Actualitat Diària
Avui ha tingut lloc l’Assemblea General de l’Associació Valenciana d’Empresaris, l’acte més important de quants organitza l’associació durant l’any. La benvinguda a la L´Alqueria del Basket, on ha tingut lloc en aquesta ocasió l’Assemblea, ha estat a càrrec del president de Mercadona, Juan Roig.
Seguidament, el president d’AVE, Vicente Boluda, ha presentat la Memòria 2020, ha fet balanç de les actuacions dutes a terme per l’organització durant el passat exercici i ha presentat el pla d’acció de 2021.
En paraules de Vicente Boluda, “2020 ha estat un exercici marcat per accions amb les quals hem intentat transmetre que parar i rendir-se no era una opció, sinó que havíem de mostrar, més que mai, que en AVE #somosdeacción”.
“Davant les situacions difícils, els empresaris hem demostrat la nostra capacitat d’adaptació i de reinvenció i, gràcies als nostres equips, hem multiplicat esforços per a mantenir les nostres empreses actives i per a conservar l’ocupació, sens dubte la millor contribució que els empresaris podem realitzar per a construir una millor societat i enfortir-la”, ha ressaltat el president de l’organització.
A més, ha llançat un missatge d’agraïment a tots els associats i associades d’AVE pel compromís que han demostrat durant 2020, tant amb l’organització com amb les seves empreses i la societat en el seu conjunt.
Durant l’acte, Alberto Gutiérrez, president de Fundació LAB Mediterrani, ha presentat el nou projecte que neix des d’AVE amb la missió de posicionar a la Comunitat Valenciana com un referent nacional i europeu en emprenedoria, innovació, tecnologia i recerca, amb el suport de 25 patrons, tots ells membres d’AVE.
Després de la presentació de Fundació LAB Mediterrani, el president del Fòrum d’Empresa Familiar d’AVE, Darío Grimalt, ha donat a conèixer als assistents les accions dutes a terme durant l’any 2020 per aquest organisme, nascut en 2006 i format per 100 membres, tots ells descendents dels associats d’AVE.
Un dels moments més emotius de l’Assemblea, ha estat l’homenatge a Fidel García-Guzmán Máñez, president i conseller delegat de Guzmán Global des de 1978 a 2016, per la seva dedicació i lliurament desinteressat a l’Associació. El president d’AVE li ha fet lliurament d’una placa commemorativa del moment.
Els membres d’AVE creuen que 2021 serà millor i es mostren preocupats per l’estabilitat política a Espanya
A continuació, ha tingut lloc l’enquesta interactiva de votació que realitzem cada any, dirigida per Pedro López, president executiu de Xocolates Valor, i Olallo Villoldo, president executiu de Grupotec, i en la qual els membres d’AVE opinen sobre assumptes d’actualitat i sobre aspectes relacionats amb l’economia, l’empresa i l’entorn. En aquest sentit, els principals resultats d’aquesta enquesta han estat:
Els polítics a Espanya i en la Comunitat Valenciana continuen suspenent.
La majoria dels associats creu que 2021 serà millor en termes econòmics que 2020.
La majoria dels socis d’AVE augmentarà ocupació i facturació en 2021.
La qüestió de l’entorn econòmic que més preocupa els associats d’AVE és la incertesa econòmica i social al nostre país.
L’aspecte de l’entorn polític que més preocupa és la potencial inestabilitat política a Espanya.
Els associats d’AVE consideren que la prioritat de l’acció política a Espanya hauria de ser garantir un marc fiscal raonable i l’estabilitat política i institucional.
Durant l’Assemblea, a més de definir les estratègies de l’organització, es comparteixen experiències empresarials. En aquesta ocasió, els encarregats d’explicar les seves vivències han estat Rosana Perán, vicepresidenta de Grup Pikolinos, i Raúl Royo, president i CEO de Royo, els qui han explicat els seus respectius projectes empresarials i dels quals s’han tret grans ensenyaments.
Després de finalitzar la part privada de l’Assemblea General, Josep Antoni Duran i Lleida ha pronunciat la ponència convidada, a la qual s’han sumat empresaris, directius i representants empresarials, sindicals i de la societat civil de la nostra comunitat i d’Espanya, entre els quals cal destacar Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana; Sebastián Plá, president de CEV Castelló; José Vicente Morata, president de la Cambra de Comerç de València; Mª Dolores Guillamón, presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló; Toni Mayor, president de Hosbec; Ana García, secretària general de CCOO PV; i Ismael Sáez, secretari general d’UGT-PV; Pedro Coca, president de la Fundació Étnor; Javier Quesada, president executiu de la Fundació Premis Rei Jaume I; i Francisco Pérez, director del Ivie, entre altres.
Entre els representants públics que han assistit a la part privada de l’Assemblea figuren Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana; Gloria Calero, delegada del Govern en la Comunitat Valenciana; Rubén Martínez, vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura; Vicent Soler, conseller d’Hisenda i Model Econòmic; Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques; Rafael Climent, conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; Arcadi España, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat; Carolina Pascual, consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital; Toni Gaspar, president de la Diputació de València; Josep Vicent Boira, comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani; Amparo Marco, alcaldessa de Castelló, i Emiliano García, regidor de Turisme i Internalització de València.
Presentació dels nous membres d’AVE
Durant la jornada, també s’han presentat les 12 noves incorporacions a AVE en 2020, fins a aglutinar en el seu si a 160 empresaris líders de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, que estan al capdavant dels sectors més significatius del nostre teixit productiu, i consolidar-se com una organització d’empresaris de referència.
Les noves incorporacions són:
Pedro Ballester (LOGIFRUIT)
Carlos Barrasa (BP ESPANYA)
Alberto de Rosa (RIBERA SALUT)
Esther Giner (VICENTE GINER)
Francisco Guillén (GRUP GAVINA SIMBAC)
Ximo Guillén (GRUPO HUEVOS GUILLÉN)
Paco Marcos (GRUP MARCS)
Asunción Martínez (SUEZ)
María Amparo Navarro (PRODUCTES VETLLAR-TE)
Joaquín Pérez (GRUP SOLEDAD)
Pablo Serna (TM GRUP IMMOBILIARI)
Rafael Simó (PORT CASTELLÓ)
Rafa Simó es presenta com a nou associat de l’Associació Valenciana d’Empresaris i se suma a la reivindicació pel corredor mediterrani
El president de l’Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, s’ha presentat avui com a nou associat en l’AVE. Durant l’acte ha ressaltat la importància de formar part de l’entitat perquè “és una manera de continuar estant al costat dels nostres clients, de les empreses, i sumar en tot allò que ens uneix, com la reivindicació pel corredor mediterrani”.
Simó ha posat en valor a les infraestructures productives contemplades en el pla d’empresa de PortCastelló que “ens permetran guanyar competitivitat i estar òptimament connectats”, en referència a la connexió ferroviària al port, la connexió ferroviària interna entre dàrsenes i l’estació intermodal”.
El president de l’Autoritat Portuària ha afegit que “tot això al costat del desenvolupament i creixement disponible en la dàrsena sud i la nova zona logística associada a l’estació intermodal faran de PortCastelló un millor aliat per als nostres sectors productius i el teixit empresarial de la nostra província”.
Rafa Simó s’ha referit al creixement experimentat pel port de Castelló en els últims 20 anys “guanyant terreny a la mar i venim d’una dècada prodigiosa en creixement de trànsits”. De fet, el port de Castelló ocupa la novena posició per volum de trànsit de mercaderies dels 46 que conformen el sistema portuari espanyol, i és el segon en graneles sòlids.
Puig demana la complicitat de l’empresariat per a continuar avançant en la recuperació de la crisi i assegura que les mesures restrictives es mantindran “l’estrictament necessari”
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat, durant la seva intervenció que ha sol·licitat formalment al Govern central el trasllat de l’organisme públic Ports de l’Estat, que actualment es troba a Madrid, a la Comunitat Valenciana.
El president ha assenyalat que no és comprensible que aquest organisme, que coordina i controla l’eficiència dels ports de titularitat estatal, se situï a 350 quilòmetres de la mar, per la qual cosa instarà el Ministeri de Transports, Momvilidad i Agenda Urbana, del qual depèn, a situar la seva seu a València.
Així mateix ha assegurat que el “centralisme ineficient que absorbeix recursos·i drena riquesa” no és l’únic desafiament al qual s’enfronta la Comunitat Valenciana, i ha qualificat com a reivindicacions inajornables el finançament autonòmic o el Corredor Mediterrani.
En aquest sentit, ha advocat per establir aliances territorials que facin possible el “progrés de l’Espanya d’Espanyes”, “en la qual no tot passi per Madrid”. Com a exemple dels “ponts” entre territoris que la Comunitat Valenciana està impulsant, el president s’ha referit al recent cim celebrat a Palma, així com a la pròxima reunió que sobre el sistema de finançament es mantindran a Andalusia.
Trobada amb alts representants de la CE
En el transcurs de l’acte, en el qual també ha intervingut Josep Antoni Durán i Lleida, el president també ha anunciat que el mes vinent de setembre se celebrarà a València una trobada amb alts representants de la Comissió Europea amb la finalitat que les empreses valencianes coneguin la nova estratègia industrial de la Unió Europea i puguin formar part de les aliances empresarials europees.
La trobada contribuirà al fet que les empreses valencianes puguin aprofitar la “oportunitat històrica” que suposa participar en grans aliances empresarials·com les ja anunciades per a la fabricació de bateries elèctriques, l’hidrogen verd, o l’aviació de zero emissions.
Referent a això, Puig ha manifestat que “malgrat les dificultats del present, hem de començar a pensar en un futur” per això el Consell està impulsant aliances estratègiques, però són les empreses els qui han de decidir integrar-se en elles. Aquestes aliances contribuiran a diversificar els proveïdors i reduir la dependència de la Xina i els Estats Units, aplicant els principis de “autonomia estratègica oberta” de Brussel·les.
Complicitat per a superar la crisi
D’altra banda, el president ha reclamat la complicitat de l’empresariat per a continuar avançant en la recuperació de la crisi sanitària i econòmica, assegurant que les mesures restrictives per a contenir la pandèmia “es mantindran durant l’estrictament necessari”, i que aniran acompanyades d’una nova convocatòria d’ajudes del Pla Resistir Plus que permetrà que tots les empreses puguin sol·licitar-les amb independència del sector al qual pertanyin i de si tenen deute comercial.
Puig ha assegurat que s’ha recuperat el nivell d’ocupació, però el virus roman i s’ha de continuar actuant en conseqüència i “ser corresponsables”.
Finalment, ha manifestat sentir-se orgullós per l’empresariat de la Comunitat Valenciana que representen més de 150 empreses líders,·270.000 ocupacions, i una facturació del 65% del PIB de la Comunitat Valenciana.
Marco reconeix la labor del sector per a fer front a la pandèmia i mantenir l’activitat empresarial i l’ocupació
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assistit aquest dimecres a l’Assemblea General i ha reconegut la labor del sector per a fer front a la pandèmia i mantenir l’activitat empresarial i l’ocupació. L’alcaldessa ha donat l’enhorabona al president de PortCastelló, Rafa Simó, per la seva incorporació com a nou associat d’AVE.