Oltra condueix l’acte de presentació d’una campanya per a reveindicar els serveis socials

1479

ActualitatDiària

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat una campanya de divulgació dels serveis socials municipals amb la qual es pretén posar en valor els serveis socials municipals i els seus professionals, com puntals fonamentals de l’estat del benestar, al costat de la sanitat, l’educació i el sistema de pensions.

Oltra, davant un auditori integrat per alcaldes, regidors i coordinadors de serveis socials de les tres províncies, així com per entitats de l’àmbit social, ha destacat que aquest Consell, “que té com a tret definitori el seu compromís de rescatar persones”, està treballant per a superar la “visió assistencialista” que en els últims vint anys s’està donant als serveis socials.

La campanya, que es llança sota el lema ‘Els serveis socials són la quarta pota’, cerca que els treballadors i les treballadores d’aquest àmbit “tornen a sentir-se volguts i que la ciutadania prenga consciència que qualsevol persona, en qualsevol etapa de la seua vida pot necessitar ajuda”, amb independència que es trobe o no en una situació d’exclusió social.

“Els serveis socials no són, únicament, per a les persones que es troben en una situació complicada. Les persones dependents o els xiquets i xiquetes que pateixen alguna malaltia que requerisca d’una atenció especialitzada, també els necessiten”, ha afirmat la vicepresidenta, qui ha incidit en la importància que se’ls reconega el mateix nivell que a la sanitat o l’educació.

La campanya, que es va iniciar amb la col·locació d’una cadira geganta amb tres potes en la plaça de l’Ajuntament de València, se cedirà a tots aquells ajuntaments que ho sol·liciten, perquè l’objectiu és que des dels municipis facen seua aquesta idea i la compartisquen amb la ciutadania a través d’unes jornades de portes obertes, que, des de la Direcció General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, s’ha proposat que siguen el pròxim 27 d’abril.

“És important que la gent conega els serveis socials del seu municipi, que conega la quarta pota d’aqueixa cadira que li permet sentir-se segur”, ha incidit Oltra, qui ha oferit als responsables locals tot el suport de la Conselleria en l’organització de les jornades de portes obertes, com a lloc per a generar “un espai de comunicació en igualtat” amb la ciutadania.

El Consell del Botànic”, ha afirmat, “sap que la consolidació dels serveis socials com la quarta pota de l’estat del benestar passa per l’enfortiment de l’espai local com a nucli d’inclusió”, i en aquest sentit s’ha engegat un nou model que ha anat acompanyat d’un increment de més del 300% en la inversió per part de la Conselleria.

Aquesta dotació pressupostària, que en 2018 supera els 41 milions d’euros, permet als ajuntaments que enguany puguen a contractar a 1.573 professionals, impulsant una reducció de la ràtio, passant d’un professional cada 12.741 en 2015 a un cada 2.785 en el present exercici.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives està abordant “la transformació del model social valencià més important dels últims 20 anys, apostant per la igualtat i la inclusió social com a horitzó i el dret i la dignitat de les persones com a qüestió essencial”, ha afirmat Oltra.

Enquesta nou model de serveis socials

Aquesta percepció es comparteix des dels ajuntaments, ha assegurat la vicepresidenta, qui ha indicat que en una enquesta que s’ha passat als consistoris sobre la percepció que es té del nou model, un 93,1% “veu positiu i considera necessari que s’haja reforçat l’atenció primària municipal” i un 96,5% considera adequat l’enfocament multidisciplinari del nou model social. 

Així mateix, ha destacat la sintonia respecte a la pròxima figura que ha d’incorporar-se a aquests equips. El 65,8% dels municipis veuen necessari comptar amb un assessor jurídic, per açò els pressupostos de la Conselleria per a 2018 inclouen fons perquè es puguen contractar a 98 professionals d’aquesta especialitat, ha informat la vicepresidenta.

Oltra ha apuntat que l’increment de personal també ha permès que prop del 55% dels ajuntaments resolguen les consultes ciutadanes que li arriben en menys d’una setmana.

La vicepresidenta també ha destacat que més del 80% dels enquestats “han apostat per la intervenció comunitària com el programa més important que s’ha d’impulsar des de la Conselleria”, i ha afirmat que també ací hi ha una coincidència amb les polítiques que s’estan engegant des del seu departament, i que el que cerquen és que els equips puguen tornar a “eixir al carrer”.

“Els serveis socials han de tornar a xafar el carrer i no continuar fent únicament una labor de tramitació d’ajudes, a la qual li va relegar la falta d’inversió que ha patit els últims 20 anys”, ha conclòs.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací