Nissan s’inspira en els cavallers de l’antiguitat i adopta l'”escut” com a senyal d’identitat de cara a futurs dissenys

628

Actualitat Diària

Les bases de l’automoció amb prou feines han canviat al llarg de més d’un segle. Gràcies a la implantació massiva dels vehicles elèctrics, s’obren noves oportunitats per a reinventar la nostra manera de construir i donar forma als cotxes, així com integrar-los en les nostres vides.

La revolució dels vehicles elèctrics també està canviant l’espina dorsal de la indústria automobilística. Nissan va fer exactament això en presentar el prototip Ariya durant el Saló de l’Automòbil de Tòquio de l’any passat, amb una estètica moderna i simple, a l’una que potent, batejada com a Futurisme Atemporal Japonès, el qual incorporava un «escut» com a element frontal.

El prototip Nissan Ariya és el primer exemple d’una direcció en el disseny de la marca nipona totalment nova. Combina un habitacle espaiós i de primera qualitat, amb tecnologia avançada i una carrosseria que transmet la naturalesa pura i neta dels cotxes elèctrics, que no necessiten la tradicional graella davantera per a la refrigeració del motor. Gràcies a això, els dissenyadors van tenir l’oportunitat d’experimentar amb la signatura del disseny V-motion, senyal d’identitat de la gamma Nissan, del prototip per a crear l’«escut».

Els tradicionals escuts de mà usats en batalla en l’antiguitat combinaven funcionalitat i disseny, fabricats en materials resistents amb dissenys intricats per a transmetre prestigi i força. L’escut del prototip Ariya comparteix la mateixa declaració d’intencions, ja que suposa molt més que un substitut estètic de la graella. L’aspecte final i el seu ús no sols resulten impactants, sinó que a més permet el funcionament de la tecnologia avançada que s’amaga després d’ell sense interferències.

Alfonso Albaisa, Vicepresident Sènior de Disseny Global de Nissan, ha declarat sobre aquest tema: «En reemplaçar la graella convencional per l’escut tecnològic, que incorpora innovadores textures 3D que van més enllà d’una funció estètica, volíem subratllar la tecnologia d’aquest vehicle que es troba just sota la superfície. En aquest cas, la seva tecnologia avançada ajuda al prototip Ariya a analitzar la carretera i detectar elements que el conductor no pot veure, per a fer visible l’invisible».

El prototip Ariya és l’expressió definitiva de llibertat creativa. La plataforma 100% elèctrica del prototip ha permès aplicar noves perspectives a components que ja existeixen, eliminant així les limitacions bàsiques.

Les graelles tradicionals d’un vehicle de combustió interna han adoptat totes les formes possibles des de la seva concepció, però han necessitat mantenir cert nivell de refredament per al sistema de refrigeració del motor, a més de ser prou resistents per a desviar les pedres que a vegades impacten contra elles. Aquests aspectes funcionals han limitat el seu disseny i el seu aspecte.

Atès que el prototip Ariya no té un motor convencional, no té sentit posar-li una graella tradicional. Els dissenyadors van decidir reutilitzar aquest espai per a afegir un nou tipus d’accessori frontal. L’escut constitueix d’una peça única amb un patró geomètric tradicional japonès per a donar-li una nova imatge al vehicle elèctric alhora que fa referència a l’ADN japonès de Nissan.

Giovanny Arrova, director del programa global de disseny de vehicles elèctrics, ha explicat: «La superfície no té fissures. És suau com una capa d’aigües silencioses, amb el patró kumiko* jaient just sota la superfície».

Captar aquesta sensació de “tranquil·litat” va ser un repte en si mateix. Arrova i l’equip de disseny van fer proves amb cada element per a l’escut, des del gruix del material fins al conjunt de capes metàl·liques de la pintura que formen el patró kumiko, redissenyats per a l’era dels vehicles elèctrics amb la intenció que ressaltessin.

Per a protegir l’escut i la tecnologia que porta darrere contra el mal temps i la brutícia de la carretera, els dissenyadors van utilitzar el mateix material de policarbonat, durador i empleat per als fars del cotxe. Volien que l’escut no sols fos prou resistent, sinó que tingués un aspecte irresistible, que complís les proporcions aerodinàmiques del cotxe i representés el nou llenguatge de disseny del Futurisme Atemporal Japonès.

Arrova ha afegit: «Per descomptat, a l’ésser un prototip, vam poder haver pres altres enfocaments més directes. Però volíem trobar l’autèntic equilibri entre la intenció estètica i els requisits mecànics».

Un prototip arrelat en la realitat d’un futur pròxim

El prototip Ariya il·lustra la visió que té la Mobilitat Intel·ligent Nissan del transport per a les persones, segons la qual l’electrificació i els vehicles intel·ligents oferiran una experiència de viatge adaptable i impecable, sense accidents ni emissions nocives. La nova filosofia de disseny de Nissan ho recolza directament perquè combina tecnologies avançades, inclosa la seguretat, la connectivitat i interfícies entre humà i màquina, amb un enfocament minimalista japonès que s’adapti a la perfecció a l’estil de vida del conductor.

L’escut del prototip Ariya destaca com un dels elements fonamentals en el qual es van centrar els dissenyadors i que podria existir en el món real. El cotxe sembla llest per a recórrer els carrers de Tòquio, Londres o qualsevol altra gran ciutat. Ja s’han posat a prova funcions com el sistema avançat ProPILOT 2.0 d’ajuda al conductor, el sistema e-Pedal i el sistema de control e-4ORCE de doble motor i tracció total.

Els prototips sempre han suposat una eina d’ajuda per a visualitzar el futur. Però el prototip Ariya també és un exemple del rendiment dels futurs cotxes Nissan.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací