L’UJI i el Consorci de Museus impulsen la innovació artística a través de Display

727

Actualitat Diària

El Paranimf de la Universitat Jaume I acull fins al pròxim 28 de febrer de 2021 l’exposició ‘Forms’ de Santiago Vilanova en el marc del projecte Display impulsat per l’Aula d’Innovació Artística de l’UJI amb la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Castelló de la Plana.

L’acte d’inauguració tindrà lloc hui 16 de desembre de 2020 a les 17 hores i comptarà amb l’assistència de la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals de l’UJI, Carmen Lázaro; el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz; la diputada de Cultura, Ruth Sanz; el delegat territorial de l’Institut Valencià de Cultura, Alfonso Ribes; la comissària de l’exposició i coordinadora de Display, Maya-Marja Jankovic, i l’autor de la videoprojecció, Santiago Vilanova.

Pérez Pont ha manifestat que “el Consorci de Museus manté un acord de col·laboració amb l’UJI per al desenvolupament del seu programa Display, entre altres actuacions amb la intenció de donar suport a aquestes iniciatives que permeten mostrar l’experimentació i la producció cultural i artística contemporània a la província de Castelló, així com difondre nous llenguatges d’expressió, per a fomentar les relacions entre art, educació i espai social”.

Per al director del Consorci de Museus, “l’Aula d’Innovació Artística de l’UJI, junt amb altres espais com l’Espai Menador, en què també desenvolupem projectes conjunts, ens permet estendre una xarxa d’espais dedicats a la creació més actual per tot el territori, amb el suport de l’Ajuntament de Castelló, de la mateixa manera que ho fem al Centre del Carme de València, a través de la Generalitat, o a Alacant, al MACA i a Las Cigarreras, de la mà també de la corporació municipal”.

‘Forms’ és un projecte experimental de síntesi audiovisual en temps real, que integra la música i l’art visual en una única matèria unificada. Conduït per un conjunt de regles basades en aleatorietat i probabilitats, genera per si mateix una infinitat de partitures gràfiques que es transformen automàticament en música gràcies als algoritmes de síntesi sonora, i difuminen els límits entre partitura i espectrograma.

En aquest sentit, ‘Forms’ és una peça hereua dels desenvolupaments en nous sistemes de notació musical gràfica realitzats a partir de la segona meitat del segle XX. És un nou llenguatge audiovisual, una nova manera de compondre imatges i sons de manera unificada que dona com a resultat composicions de música visual de gran atractiu estètic.

Santiago Vilanova és llicenciat en disseny gràfic i apassionat de l’art sonor. Ha sabut combinar aquestes dues disciplines a través del catalitzador de les “tecnologies creatives”, de què és desenvolupador autodidacta. Les seues recents investigacions combinen algoritmes digitals o motors de ‘sonificació’ amb pentagrames clàssics i conjunts acústics, centrant-se en la idea d’una música visual. És fundador, junt amb Eloi Maduell, de l’estudi d’investigació audiovisual Playmodes, en què es desenvolupen projectes en els límits del disseny, l’art i la ciència.

El projecte Display s’integra en l’Aula d’Innovació Artística de l’UJI. L’Aula és una de les últimes iniciatives del model UJI-encultura formació, un nou espai per a l’art i les noves tecnologies, una proposta avantguardista i atrevida dirigida a la innovació i a la creació de continguts digitals artístics que s’aproxima a les inquietuds culturals de la població més jove.

El projecte Display es presenta a través de l’Aula d’Innovació Artística de l’UJI com un nou espai d’art i noves tecnologies que aposta pel lideratge dels joves cap a la construcció del futur.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací