura que permeta desenvolupar el Pla amb garanties, mitjançant la recuperació d’un institut o agència valenciana de qualificacions professionals.

D’altra banda, amb el Pla valencià d’impuls i millora de la Formació Professional es pretén aproximar l’FP del sistema educatiu al món laboral, que es concreta en un seguit d’objectius: millorar l’oferta de Formació Professional Dual així com la formació pràctica en empreses, reunir les necessitats formatives del teixit productiu valencià, afavorir l’especialització i l’adaptació a les necessitats concretes del teixit empresarial i potenciar la connexió dels centres d’FP amb les empreses.

Finalment, també destaca la intenció de potenciar una oferta inclusiva d’aquests estudis per a no deixar arrere cap col·lectiu en risc d’exclusió.

Es tracta d’una visió que es materialitza en els objectius específics següents: potenciar una oferta específica d’FP per a col·lectius en risc d’exclusió, afavorir una oferta inclusiva a través de l’oferta parcial i modular, afavorir la incorporació de dones i homes a sectors, cicles i certificats tradicionalment masculins i femenins, respectivament, i complir el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista referent a la Formació Professional.

El Pla preveu un diagnòstic, a través d’una avaluació contínua de la consecució dels objectius específics i la creació d’una comissió de seguiment en el Consell Valencià de la Formació Professional, composta per membres de tots els col·lectius representats en aquest òrgan, i que haurà de reunir-se cada sis mesos.

El procés de redacció del Pla valencià d’impuls i millora de la Formació Professional va començar amb la constitució, el 6 de novembre de 2017, d’un grup de treball amb representants dels agents socials i de les administracions d’ocupació i educació. A partir de l’avaluació del pla anterior, que va finalitzar en 2013, i d’altres documents, es va presentar un document base per a ser discutit i es van demanar les aportacions dels agents socials.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací