L’AVI convoca noves ajudes per tal d’afavorir la innovació a les empreses valencianes

756

Actualitat Diària

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat aquest dijous la convocatòria anticipada d’ajudes en concurrència competitiva de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) corresponent a l’exercici 2020, dirigida a enfortir i desenvolupar el sistema d’innovació de la Comunitat.

D’aquesta manera, els centres d’investigació, instituts tecnològics, empreses i altres entitats interessades disposaran de més temps per a preparar els seus projectes d’I+D+i, que podran presentar per via telemàtica entre el 27 de gener i el 14 de febrer, a través de la pàgina web de la institució.

Els sis programes de suport pretenen incentivar el desenvolupament de projectes d’innovació en les empreses, així com facilitar la transferència de coneixement i les seues aplicacions al teixit productiu, fomentant, a més, la col·laboració públic-privada i la cooperació entre centres d’investigació, instituts tecnològics i empreses. De fet, la AVI requereix de la col·laboració d’almenys dos agents del sistema per a optar a qualsevol de les seues línies.

La nova convocatòria d’ajudes de la Agència compta amb una dotació pressupostària de 12,64 milions d’euros, si bé està previst que en les pròximes setmanes la AVI complete una reassignació dels seus fons per a 2020 amb la finalitat d’incrementar les partides de les dues línies d’ajudes obertes a la participació d’empreses.

La Agència pretén atendre així l’elevada demanda que els programes de suport a la cadena de valor empresarial i projectes estratègics en cooperació van registrar en 2019, quan es van rebre més de 260 sol·licituds que van superar àmpliament totes les previsions.

Les ajudes als projectes estratègics en col·laboració potencien la cooperació entre la comunitat científica, instituts tecnològics i empresariat entorn de desenvolupaments d’I+D+i de gran importància, amb una inversió superior als 500.000 euros i capaços d’oferir solucions a reptes d’interés comú, d’ací la col·laboració necessària entre tots ells.

Per part seua, el programa de suport a la consolidació de cadena de valor empresarial recolza el desenvolupament de solucions que impliquen novetats en productes o processos, o bé millores en l’intercanvi d’informació i procediment de treball amb impacte en el conjunt de la cadena de valor.

Convocatòria pluriennal

Igual que en l’última convocatòria, els beneficiaris de les ajudes disposaran de dos anys, en lloc d’un, per a executar els seus projectes. Una flexibilització en els terminis que beneficia a totes les línies, amb l’excepció de les accions complementàries d’impuls i enfortiment de la innovació, que no comporta el desenvolupament d’I+D+i, sinó tasques de difusió.

Com a principals novetats, la Agència ha actualitzat el procés d’avaluació per a prevaldre encara més l’excel·lència en la selecció dels projectes d’innovació. Per a això, elevarà la puntuació mínima necessària per a obtindre ajudes, incrementarà el nombre de sol·licituds sotmeses a avaluació externa i prioritzarà encara més en el barem aquells projectes alineats amb els reptes i solucions identificats pel Comité Estratègic d’Innovació en el barem.

En aquest sentit, els incentius per a garantir el desenvolupament i aplicació de les propostes dels comités d’innovació especialitzats en emergències i hàbitat sostenible, que han executat la seua activitat en 2019, s’uneixen als d’agroalimentació automoció i mobilitat sostenible, economia circular, salut i tecnologies habilitadores, que es mantenen en aquesta nova convocatòria.

Programes de suport

A través dels seus diversos programes d’ajudes, la Agència fomenta també la Compra Pública d’Innovació (CPI), tant des del punt de vista de la demanda de productes i serveis innovadors en l’Administració, com mitjançant una línia específica de suport a empreses per a incentivar que concórreguen a aquest tipus de licitacions nacionals i internacionals.

Així mateix, la AVI finança projectes de desenvolupament experimental dirigits a l’obtenció de prototips i la posada en marxa de projectes pilote a través del programa de valorització, transferència i explotació de resultats d’I+D, que potencia la creació d’unitats científiques d’innovació en els centres i instituts d’investigació amb la finalitat que contribuïsquen al desenvolupament de solucions tecnològiques per a les empreses.

La AVI disposa, a més, de tres línies específiques per a la promoció del talent, la finalitat del qual és atraure i retindre a professionals amb qualificació tant en l’àmbit tecnològic com en el de la investigació. La Agència promou així la formació de doctorands i doctorands en empreses i la incorporació de personal investigador i tecnòleg per a desenvolupar projectes d’I+D+i.

Però també impulsa la creació d’una xarxa d’agents d’innovació en universitats, centres d’investigació i associacions sense ànim de lucre. D’aquesta manera, pretén connectar les línies de treball que desenvolupa la comunitat científica i investigadora amb les necessitats del teixit productiu.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací