Nissan culminarà pròximament les proves amb exoesquelets abans la seua integració en el procés productiu a la Zona Franca

1350

Actualitat Diària

Nissan Motor Ibèrica culminarà pròximament les proves amb exoesquelets abans la seua integració en el procés productiu de la seua planta a la Zona Franca de Barcelona. Aquestes estructures externes al cos humà ajuden a suportar els esforços que normalment rep el sistema muscular i ossi, per la qual cosa contribueixen a una reducció de les lesions i malalties d’origen laboral, incrementant així el benestar dels seus empleats.

El Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) impulsa un projecte pioner a Catalunya per a introduir els exoesquelets en la indústria de l’automoció. A més, també col·laboren en aquesta iniciativa el centre tecnològic Eurecat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). NMISA participa en aquest projecte realitzant proves amb exoesquelets en un entorn de producció real.

En una primera fase, desenvolupada en 2018, la companyia va utilitzar 5 models d’exoesquelets de tres tipus (cames; esquena i muscles i esquena) en un espai controlat, fora de la cadena de muntatge. La companyia va comptar en tot moment amb l’opinió dels operaris per a triar els models amb menys pes, més comoditat i millors prestacions.

Tal com es va evidenciar en aquesta anàlisi inicial, al qual es van dedicar més de 50 hores i en el qual van participar 14 operaris de la planta de Zona Franca, l’ús d’exoesquelets en processos productius industrials d’automoció pot arribar a reduir fins a un 60% l’esforç en determinats músculs dels treballadors.

En una segona etapa, transcorreguda entre maig i juliol del present any, NMISA va completar més de 40 hores d’assajos amb 2 models d’exoesquelets en els quals van participar 7 operaris de la citada factoria barcelonina. L’estudi, ja en la línia de muntatge, es va concentrar en la classe d’exoesquelet (muscles) més idoni per a les tasques en les quals els operaris han d’alçar els braços per damunt dels seus caps durant un percentatge important del cicle de treball. Aquests dispositius artificials pesen entre 1,5 i 3 quilos i estan compostos de materials d’aliatge lleuger.

Els assajos realitzats en aquestes dues primeres fases han sigut revisats per l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) de la Generalitat de Catalunya. El ICSSL ha definit quines dades objectives recollir durant les proves (grups musculars a controlar, temps d’ús i mesuraments d’esforç muscular).

“En Nissan entenem la innovació com el desenvolupament de solucions diferenciades de les quals ens trobem en les nostres operacions diàries, no sols per a aportar valor als nostres clients, sinó també per a millorar les condicions de treball dels nostres empleats”, afirma Lluís Sellarès, manager d’Enginyeria de Producció en la planta Muntatge de NMISA a Zona Franca. “Estem molt satisfets de participar en un projecte de referència per al sector, gràcies al qual podrem oferir una solució per a millorar l’ergonomia de determinats llocs de treball”, afig.

Última fase del projecte

Entre setembre i desembre de 2019 el projecte arriba a la seua tercera i última fase. Un total de 6 operaris de la planta de Muntatge de la fàbrica de Zona Franca provaran dos models d’exoesquelets de muscles durant diverses setmanes en torns complets de treball.

En aquest període s’aplicaran nous controls mèdics per a confirmar que no es produeix cap efecte no desitjat. Abans d’implementar l’ús d’exoesquelets, cal comprovar si l’ús d’aquests mecanismes té algun efecte secundari com, per exemple, que els empleats hagen de fer alguns exercicis particulars abans d’usar-los o que no siga convenient portar-los més d’un temps determinat. L’objectiu és obtindre les conclusions necessàries abans d’integrar definitivament aquestes estructures en el procés productiu de la planta al començament del pròxim any.

A més de l’estudi sobre els exoesquelets, NMISA ha introduït nous útils i s’han renovat els existents per a millorar les condicions ergonòmiques dels llocs de treball en la planta de Zona Franca, al que se sumen mesures caràcter organitzatiu. Aquestes millores s’han realitzat en col·laboració amb els treballadors.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací