Oltra afirma que el Consell “vetla per la qualitat assistencial dels xiquets i xiquetes d’acolliment”

Ha avançat que "el programa de la inspecció de centres i serveis per a enguany inclou tant als centres públics de gestió directa com els de gestió integral

1385

ActualitatDiària

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el Consell vetla per “la qualitat assistencial dels xiquets i xiquetes que viuen en centres d’acolliment” i presta assessorament a “les entitats que ho necessiten”.

Oltra ha defensat la labor realitzada pel seu departament per a posar en ordre un sistema que l’anterior govern “tenia totalment oblidat” i que segons ha lamentat, “sotmetia als xiquets, xiquetes i adolescents a un continuat menyspreu”. Ara, ha precisat, “comencen a ser el centre de les polítiques d’infància i adolescència i es reconeixen com a persones ciutadanes de ple dret”.

La vicepresidenta del Consell ho ha manifestat en Les Corts en resposta a la interpel·lació sobre la política general del Consell en relació amb la gestió de centres de xiquets, xiquetes i adolescents, on també ha destacat el pressupost dedicat a les polítiques d’infància que ha aconseguit enguany els 144,8 milions d’euros, la qual cosa suposa un 47,5% més del que es destinava en 2015. 

Inspecció i supervisió

Durant la seua intervenció, Oltra ha acusat a l’anterior Govern de “deixadesa” en la inspecció dels centres d’acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents i ha precisat que solament en l’últim any s’han realitzat 18 inspeccions enfront de les 6 que es van fer entre 2012 i 2015. 

En aquesta línia, ha avançat que “el programa de la inspecció de centres i serveis per a enguany inclou tant als centres públics de gestió directa com els de gestió integral, així com els centres privats acollits en el contracte de les 602 places, i amb prioritat per als quals no han estat inspeccionats en els últims dos anys”.

A més, ha assenyalat que per a reforçar la supervisió dels centres, la Conselleria va dictar el passat mes d’octubre una instrucció per a que les direccions territorials també visiten els centres, comprovant el correcte funcionament, assegurant-se que es millora la qualitat assistencial i prestant assessorament tècnic quan siga necessari. Així, des del 14 de novembre en què es va notificar la Instrucció, s’han fet ja 13 visites de supervisió als centres d’acolliment.

Sobre aquest tema ha subratllat que ara “consten informes de tot, que abans ni existien”, perquè el nou protocol que aclareix el procediment de supervisió estableix que el personal tècnic ha d’emetre informe de cada visita i entrevistar-se amb els xiquets, xiquetes i adolescents que resideixen en els centres, “per a conèixer de primera mà la seua situació”.

Nou model residencial

En referència a la gestió dels centres d’acolliment, Mónica Oltra ha assegurat que el nou model residencial que ja està implantat significa una “important millora” de l’atenció als xiquets, xiquetes i adolescents “tant en termes quantitatius com, sobretot qualitatius”.

Aquest nou model, segons ha concretat, se sustenta en la desinstitucionalització, la participació, l’oci educatiu, l’emancipació i la vida independent, i estableix una baixada de ràtios, un augment dels perfils professionals i una diversificació de programes.

D’acord amb aquest model, Oltra ha explicat que s’ha ampliat la xarxa residencial concertada, amb la incorporació de 6 centres més passant de 60 a 66, s’han incrementat places concertades, per tant s’ha reduït la ràtio de places, i s’han incorporat nous perfils professionals de manera que tots els centres disposen d’un equip tècnic format per professionals de la psicologia i el treball social.

En la licitació de les 602 places d’acord amb el nou model d’atenció residencial, s’ha incrementat la plantilla i la ràtio de professionals per persona menor d’edat passa d’1,05 a 1,70, és a dir, més del 61% en el còmput global.

Pagaments

Pel que fa al pagament a en els centres d’acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents del sistema de protecció, Mónica Oltra ha confirmat que “estan tots al dia”, la qual cosa al seu judici contrasta amb “la situació d’impagaments generalitzats que, amb el govern anterior, va arribar a acumular retards de més d’un any”.

Així, ha indicat que en 2011, 2012 i 2013, el primer pagament que es realitzava a les entitats es feia a l’agost, mentre que les dades definitives de 2017 indiquen que l’execució del programa pressupostari d’Infància i Adolescència ha sigut molt alta, per sobre del 90%. 

Finalment, la vicepresidenta del Consell ha explicat que, a data 31 de desembre de 2017, el nombre de persones menors d’edat que es trobaven en situació de desemparament i tutelades per la Generalitat era de 3.832, de les quals més del 70% estan en acolliment familiar, 2.064 en família extensa i 653 en família educadora.

Encara que l’objectiu de la Conselleria és la seua desinstitucionalització, ha aclarit que mentre hagen de continuar vivint en centres, perquè les seues característiques així ho requereixen, “hem de garantir al fet que siguen atesos en les millors condicions, amb tots els recursos i l’afecte que mereixen”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací