Marzà: ‘L’IVAM Parc Central de València serà un centre d’art amb personalitat pròpia”

438

Actualitat Diària

El consellerd d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat l’espai que es convertirà en l’IVAM Parc Central de València. Ha estat acompanyat per l’alcalde de València, Joan Ribó; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; la directora de l’IVAM, Núria Enguita; i el regidor i vicealcalde de l’Ajuntament de València, Sergi Capillo.

Segons el conseller, “l’IVAM Parc Central serà un centre d’art de referència ubicat en un entorn verd emblemàtic de la ciutat. Un espai d’art contemporani amb personalitat pròpia, pensat per a dialogar amb la resta d’espais museístics de la ciutat. Un espai que complementa i enriqueix l’oferta d’arts visuals de València”.

Tal com ha explicitat el titular de Cultura de la Generalitat, “la ubicació és excel·lent i ha sigut gràcies a l’impuls conjunt amb l’Ajuntament de València, que ens cedeix aquest moll per a enriquir la vida cultural d’aquesta zona de la ciutat envoltada per barris amb contextos molt diversos”.

Aquesta seu de l’IVAM estarà ubicada al moll 3 de Demetrio Ribes que es troba a l’entrada del Parc Central pel carrer de Filipines. Té més de mil metres quadrats i una esplanada exterior, on també es faran activitats. L’obra es durà a terme per l’IVAM i la previsió és que estiga obert al públic en 2023.

“Estimem que el pressupost d’aquesta obra deu estar entorn dels més de 2 milions d’euros i per això, des de la Conselleria, ja hem previst una primera partida econòmica que es reflecteix en el Pressupost 2021 de l’IVAM per a la tramitació de la licitació del projecte i l’adjudicació de l’obra. Aquest centre inclourà dos espais expositius per a activitats i mediació, així com un servei de cafeteria”, ha assenyalat Vicent Marzà.

Per la seua banda, l’alcalde Joan Ribó ha comentat que “serà un nou espai que guanya la ciutat per a l’art i la contemporaneïtat, i en el mateix cor de València, entre els barris de Russafa i de Malilla. Un espai destinat a ser referent de modernitat, que desitge transgressor i que remoga consciències, i on els nostres artistes tinguen l’impuls que mereixen”.

Un centre d’art de creació d’obra nova, experimentació i mediació cultural

La directora de l’IVAM, Núria Enguita, ha detallat les funcions específiques d’aquest nou espai d’art contemporani en la ciutat de València.

D’una banda, ha explicat que “un nou espai ha de plantejar altres maneres de treballar, altres maneres de fer, diferents dels de l’edifici modern de la seu històrica. Volem treballar amb artistes contemporanis que necessiten un espai diferent, més obert o més informal per a desenvolupar-se, amb propostes pròximes a la instal·lació, obres multimèdia, projeccions de gran mida o grans formats pictòrics”.

Enguita també s’ha referit al programa expositiu “definit en tres àmbits mitjançant projectes pensats específicament per a l’IVAM Parc Central”. En aquest sentit, s’ha referit a “la producció d’obra nova o mitjançant una nova disposició d’obres prèviament realitzades per artistes històrics o consagrats; un altre àmbit de treball centrat a generar un context artístic a la ciutat entorn d’una generació de mitjana carrera tant d’artistes com de públics, amb propostes locals, nacionals i globals; i finalment, un espai que busque crear connexions intergeneracionals i que treballe amb artistes molt joves en l’àmbit local en col·laboració amb comissaris, artistes i crítics novells”.

Així mateix, l’IVAM Parc Central serà un “lloc per a la ‘performance'”, ha assegurat Núria Enguita, i ha comentat que “acollirà propostes que no es poden dur a terme a les sales de l’IVAM de Ciutat Vella. Pensarà l’art com a activitat i acció que crea el món, i que permetrà experimentar amb disciplines i provocar trobades que no es poden donar en altres espais: treballs experimentals en dansa que no tenen cabuda en altres sales de la ciutat, experimentacions sonores, etc. Un lloc per a intercanvis artístics, per a investigar i transmetre alhora”.

La directora de l’IVAM també ha explicitat que “aquesta seu de l’IVAM tindrà una tercera funció, també molt important, la mediació en un espai de creació col·lectiva. Un punt de trobada per a teixir la ciutat unint barris de diferents característiques i condicions econòmiques, socials i culturals. Treballar en aquesta articulació per a enfortir vincles és prioritari en el programa de l’IVAM per a aquest nou espai”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací