L’UJI ajuda a produïr una pel·lícula plàstica que elimina el coronavirus

681

Actualitat Diària

Un consorci format per les empreses Braskem, AlpFilm i Nanox i les universitats federal de São Carlos (UFSCar) del Brasil i Jaume I de Castelló ha posat en el mercat una pel·lícula plàstica que és capaç d’inactivar el 99,99% del nou coronavirus en 15 minuts. El nou producte, denominat AlpFilm Protect PVC, ja està disponible en el mercat.

La col·laboració científica iniciada fa quinze anys entre la UFSCar, l’UJI i l’empresa Nanox havia desenvolupat en 2014 un producte amb propietats antifúngiques i bactericides, una pel·lícula de PVC transparent amb micropartícules de plata i sílice que, ara, ha donat origen a la tecnologia patentada per l’empresa Nanox, amb el suport de l’equip d’Enginyeria d’Aplicació de Vinil de Braskem i AlpFilm.

La sílice és un semiconductor que s’activa amb la plata metàl·lica per a generar molècules altament oxidants que són capaços d’inactivar el 79,9% del nou coronavirus en 3 minuts i el 99,99% en fins a 15 minuts. El producte, ja disponible en el mercat, s’utilitza normalment per a envasar aliments com ara carns, fruites, verdures i embotits i ara podria usar-se també en la protecció de superfícies.

Les proves per a comprovar la capacitat dels envasos plàstics per a eliminar el SARS-CoV-2, virus causant de la Covid-19, van ser realitzades pel laboratori de bioseguretat de nivell 3 (NB3) de l’Institut de Ciències Biomèdiques de la Universitat de São Paulo (ICB – USP) i d’acord amb ISO 21702: 2019, norma tècnica per a mesurar l’activitat antiviral en plàstics i altres superfícies no poroses. Les empreses Braskem i AlpFilm van millorar la formulació de la pel·lícula, maximitzant el potencial de protecció contra fongs i bacteris i aconseguint la funció viricida.

La tecnologia desenvolupada per l’empresa paulista Nanox, dirigida pel doctor Gustavo Simões, ha comptat amb el suport del Programa d’Investigació Innovadora en la Petita Empresa (PIPE) de la FAPESP, i l’assessorament científic del professor Elson Longo del Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals (CDMF), la Universitat Federal de São Carlos i el professor Juan Andrés Bort, responsable del Laboratori de Química Teòrica i Computacional de la Universitat Jaume I de Castelló.

Per a l’empresa Braskem, l’eficiència del material reforça la rellevància del plàstic en iniciatives dirigides a la salut i seguretat de la societat. «El plàstic ha sigut un gran aliat davant la pandèmia de coronavirus. Les solucions de PVC permeten la producció d’una sèrie d’articles essencials, que van des de productes mèdics i hospitalaris fins a envasos, que garanteixen la seguretat alimentària, la higiene i la neteja, entre altres, reforçant la lluita contra la Covid-19», explica Almir Cotias, director de Vinyls de Braskem Business, àrea responsable de la producció de la matèria primera per a la pel·lícula de PVC AlpFilm Protect.

«El producte existia des de 2014 amb propietats antifúngiques i bactericides gràcies a la presència de micropartícules de plata», explica Alessandra Zambaldi, directora de Comerç Exterior i Màrqueting d’AlpFilm, «però amb la pandèmia ho vam sotmetre a una sèrie d’estudis per a adequar la seua composició amb la finalitat d’assegurar la seua eficàcia antiviral. Davant els desafiaments imposats per la COVID-19, decidim dirigir la nostra atenció a la recerca i desenvolupament d’aquesta evolució de producte per a la inactivació del nou coronavirus per contacte».

AlpFilm és un dels majors fabricants de pel·lícules plàstiques de PVC al Brasil, amb una producció mensual de 450 tones de material. Des de 2014, l’empresa comercialitza pel·lícules plàstiques amb micropartícules de plata per a l’envasament d’aliments en supermercats i per a ús domèstic, amb la finalitat de brindar protecció contra fongs i bacteris. És una empresa familiar brasilera, creada en 1998 com Alpes Indústria e Comércio de Plásticos Ltda, que en 2002 va adoptar el nom que bateja els seus productes: AlpFilm.

Des de fa més de trenta anys, la col·laboració entre el LQTC de l’UJI i el CDMF ha permès obtenir nous materials i tecnologies i publicar més de 80 articles sobre semiconductors en les revistes més prestigioses de Química, Física, Ciència de Materials i Nanotecnologia. L’empresa Nanox va ser una spin-off i després start-up del CDMF, i actualment és una empresa de base tecnològica que comercialitza els seus productes a tot el món. Els seus fundadors (Gustavo Simoes i Guilherme Tremiliosi) han sigut alumnes de doctorat del professor Elson Longo, director del CDMF, i del professor Juan Andrés, director del Laboratori de QTC de l’UJI.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací