ActualitatDiària
L’Ajuntament de Peníscola ha celebrat en el dia d’avui una jornada de portes obertes en les dependències dels Serveis Socials municipals, impulsada per la Generalitat Valenciana, amb l’objectiu de difondre i donar visibilitat a aquests serveis de base, informant dels diferents programes que es duen a terme, no només els dirigits a persones amb el risc d’exclusió social sinó al conjunt de la població, orientats a les necessitats de cada tram d’edat.
L’alcalde, Andrés Martínez, ha compartit part de la jornada amb l’equip de l’àrea al costat de la regidora, María Jesús Albiol, coneixent de primera mà el desenvolupament de les últimes setmanes de tasca. Martínez ha felicitat al departament i ha destacat “la discreció necessària amb la qual es treballa, no sempre visible, però absolutament indispensable per a la millora del benestar social de la població; sobretot en el treball amb col·lectius vulnerables”, en aquesta mateixa línia ha incidit en la importància de divulgar les possibilitats que els serveis socials municipals ofereixen a les ciutadanes i ciutadans doncs “són una porta sempre oberta, amb professionals amb formació i capacitats per a la resolució de conflictes en diferents àmbits i facilitar el benestar social”.
Algunes de les tasques que es realitzen de forma habitual són la tramitació de la targeta de família nombrosa, la tramitació de la sol·licitud per als programes lúdics dirigits a la tercera edat com el conegut Imserso, el programa de Termalisme valencià, el de Castelló senyor impulsat per la Diputació provincial o la Targeta del Major.
A més, a Peníscola, es col·labora amb l’associació de jubiladados i els diferents programes que es duen a terme, com l’activitat esportiva de manteniment, des de la Universitat Popular.
Bienesta Social
Destaquen els programes que es duen a terme des de la Regidoria i que contribueixen a promoure el benestar social, com són el servei d’ajuda a domicili, el programa “menjar a casa”, la teleasistencia, o la unitat de respir familiar.
La Quarta pota
La iniciativa de les portes obertes està inscrita en la campanya impulsada per l’administració autonòmica en la qual la quarta pota està representada pels serveis socials, sent les altres tres l’educació, la sanitat i les pensions, considerats els pilars bàsics de la societat.
L’equip de base dels serveis socials municipals a Peníscola està format per una treballadora social, una treballadora social de dependència, 2 treballadores del servei d’ajuda a domicili i 2 auxiliars administratives per al departament.
També disposa l’àrea d’un Servei d’Atenció a la Família i Infància (SEAFI) amb una professional de la psicologia al capdavant. Entre els diferents funcions que es duen a terme propis del servei destaquen l’Escola per a pares, els cursos per a pares d’adolescents o el programa de formació post divorci, en col·laboració amb la Universitat de Deusto .
Programes de caràcter soci-sanitari i de prevenció
Els programes de caràcter soci-sanitari, els de prevenció i de foment de l’autonomia de les persones depenents també són part important de la tasca que es programa i desenvolupa en els serveis socials municipals a Peníscola que s’enfoquen en cursos i assessorament, així com des de la Unitat de Respir Familiar.
Tasca soci-educativa
D’altra banda, destaca l’impuls de la tasca soci-educativa, amb els diferents programes dirigits a la infància, adolescència i inici de la joventut, com el programa ludopeques, per a l’etapa infantil; la Ludoteca Municipal, per a l’etapa d’educació primària o el Centre Juvenil, per a l’etapa de secundària fonamentalment i alumnes de batxillerat; programes es compaginen amb l’etapa escolar dels usuaris.
Conciliació laboral i familiar
Destaquen dos programes molt importants que contribueixen a la conciliació laboral i familiar, donades les característiques de l’ocupació i el funcionament dels sectors econòmics a la ciutat, la proposta de l’Escola d’Estiu és un dels referents en aquest àmbit, a més del saló infantil en època de vacances nadalenques, Peñisnadal.
Interculturalitat
Des dels serveis socials es gestiona també el programa PANGEA que el seu objectiu és la prevenció de problemes interculturals, amb el qual es treballa per la integració
A més de tot el citat, les activitats dissenyades per a setmanes temàtiques de la Dona o el Benestar Social, així com la col·laboració amb els centres educatius, formen part de la tasca de programació d’activitats que donen visibilitat i proposen participació.