L’exigència d’un ‘certificat de bona conducta’ impedeix presentar-se a dama de la ciutat a la ‘filla’ de Bellido

1374

La jove compleix els requisits però la Gaiata li nega la seua signatura i la mare suplica a l’alcaldessa de Castelló i al Patronat de Festes

Demà al migdia es compleix al termini per a la presentació de candidates a ser reina i dama de la ciutat per a la Magdalena 2019. Les hores corren i Lorena es desespera, perquè segons el nou Reglament, necessita la signatura de la seua Gaiata, que li l’ha negat; o segons els estatuts, que el Patronat la present. La seua mare ha suplicat a l’alcaldessa i al Patronat. No rep resposta. Lorena compleix els requisits: ha sigut padrina de *Gaiata, però té un ‘sant Benito’ damunt, és família de Juanvi Bellido i açò… hi ha qui no ho perdona.

Esperanza Molina/Actualitat Diària

Demà a les 14:00 hores es compleix el termini perquè les xiquetes i joves que han sigut padrines de Gaiata presenten la seua candidatura per a poder optar a l’elecció de reina o dama de la ciutat.

Moltes famílies s’han posat ja som-hi. Han presentat a les seues filles i intenten parlar amb els uns i els altres de quants hauran de decidir aquesta elecció, que enguany es presenta polèmica.

Però hi ha una jove que ho té més complicat que les altres. Es diu Lorena, i el seu gran problema és que és la fillola de Juanvi Bellido, expresident de la Junta de Festes, destituït pel Consell Rector de les Festes, presidit per la regidor Sara Va usar que és, alhora, presidenta del Patronat de Festes.

En el principal, Lorena compleix els principals requisits exigits per el ‘món de la festa’ en l’últim Congrés: ha sigut padrina de Gaiata.

Es tracta d’un aspecte que es va votar i es va aprovar en el Congrés Magdalener, encara que les declaracions institucionals ho posen en interrogant i recorden que altres sectors aliens a les *Gaiatas no estaven d’acord amb aquesta mesura.

La veritat és que, almenys enguany es va a complir aquesta condició. Reina i dames hauran d’haver sigut padrines de les festes.

Però curiosament, el Reglament que Sara Va usar va arribar al Consell Rector, incloïa per primera vegada una condició que ha sigut molt criticada per tots els sectors. Açò és: la padrina haurà de comptar amb el certificat de ‘bona conducta’ de la seua *Gaiata per a poder presentar-se. I aquest article, el famós va annexar IV, és el que deixa a Lorena contra la paret.

En anys anteriors una xiqueta podia ser presentada pel Patronat, per la Junta de Festes, per l’Assemblea o per les Gaiatas.

Amb el famós ‘annex IV’, s’exigeix a més, que la *Gaiata ferma un certificat de ‘bona conducta’.

Lorena va ser padrina de la Gaiata 14 en la Magdalena del 2017. Quan es va acordar la seua elecció no hi havia un reglament sobre la taula que indicara què funcions hauria de complir o no. Solament els acords econòmics de què haurien de pagar o no les famílies dels membres que es triaven en representació del col·lectiu.

En general, cap Gaiata té uns reglaments tancats sobre les obligacions a complir per les seues padrines… (la 14, Castalia, no és una excepció). És cert que cada Gaiata té estatuts diferents, que no poden ser ni modificats ni qüestionats per altres organismes com la Gestora de Gaiates o el mateix Patronat de Festes, però no consta que hi haja un document que especifique uns punts concrets sobre el que ha de fer o no una padrina.

Quan Lorena es va dirigir al seu Gaiata per a demanar que li signaren el certificat que acreditava que havia sigut padrina de la 14, Castalia, l’única resposta que va rebre va ser el següent missatge: “a propòsit de la teua petició, s’ha decidit per majoria no avalar la teua candidatura perquè considerem que no has complit amb les teues obligacions i deures com a padrina de Gaiata”.

Rebuda aquesta resposta, la jove va preguntar: “Bona vesprada em podríeu dir què obligacions són de les quals estem parlant i que deures tenia com a Padrina?. Una salutació”.

I ja no va haver-hi resposta. No va haver-hi resposta llavors com tampoc la hi ha hagut a la carta escrita per la mare de Lorena a l’alcaldessa, en la qual, amb tot respecte li explica la situació.

I de moment tampoc hi ha resposta en el que concerneix a la carta que la mare de Lorena ha presentat al Patronat de les Festes, perquè siga aquest el que present a la seua filla”.

Però mentre Lorena espera les hores passen… s’esgota el temps.

Hi ha qui diu que l’annex IV es va introduir en els reglaments amb una sola finalitat: evitar que la ‘fillola’ de Juanvi Bellido poguera no ja accedir a formar part de la Cort de la Magdalena del 2019, sinó tan si més no poder presentar-se a l’elecció.

Com els cal opinen que el fet que l’assessora municipal de Sara Va usar pertanga a la directiva de la *Gaiata 14, que li ha negat la seua signatura, no fa sinó confirmar que, pel veto a el ‘pare’, expresident de la Junta de Festes, s’han cercat tots els recursos amb el sol objectiu que Lorena no puga presentar-se.

Si el conflicte entre Sara Use i Juanvi Bellido va derivar en una querella criminal contra la regidor i la destitució del president de la Junta de Festes… Com no assegurar que Bellido no podrà estar prop de les Festes, ni com a fester representant d’un col·lectiu, ni tan sols com a familiar d’una de les representants en la cort d’honor?

cal assenyalar que l’Annex IV, que s’introdueix per primera vegada en aquest Reglament, deixa a les xiquetes en mans de les directives i els presidents/as de les *Gaiatas sense protecció alguna… quant val la signatura d’un president/a per a garantir que les xiquetes puguen ascendir i aspirar a ser reines i dames?.

I és que, Lorena si que pot certificar que ha sigut padrina de la *Gaiata 14. Ho ha sigut des del mateix moment que es va llegir el seu nomenament quan ho van nomenar, i aqueix nomenament ho certifica. Compleix les condicions… però no l’annex IV

Podria presentar algun membre del Patronat o de la Junta de Festes a Lorena abans que acabe el termini demà…? o Lorena no té qui la present. S’esgota el temps.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací