Els veïns de Navaixes tenen un deute amb les arques públiques de 8.192 euros

546

El segon municipi més endeutat d’Espanya i de la Comunitat, després de Vallada, en funció del volum del seu dèficit i del nombre d’habitants

Ramón Pardo/Actualitat Diària

Els veïns de Navaixes són els més endeutats de la província de Castelló i els segons de la Comunitat i d’Espanya en funció del volum del seu deute i del nombre d’habitants. A cadascun d’ells li correspondria pagar a la hisenda pública 8.192 euros, segons dades del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública que dirigeix María Jesús Montero. Aquest deute és l’herència dels anys de gestió del municipi de José Vicente Torres. Una situació que preocupa l’actual grup de govern municipal i al Consell.

Aquest municipi de l’Alt Palància té 720 veïns censats, xifra que es dispara a l’estiu, amb l’arribada de visitants. Als primers els correspondria pagar un deute de 5.899.000 euros, un muntant important que difícilment pot afrontar aquesta localitat que ha sigut tradicional residència estival de personatges de la burgesia valenciana i la indústria com el navilier i expresident del Reial Madrid Vicente Boluda.

L’endeutament és fruit d’una polèmica gestió urbanística escomesa en els mandats de l’alcalde Popular, José Vicente Torres, amb uns compromisos que no van poder ser afrontats pel Consistori, la qual cosa li va portar a la seua dimissió en 2014 i quatre anys després al fet que la Guàrdia Civil entrara a la Casa Consistorial en el curs d’una investigació per irregularitats comptables en la gestió de Torres i l’anterior secretari municipal.

El cas de Navaixes s’ha convertit en un referent de com una dolenta o inadequada gestió d’una institució genera un alt deute per càpita als seus veïns. No obstant això la localitat valenciana de Vallada és la més endeutada, amb 28 milions d’euros, que d’haver d’afrontar-la, els seus 3.096 habitants haurien de pagar 9.128 euros.

A manera de comparació, i sempre segons les dades d’Hisenda al tancament de l’exercici 2020, els veïns de les dues ciutats més importants de la província de Castelló, la capital i Vila-real, amb 174.264 i 51.293 veïns, haurien d’abonar 130 i 472 euros per persona en cas d’haver d’afrontar el deute de 22,7 i 24,2 milions d’euros que tenen els seus consistoris amb la Hisenda pública.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací