Les Forces de Seguretat van desarticular 280 grups criminals a Espanya en 2019

450

Actualitat Diària

Les Forces i Cossos de Seguretat van desarticular un total de 280 grups i organitzacions criminals a Espanya al llarg de l’any 2019. Així es reflecteix en el balanç del Centre d’Intel·ligència contra el terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) que s’ha presentat aquest dilluns en el Comitè Executiu de Coordinació (CECO) del Ministeri de l’Interior, que ha estat presidit pel ministre, Fernando Grande-Marlaska.

El balanç assenyala que les Forces i Cossos de Seguretat (Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Ertzaintza i Policia Foral de Navarra) van detenir l’any passat a 5.476 persones per la seva presumpta pertinença a grups i organitzacions criminals.

Entre les actuacions més destacables, es troben la lluita contra el tràfic d’haixix amb 114 actuacions; contra el tràfic de cocaïna amb 109 actuacions; contra el tràfic de marihuana amb 71 actuacions; o contra delictes d’estafa amb 54 actuacions en 2019.

A més, el balanç assenyala que entre els grups de crim organitzat contra els quals s’ha intervingut al nostre país, un 68% dels mateixos també presenta activitat delictiva a nivell internacional.

Referent a béns confiscats en la lluita contra el crim organitzat, segons el balanç del CITCO, les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat van aprehendre 2.092 vehicles; 173 embarcacions; 4 aeronaus; 365 armes de foc; 286 armes blanques; 620 ordinadors; 2.429 terminals de telefonia mòbil; 337 immobles; i 23,9 milions d’euros.

Coordinació internacional

El Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat va afermar la seva posició en la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme durant l’any passat. Al CITCO, amb nivell orgànic de subdirecció general, li correspon la recepció, integració i anàlisi de la informació estratègica disponible en la lluita contra tota mena de delinqüència organitzada o greu, terrorisme i radicalisme violent, el disseny d’estratègies específiques contra aquestes amenaces i el seu finançament.

A més, entre les activitats recollides pel CITCO, destaca la coordinació amb agències internacionals, com el Centre de Coordinació de la Lluita Antidroga al Mediterrani (CECLAD); el Centre d’Anàlisi d’Operacions Marítimes (MAOC-N); la Força Conjunta de Tasques Inter-agencies-Sud (JIAFT’S); o l’Antena de l’Oficina Central per a la Repressió del Tràfic Il·lícit d’Estupefaents (OCTRIS)-Fort de France.

La col·laboració amb aquestes agències internacionals suposa el reconeixement d’Espanya en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat alhora que és un escenari d’aprenentatge i informació per al nostre país.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací