Actualitat Diària
Són els valors fundacionals de l’empresa els que garanteixen la seva perdurabilitat en situacions complexes com les actuals. A ells han apel·lat Maite Marín, directora del Complex Educatiu Mas Camarena, i Toño Pons, president de Importaco, en la taula de debat “La gestió empresarial de la pandèmia.
Una perspectiva ètica” organitzada per la Fundació Étnor i l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE). El debat s’emmarca en el cicle de conferències del XXX Seminari d’Ètica Econòmica i Empresarial de la Fundació Étnor “Camins de futur en temps de coronavirus. Una perspectiva ètica”.
En l’obertura, el fins ahir president de la Fundació Étnor, Enrique Belenguer, s’ha referit a les aliances. “Sense aliances no aconseguirem reconstruir les nostres societats després de la pandèmia”. En la seva opinió, governs, empreses i societat civil són necessaris per a enfrontar els problemes globals i la pandèmia ha vingut a accelerar aquest procés de conscienciació. “O treballem junts, cooperem i acordem les accions o els costos seran majors dels quals ja són. La Fundació Étnor, després de 30 anys de vincle d’empresa i acadèmia en pro d’una millor societat, pot donar exemple de com és possible aquesta aliança fructífera en el temps”.
Emili Villaescusa, vicepresident de la Fundació Étnor i president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (CONCOVAL) ha moderat la taula i ha introduït als representants de “sectors fonamentals en qualsevol economia, imprescindibles en la Comunitat València i essencials en moments tan complexos com els que vivim”.
Valors fundacionals
Toño Pons ha recordat els orígens de Importaco i els principis ètics que van inspirar al seu fundador en la dècada dels 40. Confiança, rigor i participació són els valors que han perdurat fins a la tercera generació. “Hem d’aconseguir que perdurin a generacions futures i que estiguin ben integrats en la cultura empresarial” ha assegurat.
Per part seva, Maite Marín ha explicat que el centre educatiu Mas Camarena “treballa amb la matèria primera més sensible, els nens i adolescents”. El centre té com a missió educar per al futur.
El respecte, l’esforç i la satisfacció personal d’alumnes i professors són els valors amb els quals treballa el centre. Fundat en 1962, el grup Mas Camarena està immers en un gran projecte educatiu-esportiu internacional, amb la creació del Students’ Resort and Sports Centri, unes instal·lacions que ofereixen residència d’estudiants, un centre multiesportiu d’alt rendiment i una educació de Batxillerat Internacional. En Mas Camarena, no sols es fomenta l’educació en valors des d’accions del professorat, sinó que els alumnes realitzen accions solidàries i disposen de beques d’excel·lència que premien l’esforç personal. A més, el centre treballa en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i compte una fundació, Col·legis XXI, que està enfocada, sobretot, a construir escoles infantils al Perú. “Contribuïm a crear un món millor a través de l’educació, desenvolupant valors de solidaritat, tolerància i mentalitat internacional, treballant des de l’esforç i la satisfacció personal”, ha conclòs
Gestió empresarial de la pandèmia
En Mas Camarena “la primera prioritat durant el confinament va ser que els nostres alumnes no perdessin ni un dia de classe, principalment en els cursos superiors, com a 2n de Batxillerat. El claustre de professors va fer un treball intens que ens va permetre obtenir, una vegada més, la millor nota de Selectivitat de la Comunitat Valenciana”, explica Marín. Els pilars en els quals assenteixi la seva excel·lència són el projecte educatiu, l’alt nivell d’aprenentatge, la innovació i la professionalitat dels docents.
En 2020 Importaco va invertir 6,5 milions d’euros en qualitat i innovació. “La pandèmia ha estat un accelerador de dues tendències en les quals ja estàvem treballant: desenvolupament de productes saludables i el compromís amb la qualitat i la seguretat alimentària” explica Pons. A més, el consumidor vol estar informat i la transparència i la comunicació són imprescindibles La sostenibilitat serà la següent ona que arribarà quan passi la pandèmia, “cal fer aquest equilibri entre sostenibilitat i preu assequible”, apunta Pons.
Lliçons apreses
El president de Importaco s’ha referit a les lliçons apreses amb la pandèmia. Entre elles, la importància d’escoltar globalment per a actuar localment, “hem d’adequar-nos a cadascun dels moments i cadascuna de les zones”. A més, cal saber anticipar-se i prendre decisions valentes, “si anticipes i pivotes la teva estratègia, ganes”. I la importància d’un lideratge compromès amb les persones per a generar confiança, “cal donar exemple”.
“La pandèmia ens ha fet ser més conscients que són les persones i els clients el veritablement important”, explica Pons. “Un equip cohesionat i resilient capaç de sobreposar-se a l’adversitat i saber què valora el client de nosaltres per a potenciar-lo i millorar la seva experiència”.
Maite Marín ha destacat: “Hem après a somriure amb la mirada, sabent l’enorme esforç i sacrifici que estan realitzant els nens i adolescents per a adaptar-se a la situació. Les famílies han estat un suport fonamental”.
“En els moments complexos les persones són capaces de sobreposar-se, de ser resilients, de donar el millor de si mateixos i és quan es demostra el lideratge compartit i la implicació”.