Medi Ambient reforça la prevenció davant l’onada de calor enfront de l’augment del risc d’incendis forestals

1967

Actualitat Diària

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha reforçat la prevenció davant la cresta de l’onada de calor enfront de l’augment del risc d’incendis forestals.

S’ha preparat un dispositiu especial de vigilància en la zona nord de la província de Castelló, a les comarques del Baix Maestrat i Els Ports, on existeix un elevat dèficit de pluviometria en el que portem d’any hidrològic, que fa que la humitat del sòl i la vegetació sigui menor.

En concret, es realitzarà la vigilància de possibles fums des de punts estratègics i els agents mediambientals controlaran la circulació de vehicles per les pistes forestals, identificant a les persones que realitzin activitats de risc.

Davant aquesta situació d’onada de calor, la Conselleria demana extremar la precaució especialment en les zones amb major risc d’ignicions (camps de cereal amb recol·lectores, interfície agrícola-urbà-forestal, etc.), la qual cosa ha comunicat també als ajuntaments. La vegetació forestal anirà perdent humitat amb el pas dels dies amb el que d’iniciar-se un incendi es poden esperar comportaments d’alta intensitat.

En aquest sentit, convé recordar la prohibició de l’ús del foc per a labors agrícoles i altres activitats de control de la vegetació en terrenys forestals i en la franja de 500 metres al voltant d’aquests.

Per a aquells municipis que en el seu pla local de cremes aprovat contempli, de forma extraordinària, la possibilitat de poder fer ús del foc en labors agrícoles, es recorda que aquesta autorització està condicionada al fet que el nivell de preemergència diari sigui 1.

És a dir, en els casos que el nivell sigui 2 o 3, no es poden donar permisos ni cremar, i la crema ha de quedar completament apagada a les 13.30 hores si el pla local de cremes no contempla un horari més restrictiu.

En relació amb possibles treballs amb el risc d’incendis en terreny forestal o a menys de 500 metres, cal prendre precaucions com arrencar el motor lluny de la vegetació, anar amb compte amb les fugides de combustible, curtcircuits i espurnes, posar matachispas en els tubs d’escapament, disposar de punts d’aigua pròxims i extintors.

Sobre l’ús de focs artificials, està prohibit el llançament de coets, globus o artefactes que continguin foc en els terrenys forestals, i al seu voltant en una franja de 500 metres, excepte en festejos locals degudament autoritzats, i sempre que el nivell de preemergència no sigui 3.

Petició als ajuntaments 

Amb caràcter general, s’ha demanat als ajuntaments:

– Avisar a la població de l’augment del risc d’incendis forestals mitjançant cartells o bàndols.

– Donar la corresponent instrucció a la policia local de la normativa vigent en matèria de prevenció d’incendis forestals amb la finalitat de recordar-la i que la puguin transmetre a la població.

– En cas que el municipi disposi de zones per a cuinar en terreny forestal i la gestió de la mateixa sigui municipal, adoptar les mesures perquè siguin clausurats en alerta 3 i que, en la mesura que sigui possible, no s’utilitzin quan el nivell de preemergència sigui 2 (alerta 2).

– Comunicar i insistir als veïns que en cas de detectar un incendi forestal cridin immediatament al telèfon 112.

– En cas que en el municipi existeixin basses de reg o piscines de titularitat pública o privada es recomani que les mateixes romanguin plenes d’aigua per si fos necessari utilitzar-les en cas d’incendi forestal.

– Realitzar una crida als propietaris amb habitatges situats en la interfície urbà-forestal perquè evitin abandonar restes de barbacoes calentes sobre sòl forestal, així com aplicar les obligacions/recomanacions que sobre aquest tipus d’habitatge existeixen en l’actualitat.

– Si la zona on se situa el municipi és cerealista, recordar als propietaris de les finques que extremin la precaució a l’hora de realitzar la collita i la conveniència de comptar amb mitjans per a sufocar un foc incipient (extintor, dipòsit d’aigua, etc.).

– Totes aquestes recomanacions s’estan realitzant igualment per part d’aquesta conselleria en les seves campanyes de conciliació i prevenció d’incendis (amb materials disponibles en la web de la conselleria de la campanya STOP Al FOC), no obstant això considerem que sempre arriba més directament als ciutadans quan és el seu municipi el que el transmet i adverteix de les circumstàncies especials, com és el cas.

1 Comentari

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací