Marco destaca els bons indicadors econòmics de Castelló en un balanç pel final del mandat

320

L’alcaldessa en funcions reconeix la labor del govern i del personal municipal

Actualitat Diària

L’alcaldessa de Castelló en funcions, Amparo Marco, ha donat compte hui al costat del portaveu de l’equip de govern en funcions, José Luis López, de l’estat de situació de l’ajuntament en el final de mandat, agraint el treball i la dedicació i reconeixent la labor dels regidors de govern i de tot el personal municipal i entre els quals ha destacat els bons indicadors econòmics de la ciutat de Castelló. “Tanquem un cicle en aquesta ciutat i aquest dissabte, amb el ple de presa de possessió, s’iniciarà una nova etapa per a la qual desig grans encerts al futur equip de govern”, ha manifestat.

“Els últims quatre anys de gestió municipal han estat marcats per la pandèmia, per la guerra d’Ucraïna i les conseqüències econòmiques derivades. Ha sigut un mandat complex en el qual hem viscut situacions inèdites i la ciutat ha fet front a grans reptes”, ha reconegut Marco. “Castelló té un gran potencial i espere i desitge que l’ajuntament continue sent aqueix motor econòmic i social indispensable per a les famílies, les empreses i els treballadors”, ha recalcat la primera edila en funcions.

Marco ha destacat, a més, dades extretes d’informes tècnics de diversos departaments municipals mitjançant els quals s’adona de la situació actual en diferents àmbits de la gestió municipal.

Quant als indicadors financers, no hi ha deute a curt termini i el deute a llarg termini és d’un 21%, mentre que el període de pagament a proveïdors és de 11,5 dies. Les dades d’ocupació, a maig de 2023, situen la taxa d’atur en un 11,29%, que són 12.651 persones desocupades, la qual cosa implica un descens per quart mes consecutiu. A més, per tercer mes consecutiu s’incrementen les afiliacions a la seguretat social amb 98.097 a l’abril, sent el mes d’abril amb major nombre d’afiliacions a la seguretat social des de 2009.

Respecte a la captació de fons europeus, la xifra total és de 87,6 milions d’euros en 32 projectes, distribuïts en diferents convocatòries com Edusi i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Next Generation. I queda pendent de resolució per part del Ministeri de Transició Ecològica, una subvenció per a la millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua (PERTE de l’Aigua) per import de 18,1 milions d’euros.

D’altra banda, es comptabilitzen 46 obres en diferents fases durant aquest mandat. 11 estan finalitzades (com l’avinguda Lidon i el Centre d’Envelliment Actiu i Saludable, el col·legi Herrero, la gespa de Gran Via o la coberta de la Cambra Agrària); 12 estan en execució (com el Segon Vaig moldre, l’avinguda Castell Vell o la plaça de la Pau); 12 adjudicades (Zona de Baixes Emissions, Mercat de Proveïments i obres de millora en diferents col·legis com el Carles Selma o el Censal); 11 en licitació (il·luminació de pistes d’atletisme del Gaetà Huguet, obres del col·legi Mestre Canós, condicionament de les aules de 2 anys dels col·legis Vicente Artero, La Marina i La Pineda o el carril bici en l’avinguda l’Alcora).

En referència a assessoria jurídica, s’han presentat 27 recursos contenciosos administratius entre 2019 i 2022, dels quals 13 s’han guanyat amb sentència ferma, 3 s’han perdut i 11 estan pendents de resolució. La quantia total del reclamat és de 18,7 milions d’euros, la quantia total dels recursos amb sentència favorable a l’Ajuntament és de 11,9 milions; la dels recursos amb sentència desfavorable és de 610.000 euros; i la dels no resolts, de 6,1 milions d’euros. Queden pendents de resolució el recurs contra el canvi de nom del municipi de Villanueva de Castelló i el recurs contra la revocació de l’autorització de les obres de la Pèrgola.

A més, a nivell jurídic-administratiu, en aquest mandat s’han aprovat els Estatuts del Patronat Municipal de Festes i diverses ordenances i reglaments com el de Transport Públic Urbà o l’Estacionament d’autocaravanes. En el ple, a més, s’ha aprovat el Pla General i altres 15 plans municipals, entre ells l’III Pla d’Igualtat, l’II Pla Estratègic d’Ocupació, el Pla de la Infància i l’Adolescència, l’II Pla de Joventut i el Pla per al Clima i l’Energia Sostenible. L’ajuntament també s’ha adherit a huit xarxes o entitats, entre elles la Unió Iberoamericana de Municipalistes, la Xarxa d’Entitats Locals per al Desenvolupament dels ODS i la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia. I en matèria de Recursos Humans, destaca l’aprovació del nou conveni col·lectiu per al personal laboral de l’Ajuntament i l’aprovació del Reglament de Carrera Professional.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací